W bibliotece byłam i książkę wypożyczyłam, w której to mowa jest o potrawach z różnych stron świata. Autorem tej książki jest Maciej E. Halbański. Zamieszczone w tej książce są różne charakterystyki kuchni poszczególnych krajów lub ich grup, które nie roszczą sobie pretensji do przedstawienia pełnego obrazu sztuki kulinarnej.
W książce tej zamieszczone są nie tylko przepisy z danego kraju, ale także, możemy zapoznać się z ich sztuką kulinarną. A przepisy, które w książce znajdziemy, autor starał się tak zredagować, aby nawet osoba posiadająca tylko „pierwszy stopień wtajemniczenia” w sztuce kulinarnej, mogła wszystko zrozumieć. A ja z tych najłatwiejszych wybrałam jeszcze łatwiejsze.
ZAPRASZAM DO „LEKTURY”…
Na pierwszy ogień pójdzie – Austria
Austria – dzisiaj mały kraj – była od 1918 r. potężnym imperium Habsburgów, których władza obejmowała między innymi dzisiejsze Węgry, Czechosłowację, znaczny obszar Polski, Jugosławii i Włoch, a narody tych krajów miały niemały wpływ na ukształtowanie się kuchni austriackiej, często nazywanej kuchnią wiedeńską.
Węgrzy wnieśli do niej paprykę i potrawy nią przyprawione (gulasz, paprykarz), Polacy wprowadzili śmietanę, ogórki, grzyby, Czesi pokazali, jak przyrządzić różnego rodzaju knedle, narody Bałkanów – mięso z rusztu, a Włosi – potrawy z ryżu, makarony, lody.
Liczne potrawy kuchni wiedeńskiej cieszą się światową sławą. Należą do nich przede wszystkim: sznycel wiedeński, strudel, knedle z morelami i tort Sachera.
Wołowina i cielęcina – to najchętniej przyrządzane rodzaje mięsa, baranina natomiast nie znalazła większego uznania u Austriaków. Ryby często goszczą w domowych jadłospisach; popularnością cieszą się zwłaszcza: pstrąg, karp, szczupak oraz fogasz, podobny do sandacza (fogasza można łowić wyłącznie w Dunaju i jego dopływach oraz jeziorze Balaton).
SZTUKA MIĘSA Z SOSEM CHRZANOWYM LUB KOPERKOWYM
Składniki:
♦ 1,5 kg wołowiny (krzyżowa „z kwiatkiem”) ♦ 2 marchewki ♦ mały seler ♦ średnia pietruszka ♦ ząbek czosnku ♦ mała cebula ♦ kostka cukru ♦ mały grzyb suszony (borowik) ♦ kilka ziaren pieprzu, sól.
Przygotowanie:
- Mięso opłukać i zalać gorącą wodą (2 litry), dodać obrane i wypłukane: marchewkę, pietruszkę, ząbek czosnku, grzyb, a także cukier oraz kilka ziaren pieprzu i sól; zagotować.
- Zmniejszyć płomień, aby mięso gotowało się bardzo powoli.
- Po godzinie gotowania dodać przyrumienioną cebulę i gotować mięso na najmniejszym ogniu do miękkości.
- Mięso pokrajać na plastry i skropić tłuszczem z rosołu. Podawać z sosem chrzanowym lub koperkowym i ziemniakami z wody.
SOS CHRZANOWY
Składniki:
Laska chrzanu, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1/8 l śmietany, pół szklanki rosołu.
Przygotowanie:
- Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i mieszając zagotować. Dodać utarty chrzan (uprzednio sparzony) i śmietanę, krótko gotować, posolić do smaku.
SOS KOPERKOWY
Składniki:
40 g masła lub margaryny, 40 g mąki, 4 łyżki drobno posiekanego koperku, szklanka rosołu, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz biały.
Przygotowanie:
- Z mąki i połowy tłuszczu zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i zagotować. Koper dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, sól i pieprz.
Zastanawiałam się, co to jest ta wołowina „krzyżowa z kwiatkiem”, więc musiałam poszukać odpowiedzi. Poszukałam tu i tam i znalazłam, a więc…
” Wiedeńskie gekochtes Rindfleisch, czyli po prostu gotowana wołowina, należy do najbardziej znanych i wysoko cenionych potraw kuchni międzynarodowej. Musi być przygotowana starannie, z odpowiedniego kawałka mięsa, odpowiednio długo gotowanego, w bogatym zestawie warzyw. O takiej sztuce mięsa mówiono dawniej, że jest „z kwiatkiem”, czyli z warstwą tłuszczyku.
Maria Monatowa pisała tak: „Dobra sztuka mięsa jest najczęstszym daniem zarówno na najskromniejszych jako też i na najwykwintniejszych stołach. Jest ulubioną potrawą szczególniej wszystkich mężczyzn, którzy ją uważają za podstawę dobrego obiadu, a często bywa podawaną i na królewskich stołach. Cesarz austriacki Franciszek Józef musiał mieć codziennie do obiadu kawałek sztuki mięsa z kwiatkiem, t.zw. po niemiecku: Tafelspitz. Jest to krzyżowka z góry od ogona, która najlepiej się nadaje do gotowania, bo jest soczystą, kruchą i ładnie daje się tranżerować w szerokie plastry. Poza tem dobrą jest także sztuka mięsa z środkowej krzyżowej czyli biodrówki, lub mięso od przodu przy kościach jak brust, koszulka, szponder, usztyk itd.”
A jeśli chcecie w Wiedniu troszku pobyć i malutką część go zwiedzić, zapraszam wszystkich na blog Zbyszka >>> Wiedeń w stolicy sznycla
Zapisz
…chętnie bym wołowinkę w sosie chrzanowym zjadła…ale wiesz, od dawna nie widzę jej w naszych sklepach…:(
Serdeczności:)
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię sztukę z sosem chrzanowym szczególnie. Przypomniałaś mi o niej, Marylko, bo dawno nie jadłam.
Jak zawsze bardzo apetycznie u Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie :))
PolubieniePolubienie
Aniu dobrze jest sobie od czasu do czasu coś przypomnieć, najgorzej jak się nie wie co na obiad zrobić, a w głowie pustka 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Same dobroci w notce jest troszkę inny niż ja robię chętnie spróbuję zrobić wg. Twojego przepisu serdecznie zapraszam na moje blogi
http://mojeimperiumw1.blogspot.com/-PRZYSTAŃ
http://wkrainiemoichmarzen.blogspot.com/-KRAINA MARZEŃ-ROŻA
NA TYM BLOGU SĄ PRZENIESIONE RÓŻA i RÓŻA-B22.Nie mogłam sobie poradzić ze spamem(komentarze również przenioslam)
PolubieniePolubienie
Wandziu a te sosy to nie są moje, mój sos chrzanowy to jest ten co podałam w przepisie „jajka w sosie chrzanowym” i on jest naprawdę pyszny.
To tak jak ja, tam sobie nie mogę dać rady z tymi spamami, pomimo, że porobiłam wszelkie blokady, dalej są 🙂 Dlatego przeniosłam się tu.
Zaraz tam zajrzę.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Wandziu jeśli tu zajrzysz to podaj mi gdzie mam się udać. Byłam pod tymi dwoma linkami, ale pisze _TE STRONY NIE ISTNIEJĄ_
PolubieniePolubienie
POD TYM ADRESEM SĄ PRZENIESIONE BLOGI-RÓŻA i RÓŻA-B22 oraz komentarze
KOCHANI BLOGOWICZE BARDZO WAS PRZEPRASZAM ZLIKWIDOWAŁAM BLOGI ;RÓŻA oraz RÓŻA-B22
PRZENIOSŁAM JE RAZEM Z WASZYMI KOMENTARZAMI DO BLOGA;
KRAINA MARZEŃ-RÓŻA
KRÓTKO NAPISZĘ MIAŁAM KŁOPOTY ZE SPAMEM -SERDECZNIE ZAPRASZAM NA NOWEGO BLOGA.
POSTARAM SIĘ W KAŻDYM KOMENTARZU DAĆ WIADOMOŚĆ I ODWIEDZIĆ WSZYSTKIE WASZE BLOGI.
KLIK
PolubieniePolubienie
Klik dobry 🙂
Jadłam w Austrii wiedeńskie sznycle. Pychotka. Sama nigdy takich samych nie potrafiłam zrobić.
PS. Zapraszam po kilka informacji na temat paczek na Ukrainę.
http://grycela.blogspot.com/2014/03/paczka-dla-ukrainy.html
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witam.
alEllu, bo zgotowaniem to jest chyba podobnie jak z tańcem, trzeba mieć dryg 🙂
Mi też nie zawsze wychodzi wszystko tak jakbym chciała…
Oczywiście zaraz do Ciebie zajrzę.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
WIDZĘ ŻE ZMIENILI TAKICH OBSERWATORÓW ŻE TRZEBA WPISYWAĆ BLOGI CO CHCĘ OBSERWOWAĆ TO LISTY CZYTELNICZEJ I DODAJE DO OBSERWACJI WSZYSTKIE WPISANE BLOGI.TROCHĘ JUŻ JESTEM SPOKOJNIEJSZA.
PolubieniePolubienie
Muszę to sprawdzić, ciągle coś zmieniają – dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witam w poniedziałek
życzę miłego,spokojnego dnia
pozdrawiam i komentarz zostawiam.
PolubieniePolubienie
Dziękuję Agatuszko i na wzajem 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Wróciłam do was.Zapraszam do mojego bloga.Chcieliście żebym była z wami to założyłam Buziaki.
PolubieniePolubienie
No i bardzo dobrze Agatuszko, już zaraz lecę do Ciebie.
Buziaki.
PolubieniePolubienie
Byłam w Austrii, ale niczego tam nie jadłam, bo nocowaliśmy w Czechach i tam nas żywiono. Ostatnio oglądałam, jak Makłowicz przyrządzał mięso, które rzekomo smakowało cesarzowi austriackiemu i cesarzowej Sissi, ale już nie pamiętam, co to było.
Rzadko kupuję wołowinę, bo za długo trzeba ją dusić, a nie mam ochoty kilka godzin sterczeć w kuchni. Przeważnie jadamy filety z indyka i kurczaka.
Nigdy nie robiłam sosu chrzanowego, więc muszę spróbować, ale na pewno nie będę tarła chrzanu, kupię gotowy;)Gdy stołowałam się w pracy, panie kucharki często robiły sos chrzanowy do jajek gotowanych na twardo i właśnie sztuki mięsa wołowego.
Gorąco pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
To chyba w Czechach objadałaś się knedlami, Aniu. Mi knedle bardzo smakują ze śliwkami węgierkami, to jedna z moich ulubionych potraw.
Ja bardzo lubię oglądać Makłowicza, bo oprócz pysznego gotowania można się od niego dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, np. o danej potrawie ale nie-tylko.
To prawda Aniu, że przyrządzenie wołowiny czasu wymaga ale za to potem jak smakuje… mniam, mniam.
Co do sosu chrzanowego to ja go najczęściej robię do jajek gotowanych, jest pyszny i nawet zamieściłam go na tym blogu „jajka w sosie chrzanowym”. Niekoniecznie musisz mieć do sosu świeżo starty chrzan, może yć ze słoiczka, chociaż wiadomo, że z takim świeżym jest lepszy.
Serdeczności zostawiam.
PolubieniePolubienie
Nie urzęduję nigdzie na GOOGLE też nie może założę bloga ale nie mam pomysłu narazie.Buziaki.
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Przepisy są smaczne sama ślinka leci zawsze apatyt mi robi się jak czytam ten blog.Buziaki.
PolubieniePolubienie
właśnie o to mi chodzi, aby każdy kto tu zagląda do mnie miał smaka na coś… 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Przepisy pychotka. Lubię mięsko z dobrym sosem, nasze dzieciaki również. Jak jedziemy do nich, to pieke mięsa bardzo dużo, córka zamraża, a potem dodaje tylko sos i już gotowy obiad. Staramy się ułatwić im życie.
Wkrótce podam instrukcję innego programiku. Jest tam malowanie glitterem, dla Twojej wnusi akurat.
Zapomniałam napisać w tej instrukcji poprzedniej, że każdą
czynność, jeżeli chcesz zatwierdzić, to trzeba dać APPLE.
Miłej soboty.
PolubieniePolubienie
Lotuś jesteś kochaną mamą i babcią. Wnusia i dzieci na pewno Cię uwielbiają.
Oczywiście jest wiele dać, które można wcześniej zrobić w większej ilości a potem do zamrażalnika. To jest dobry sposób na szybki obiad, wszak nie każdy go ma.
Przesłałam już wnusi Twojego linka i jest bardzo zadowolona i dziękuje Ci. O następnym też jej powiem.
Robiłam już na tym programie, który podałaś właśnie tą fotkę, którą w tym poście zamieściłam i nie zwróciłam, albo zwróciłam uwagi na tą opcję APPLE.
Dziękuję za informację 🙂
Buziole.
PolubieniePolubienie