Wiosenny mniszek i delicje z jego udziałem

  Ten chwast to prawdziwe utrapienie. Z zapałem tępiony w ogródkach i na trawnikach, ale za to niezwykle ceniony przez zielarzy. Polecany jako składnik sałatek, napar lub… wino.

   Teraz mamy jedyną okazję, aby przekonać się o jego dobroczynnym działaniu i dość interesującym smaku. Rośnie dziko, lecz z roku na rok zapotrzebowanie nań wzrasta, więc zakłada się nawet jego uprawy. Jeśli chcemy mieć własnego, niezanieczyszczonego metalami ciężkimi mniszka, wystarczy go wysiać w dobrze nasłonecznionym miejscu.

DLA ZDROWIA

   Wykorzystuje się głownie liście i korzenie mniszka. Te pierwsze należy zbierać, gdy są jak najmłodsze, drugie – jesienią kolejnego roku po wysiewie, gdyż wtedy koncentrują się w nich substancje czynne z soków. Można zbierać też kwiaty – zaraz po rozwinięciu, wczesnym rankiem, gdy zejdzie rosa.

    MNISZEK LEKARSKI: zwiększa wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego, podnosi poziom wydzielanych soków trawiennych i produkowanego moczu, pomaga leczyć anemię, obniża poziom cukru we krwi i działa rozkurczająco, zawarty w nim interferon zmusza organizm do walki z drobnoustrojami, stosowany zewnętrznie (w formie okładów z liści lub wydzielanego przez nie soku) przyspiesza gojenie się ran, zwalcza kurzajki i brodawki, napar z kwiatów stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej; reguluje też zaburzenia miesiączkowania i owulacji.

ODWAR NA DOBRE TRAWIENIE
Do 1/2 l gotującej się wody dodajemy 2 łyżki rozdrobnionych korzeni mniszka. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Przecedzamy, pijemy 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.

NAPAR NA NIEŻYT GARDŁA
Łyżkę kwiatów parzymy przez 10 minut w 1/2 l wrzącej wody pod przykryciem. Odcedzamy i pijemy po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie. Pomaga również przy zaburzeniach miesiączkowania i zapaleniu przydatków.

ODTRUWAJĄCE WINO

5 dag rozdrobnionych korzeni mniszka zalewamy butelką białego wytrawnego wina i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce, codziennie wstrząsając. Przecedzamy i przelewamy do ciemnej butelki. Nie trzymamy na słońcu! Wino stosuje się także przy dolegliwościach wątrobowych, reumatyzmie i podczas odchudzania. 

Naparów i herbatek z mniszka nie powinny pić osoby cierpiące na wrzody żołądka, ponieważ zwiększają one ilość soków żołądkowych i wzmagają dolegliwości.

sałatka z mniszka_2

MAJOWA SAŁATKA Z MLECZA I TRUSKAWEK

Składniki:

 garść młodych listków mniszka  garść rukoli, roszponki lub sałaty karbowanej  3 pomarańcze lub 10 mandarynek  2-3 łyżki oleju rzepakowego  łyżeczka słodkiej mielonej papryki  cukier  2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego  20-30 dag truskawek.

Przygotowanie:

Mlecz i rukolę myjemy, osuszamy, odcinamy ogonki. Dwie pomarańcze lub siedem mandarynek obieramy, kroimy w cienkie plastry, z reszty wyciskamy sok i mieszamy go z olejem, papryką i cukrem do smaku, aż powstanie gładki sos. Łączymy go z zielonym pieprzem. Odszypułkowywane i umyte truskawki kroimy na pół. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Sałatkę podajemy z pumperniklem.

Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej spektakularnie, udekorujmy ją świeżo rozwiniętymi kwiatami mniszka. Zamiast zielonego pieprzu można użyć drobnych kaparów.

Zapisz

52 myśli na temat “Wiosenny mniszek i delicje z jego udziałem

  1. இڿڰۣ– இڿڰۣ–இڿڰۣ– இڿڰۣ–
    ♥… Dzień piękny, pogodny .
    ♥… Słońce świeci na niebie .
    ♥… A ja wraz z tym słoneczkiem
    ♥… Ślę uśmiechy dla Ciebie.
    ♥… Serdecznie Cię pozdrawiam
    ♥… i dobry humorek zostawiam.
    இڿڰۣ– இڿڰۣ–இڿڰۣ– இڿڰۣ–
    ________ (¯`:´¯)⋰⋰⋰⋰⋰⋰

    Polubienie

    1. Judith wianki z mlecza są piękne, jednakże mlecz może służyć nie tylko do dekoracji głowy ale i naszemu zdrowiu… o!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. ZielonaMilo to zielsko ma bardzo wiele zastosowań i nie o wszystkim udało mi się jeszcze napisać, ale kiedyś zapewne jeszcze coś dopiszę.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s