Grillowane żeberka = rumiane żeberka

   Letnie grillowanie to wspólna zabawa i… pyszne jedzenie. Takie jedzenie  (kiełbaski, mięso, ziemniaki pieczone nad ogniem) z grilla, podane na świeżym powietrzu, jak najbardziej smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Odpowiednio przygotowane, podane z oryginalnymi sosami i dodatkami będą jeszcze smaczniejsze.

ŻEBERKA RUMIANE_s

Składniki: (dla 4 osób)

 1 kg pokrojonych, wieprzowych żeberek  2 cebule, 2 ząbki czosnku  po łyżce musztardy i przecieru pomidorowego  3 łyżki sosu sojowego  2 łyżki oleju  po łyżce tymianku lub majeranku oraz  papryki czerwonej w proszku  sól, pieprz.  

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Sos sojowy połączyć z musztardą, olejem i przecierem. Dodać cebulę, czosnek, majeranek, paprykę, sól, pieprz, dokładnie marynatę wymieszać.

2. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować dokładnie marynatą i owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na co najmniej  3 godziny a najlepiej na noc.

3. Po tym czasie żeberka wyjmujemy z folii i grillujemy po około 20-30 minut z każdej strony, aż będą miękkie.

Możemy podawać je z sałatką np. ziemniaczaną.

Zapisz

20 myśli na temat “Grillowane żeberka = rumiane żeberka

  1. Matuniu, kiedy jadłam ostatnio taki smakołyk? Było to tak dawno temu, że nie pamiętam. Wystrzegamy się takiego jedzonka, ale w sobotę piekę kaczuszkę, dziewczynki sobie zażyczyły. Miłego weekendu życzę.

    Polubienie

    1. Ach, jak te Twoje „dziewczynki” mają z Tobą dobrze, bo u Ciebie co tylko sobie zażyczą. Ja, dopóki zdrowie mam jeszcze jako-takie, to pojadam sobie dania z tego grilla.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. CZAS GRILOWANIA DAWNO ROZPOCZĘTY JA TEŻ GRILOWAŁAM KARCZEK ,BIALA KIEŁBASE,KASZANKĘ ,JARZYNY GRILOWANE ,UDKA Z KURCZAKA ,SKRZYDEŁKA ALE ŻEBERKA JESZCZE NIE PRÓBOWAŁAM A MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ PRZEPIS JAK WIDAĆ SZYBKI I SMACZNY SERDECZNIE POZDRAWIAM MIŁEJ NIEDZIELI

    Polubienie

    1. Oj tak Wandziu, czas na grillowanie, trzeba wykorzystać każdą chwilę, bo lato tak krótko trwa 😦
      Przepis na żeberka „nic trudnego” – trzeba spróbować 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Grilowane żeberka? świetny pomysł. teraz można kupić bardzo piękne, mięsne.
    Przyznaję, nigdy nie robiłam. Karkówka, szynka wieprzowa, kiełbaski, kaszanka, szaszłyki do tej pory to moje pomysły na grilowanie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Łucjo-Mario naprawdę nie jadłaś jeszcze żeberek z grilla? Dla mnie to one są najlepsze ze wszystkich mięs grillowanych. A jak
      jeszcze trafią się świeże i mięsiste to dla mnie nie ma lepszego mięsa z grilla. Pamiętam, że na rok prawie o nich zapomniałam. A gdy pewnego razu
      przyszli goście na grilla i sobie o nich przypomniałam i je zrobiłam to nie mogli się zachwycić, pytali się mnie co ja takiego z nimi zrobiłam?
      A ja mówię – „nic takiego, tylko trzy lata (żart) przeleżały w zamrażalniku, w lodówce 🙂 Oto i cała historia”…

      Pozdrawiam serdecznie,

      Polubienie

  4. Jaguś, muszę Ci się pochwalić, że dziś robiłam roladki na obiad, choć bardzo je zmodyfikowałam.
    Nie przepadam za mięsem grillowanym, bo kiedyś się do niego zraziłam. Znajomy przez pół dnia grillował karkówkę, a potem okazało się, że jest twarda jak podeszwa.
    W zamrażalniku mam duży pasek żeberek na jutrzejszy obiad, ale zrobię je tradycyjnie- w pysznym sosie mięsnym.
    Życzę miłego weekendu.

    Polubienie

    1. Anno ja wiem, że Ty zawsze modyfikujesz (prawie) po swojemu 🙂 No tak, najgorzej jest raz się zrazić do czegoś, to potem
      choćby nie wiem jakie było, to i tak nie smakuje. Swoją drogą, ciekawe co to za karkówka była, że tyle czasu trzeba było ją grillować,
      a ona nadal była niezjadliwa, aż mi się nie chce wierzyć, jeszcze na taką nie trafiłam.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. No przecież najbardziej z grilla lubię karkówkę i
    żeberka !!!! Marynatę robię trochę inną, ale Twoja bardziej mi odpowiada, zapisuję !
    Buziaczki, Marylko 🙂

    Polubienie

    1. Aniu to tak jak ja, ja też najlepiej to lubię – przecież my wiemy co jest dobre 🙂
      A marynaty na mięsa grillowane są różne i można sobie dopasować, wedle smaku.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s