Kabaczki faszerowane – (kabaczek najsmaczniejszy, gdy młody)

  kabaczek_1 Kabaczek – zapewne go znacie, jest warzywem lata – nie tylko dla dbających o linię. Swą popularność zawdzięcza temu, że ma neutralny smak, ale jego miąższ świetnie wchłania smak i zapach dodatków.

Doskonały z mięsem i innymi warzywami.

   Należy do rodziny dyniowatych. Od swej krewnej dyni olbrzymiej różni go nie tylko wielkość, ale również kształt i termin zbioru.

Kabaczki zbiera się bowiem w fazie dojrzewania, gdy są już wyrośnięte ale jeszcze niezupełnie dojrzałe.

Uznaje się, że najsmaczniejszy, najbardziej aromatyczny miąższ mają  owoce o długości około 20 cm.

  • Kabaczki zawierają wszystkiego po trochu: trochę witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Są nisko kaloryczne i odwodniające, a więc idealne dla osób będących na diecie odchudzającej.
  • Raczej nie jada się ich na surowo. Po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych miąższ krótko gotuje się, piecze, dusi. Do przygotowywania potraw z tym łagodnym warzywem nadają się ostre przyprawy i warzywa o zdecydowanym smaku, np. pomidory czy papryka.
  • Kabaczek świetnie się nadaje zarówno na dania jarskie, jak i półmięsne, to znaczy takie, w których przeważają warzywa. Ze startego kabaczka można smażyć placki, robić zapiekanki. Najpopularniejszym jednak sposobem przyrządzania jest faszerowanie.
  • Kabaczek występuje w wielu odmianach. Obok żółtej kupić można także kabaczki pomarańczowe, jasnozielone i ciemnozielone. Ciekawą odmianą jest kabaczek makaronowy, którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti.
  • Kupując kabaczek należy zwrócić uwagę na jego skórę – bez względu na odmianę musi być twarda i jędrna. Wzięty do ręki kabaczek powinien być ciężki stosownie do swojej wielkości.

Przechowywanie            4-5 dni

Jak                               w koszyku

Gdzie           w chłodnym miejscu

Zamrażanie                           nie

kabaczek.faszer._2(1)

KABACZKI FASZEROWANE

Składniki:(na 6 osób)

  600 g kabaczka sól, pieprz  pęczek  rzodkiewek  250 g sera twarogowego  pęczek koperku  2-3 łyżki śmietany  puszka sardynek  100 g startego żółtego sera  100 g majonezu.

Przygotowanie:

1. Kabaczka umyć, obrać ze skórki (jak jest gruba), przekroić na pół, wydrążyć, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 4-5 min (uważać! nie rozgotować!).  Wyjąć na durszlak, przelać zimną wodą aby go zahartować, osączyć, ułożyć na talerzu, odstawić.

2. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę. Koperek opłukać, posiekać. Ser, rzodkiewki, połowę koperku i śmietanę wymieszać, przyprawić.

3. Sardynki odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem. Ser żółty połączyć z sardynkami i majonezem, dodać pozostały koperek, przyprawić, wymieszać. Wydrążone kabaczki napełnić farszami. Podawać ozdobione cytryną, rzodkiewkami i koperkiem.

W ten sposób przygotowane kabaczki możemy ułożyć na listku sałaty ze świeżym, chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem. I mamy świetną przystawkę lub kolację.

PS. 30-ileś jeśli tu zaglądniesz to proszę abyś otworzyła drzwi przed mną, bo nijak nie mogę wejść na Twój blog..

Zapisz

28 myśli na temat “Kabaczki faszerowane – (kabaczek najsmaczniejszy, gdy młody)

  1. Szukam właśnie nowych zdrowych potraw bo mi się tu zdrowie rodziny sypie ostatnimi czasy. Takie zdrowe kabaczki może by moim rodzicom posmakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Polubienie

    1. Kasiu trzeba spróbować, może akurat zasmakuje. U mnie moja mama to raczej nie przepada za jakimiś tam wymyślnymi potrawami i nie powiem, żeby to nie był dla mnie problem 🙂
      Nie raz to muszę gotować na dwa oddzielne garnki… o!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Jaga bardzo dziekuje,za przepis wyglada smakowicie.Jak kabaczek zawsze robilam jak kotlet schabowy,kroilam w plastry ,robilam panierke z jajka i bulki tartej,przyprawialam przyprawa z kurczaka i smazylam,pyszne,smakowaly nawet osobom,ktore nie lubia jesc kabaczka … Ale Twoj przepis wyprobuje z przyjemnoscia.Pozdrawiam milutko :*

    Polubienie

    1. Kabaczek jako kotlet schabowy – też jest dobry. A ten przepis, który podałam mam nadzieję, że Tobie i innym osobom równie zasmakuje.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Aniu Wikipedii znalazłam taką odpowiedź na Twoje pytanie 🙂
      „Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa “cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki”. Jak widać i słychać, nie ma między nimi dwiema znacznej różnicy.
      Ja z kolei dodaję cukinię do leczo, które też jest wtedy bardzo smaczne.

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. No tak, w sam raz na upalne lato 🙂 Ciekawe tylko czy takie będzie, bo wczoraj w radio słuchałam góralskich prognoz pogody, gdzie była między innymi taka wypowiedź, że lato tego roku ma być ponoć takie samo jak i zima…
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Dziękuję za wizytę u mnie. Dobrze strzeliłaś tymi kabaczkami. Moja mama je robiła faszerowane. Bardzo dobrze to pamiętam. Typowo letnie danie, bardzo smaczne. I z farszem można fantazjować.
    Smacznego
    Vojtek

    Polubienie

    1. Czyli, to był strzał w dziesiątkę tym kabaczkiem 🙂 No i jak słyszę, przypomniałam Ci również smaki dzieciństwa 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Zaniedbałam bardzo Twoją stronę, wybacz, to chroniczny brak czasu. Jak zawsze odwiedziny u Ciebie łączą się z ucztą nie tylko duchową. Kabaczek przynajmniej raz w sezonie duszę z mielonym mięsem ryżem, cebulką i przyprawami w sosie pomidorowym, wszystko tak jak na gołąbki. Bardzo lubię to wydanie, ale tego na przekąskę nie znałam i chętnie wypróbuję, tym bardziej, że zaczęłam stosować „lżejsze” jedzenie.
    Pozdrówka serdeczne!

    Polubienie

    1. Joasiu ja też ostatnio mało w nexie bywam i u Ciebie też, więc nie martw się ) Też ostatnio jakoś na wszystko czasu mi brakuje 🙂
      A ten kabaczek w moim wydaniu zapewne Co się troszku przysłuży, będzie „lekko” i zdrowo.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Niestety, nie lubię ani kabaczków, ani bakłażanów, dla mnie są zbyt mdłe. Moja młodsza siostra je lubiła i na pewno by zrobiła według Twojego przepisu.
    Cieplutko pozdrawiam.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s