Kabaczek – zapewne go znacie, jest warzywem lata – nie tylko dla dbających o linię. Swą popularność zawdzięcza temu, że ma neutralny smak, ale jego miąższ świetnie wchłania smak i zapach dodatków.
Doskonały z mięsem i innymi warzywami.
Należy do rodziny dyniowatych. Od swej krewnej dyni olbrzymiej różni go nie tylko wielkość, ale również kształt i termin zbioru.
Kabaczki zbiera się bowiem w fazie dojrzewania, gdy są już wyrośnięte ale jeszcze niezupełnie dojrzałe.
Uznaje się, że najsmaczniejszy, najbardziej aromatyczny miąższ mają owoce o długości około 20 cm.
- Kabaczki zawierają wszystkiego po trochu: trochę witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Są nisko kaloryczne i odwodniające, a więc idealne dla osób będących na diecie odchudzającej.
- Raczej nie jada się ich na surowo. Po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych miąższ krótko gotuje się, piecze, dusi. Do przygotowywania potraw z tym łagodnym warzywem nadają się ostre przyprawy i warzywa o zdecydowanym smaku, np. pomidory czy papryka.
- Kabaczek świetnie się nadaje zarówno na dania jarskie, jak i półmięsne, to znaczy takie, w których przeważają warzywa. Ze startego kabaczka można smażyć placki, robić zapiekanki. Najpopularniejszym jednak sposobem przyrządzania jest faszerowanie.
- Kabaczek występuje w wielu odmianach. Obok żółtej kupić można także kabaczki pomarańczowe, jasnozielone i ciemnozielone. Ciekawą odmianą jest kabaczek makaronowy, którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti.
- Kupując kabaczek należy zwrócić uwagę na jego skórę – bez względu na odmianę musi być twarda i jędrna. Wzięty do ręki kabaczek powinien być ciężki stosownie do swojej wielkości.
Przechowywanie 4-5 dni
Jak w koszyku
Gdzie w chłodnym miejscu
Zamrażanie nie
KABACZKI FASZEROWANE
Składniki:(na 6 osób)
♦ 600 g kabaczka ♦ sól, pieprz ♦ pęczek rzodkiewek ♦ 250 g sera twarogowego ♦ pęczek koperku ♦ 2-3 łyżki śmietany ♦ puszka sardynek ♦ 100 g startego żółtego sera ♦ 100 g majonezu.
Przygotowanie:
1. Kabaczka umyć, obrać ze skórki (jak jest gruba), przekroić na pół, wydrążyć, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 4-5 min (uważać! nie rozgotować!). Wyjąć na durszlak, przelać zimną wodą aby go zahartować, osączyć, ułożyć na talerzu, odstawić.
2. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę. Koperek opłukać, posiekać. Ser, rzodkiewki, połowę koperku i śmietanę wymieszać, przyprawić.
3. Sardynki odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem. Ser żółty połączyć z sardynkami i majonezem, dodać pozostały koperek, przyprawić, wymieszać. Wydrążone kabaczki napełnić farszami. Podawać ozdobione cytryną, rzodkiewkami i koperkiem.
W ten sposób przygotowane kabaczki możemy ułożyć na listku sałaty ze świeżym, chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem. I mamy świetną przystawkę lub kolację.
Zapisz
PĘDZĘ NA RYNEK. Może dostanę kabaczki. Buziaki
PolubieniePolubienie
Zamiast kabaczków, równie dobrze może być i cukinia…
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Szukam właśnie nowych zdrowych potraw bo mi się tu zdrowie rodziny sypie ostatnimi czasy. Takie zdrowe kabaczki może by moim rodzicom posmakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu trzeba spróbować, może akurat zasmakuje. U mnie moja mama to raczej nie przepada za jakimiś tam wymyślnymi potrawami i nie powiem, żeby to nie był dla mnie problem 🙂
Nie raz to muszę gotować na dwa oddzielne garnki… o!
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Jaga bardzo dziekuje,za przepis wyglada smakowicie.Jak kabaczek zawsze robilam jak kotlet schabowy,kroilam w plastry ,robilam panierke z jajka i bulki tartej,przyprawialam przyprawa z kurczaka i smazylam,pyszne,smakowaly nawet osobom,ktore nie lubia jesc kabaczka … Ale Twoj przepis wyprobuje z przyjemnoscia.Pozdrawiam milutko :*
PolubieniePolubienie
Kabaczek jako kotlet schabowy – też jest dobry. A ten przepis, który podałam mam nadzieję, że Tobie i innym osobom równie zasmakuje.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
WOW, jak smacznie wyglądają, aż ślinka leci.
Trzeba mi je zrobić.
Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Maksiu jeśli lubisz kabaczki to zapewne wydane w tej wersji Ci zasmakują.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Bardzo fajna propozycja, uwielbiam kabaczki:)
PolubieniePolubienie
Oj tak… 🙂
Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Super wyglądają 🙂
PolubieniePolubienie
i smakują… też 🙂
PolubieniePolubienie
na zdjęciu wygląda rewelacyjnie
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Takiego przepisu to nie znałam 🙂
PolubieniePolubienie
W takim razie, dobrze, że o nim napisałam 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Czy kabaczek to cukinia inaczej ?
Z cukini robię pyszne risotto, ale ten przepis też brzmi pysznie ! Serdeczności, Marylko :_
PolubieniePolubienie
Aniu Wikipedii znalazłam taką odpowiedź na Twoje pytanie 🙂
„Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa “cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki”. Jak widać i słychać, nie ma między nimi dwiema znacznej różnicy.
Ja z kolei dodaję cukinię do leczo, które też jest wtedy bardzo smaczne.
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Ciekawy przepis na obiad w upalny dzień.
PolubieniePolubienie
No tak, w sam raz na upalne lato 🙂 Ciekawe tylko czy takie będzie, bo wczoraj w radio słuchałam góralskich prognoz pogody, gdzie była między innymi taka wypowiedź, że lato tego roku ma być ponoć takie samo jak i zima…
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za wizytę u mnie. Dobrze strzeliłaś tymi kabaczkami. Moja mama je robiła faszerowane. Bardzo dobrze to pamiętam. Typowo letnie danie, bardzo smaczne. I z farszem można fantazjować.
Smacznego
Vojtek
PolubieniePolubienie
Czyli, to był strzał w dziesiątkę tym kabaczkiem 🙂 No i jak słyszę, przypomniałam Ci również smaki dzieciństwa 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Wygląda to wszystko bardzo fajnie 🙂
PolubieniePolubienie
Mario nie tylko wygląda ale i tak też smakuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Zaniedbałam bardzo Twoją stronę, wybacz, to chroniczny brak czasu. Jak zawsze odwiedziny u Ciebie łączą się z ucztą nie tylko duchową. Kabaczek przynajmniej raz w sezonie duszę z mielonym mięsem ryżem, cebulką i przyprawami w sosie pomidorowym, wszystko tak jak na gołąbki. Bardzo lubię to wydanie, ale tego na przekąskę nie znałam i chętnie wypróbuję, tym bardziej, że zaczęłam stosować „lżejsze” jedzenie.
Pozdrówka serdeczne!
PolubieniePolubienie
Joasiu ja też ostatnio mało w nexie bywam i u Ciebie też, więc nie martw się ) Też ostatnio jakoś na wszystko czasu mi brakuje 🙂
A ten kabaczek w moim wydaniu zapewne Co się troszku przysłuży, będzie „lekko” i zdrowo.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Niestety, nie lubię ani kabaczków, ani bakłażanów, dla mnie są zbyt mdłe. Moja młodsza siostra je lubiła i na pewno by zrobiła według Twojego przepisu.
Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
A szkoda, bo gdy do kabaczka dodasz jaki farsz, to on wtedy ma całkiem pyszny smak.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie