Najlepsze sosy świata – (cz. 1)

Zanim spełnię prośbę mojej drogiej blogowej przyjaciółki alELLi i napiszę o różach karnawałowych (róże robią się! :))

Pomyślałam, że najpierw jednak założę taki cykl, w którym to będę pisała o „Najlepszych sosach świata”. Będzie to tak jakby mini-encyklopedia o najlepszych sosach z całego świata.

Sosy będą zamieszczane alfabetycznie, zacznę więc od literki „A”. Kiedyś już wspominałam już, że mam mnóstwo gazet. I właśnie w jednej z nich,( tj. – „Moje Gotowanie”) znalazłam ową (tak jakby) encyklopedię sosów.

Myślę, że ten pomysł i Wam się spodoba.


NAJLEPSZE SOSY ŚWIATA –  (cz. 1)


  Agrestowy                 do deserów i ciast ucieranych

Winny, lekko kwaskowy smak sosu przełamuje słodycz deserów i jest ich oryginalnym urozmaiceniem

Przygotowanie: 25 minut.

Podajemy na gorąco

Składniki na około 2 i 1/2 szklanki sosu:

♦ szklanka białego wytrawnego wina 10 dag agrestu (może być mrożony lub z kompotu) 4 dag masala 4 dag mąki ♦ szklanka śmietanki 30% 2 żółtka ♦ 6-8 dag cukru.

Świeży agrest oczyścić, opłukać (mrożony rozmrozić). Owoce zalać winem, rozgotować i przetrzeć. Wystudzony przecier wymieszać ze śmietanką.

Masło rozgrzać, wsypać mąkę. Mieszając, zasmażyć (ale nie rumienić). Zasmażkę rozprowadzić zimnym przecierem i ubijając trzepaczką, zagotować.

Gotować na wolnym ogniu około 8 minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Sos zdjąć z ognia i po minucie dokładnie wymieszać z masą żółtkową.

Ailloli                               do jarzyn, ryb i mięs na zimno oraz ślimaków


Znany pod tą nazwą (od czosnku, który jest składnikiem sosu). Przygotowuje się go na bazie majonezu lub ziemniaków i oliwy.

Przygotowanie: 45 minut

Podajemy na zimno

Składniki na około 1 i 1/2 szklanki sosu:

  5 ząbków czosnku ♦ 200 ml oliwy 10 dag ziemniaków ♦ 4 łyżki soku cytrynowego łyżeczka wody i sól.

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Czosnek rozetrzeć z solą. Dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać.

Do ziemniaków powoli dolewać oliwę, ucierając na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i jeśli potrzeba soli. Wszystko jeszcze raz wymieszać.

Albert                                do wołowiny, wieprzowiny oraz podrobów   

Swoją nazwę zawdzięcza mężowi angielskiej królowej Wiktorii – księciu Albertowi. Dla niego bowiem przygotowano go po raz pierwszy.

Przygotowanie: 45 minut

Podajemy na gorąco

Składniki na około 1 i 1/2 szklanki sosu:

 15 dag świeżo startego chrzanu ♦ 150 ml bulionu 200 ml śmietany pół kajzerki bez skórki żółtko łyżka musztardy łyżeczka cukru, sól pieprz.

Bulion zagotować, włożyć chrzan. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącego bulionu, wlać do bulionu z chrzanem. Gotować na małym ogniu, aż sos odparuje (zostanie go niewięcej niż szklanka).

Dodać pokruszony miąższ bułki. Mieszając, gotować jeszcze 5 minut. Sos zdjąć z ognia.

Żółtko roztrzepać z musztardą i dokładnie wymieszać z sosem. Następnie przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i wymieszać. Sos przykryć i odstawić na 5-10 minut, by zgęstniał.

Ananasowy                      do deserów, owoców, legumin

Ten słodki sos niesie ze sobą powiew tropików. Wspaniale komponuje się z lodami, na przykład waniliowymi lub czekoladowymi.

Przygotowanie: 20 minut

Podajemy na zimno

Składniki na około 2 szklanki sosu:

 puszka ananasa w zalewie lub jeden świeży 4 żółtka 1/2 szklanki schłodzonej kremówki 1/2 szklanki likieru bananowego 4 łyżeczki cukru pudru.

Ananas zmiksować razem z zalewą (świeży rozkroić na 4 części, obrać i wyciąć rdzeń, następnie pokroić w kostkę i również zmiksować).

Żółtka ubić trzepaczką, dodając powoli zmiksowany ananas i łyżeczka po łyżeczce likier.

Sos wstawić do większego naczynia z gorącą wodą. Nadal ubijając, podgrzewać na parze przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z masą ananasowo-żółtkową. Sos schłodzić i przechowywać w lodówce.

Zapisz

18 myśli na temat “Najlepsze sosy świata – (cz. 1)

  1. nawet nie wiedziałam, że jeden z moich ulubionych sosów – chrzanowy, nosi nazwę „Albert” 😀 wołowina, wieprzowina albo jajka w sosie chrzanowym to rewelacja 🙂

    Polubienie

  2. Nie jestem specjalistą od sosów, więc Twoje rady bardzo się przydadzą, szczególnie wtedy, kiedy nasza Księżniczka przyjedzie, bo ona jest miłośniczka sosów do mięska i do ziemniaczków. Serdecznosci zostawiam i będę czekać na następne rady.

    Polubienie

    1. Loteczko sosów rożnych jest mnóstwo i niekoniecznie wszystkie są tłuste, pośród nich znajdzie się na pewno taki, który Ci przypasuje. A dla Księżniczki zapewne też coś smakowitego będzie.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. alEllu jak zrobisz to składnie i zgrabnie, to na pewno Ci to się uda 🙂 Ja raczej jestem powolna i nie wiem czy tego czasu nie będę musiała przedłużyć… 🙂 🙂

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Aniu ja robię sos na bazie chrzanu ale też całkiem inaczej i jest bardzo smaczny. A tego Alberta muszę kiedyś wypróbować.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s