Chłodnik szczawiowy z ogórkirm.

   Uff, jak gorąco !! W tak upalne dni najlepiej będzie nam smakowała orzeźwiająca zupa. Pełna świeżych warzyw oraz ziół, która nie tylko nas orzeźwi ale i na zdrowie wyjdzie. Do tego chłodnika, o którym poniżej napiszę – dla polepszenia smaku – jeśli lubicie możecie dodać roztarte 1-2 ząbki czosnku. Smak będzie bardziej zdecydowany. Jak zaczęłam o tym pisać (było to wczoraj) to było gorąco, dzisiaj jest raczej – tak sobie. Zapewne jeszcze to nie koniec upałów i, wykorzystacie przepis ten 🙂

chłodnik szcz.ogór_1

CHŁODNIK SZCZAWIOWY Z OGÓRKIEM

Składniki: (na 6 porcji)

 ok. 25-30 dag szczawiu  1 litr bulionu drobiowego  4 jajka  3  średnie ogórki  1 pęczek dymki  1 szklanka śmietany 22 procentowej  sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Szczaw przebierz, opłucz, odetnij ogonki, osusz i drobno pokrój. W garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego rozdrobniony szczaw. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj około 2 minuty. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Dymki oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Ogórki umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę pokrój w kosteczkę.

3. Do przestudzonego, zimnego bulionu ze szczawiem dołóż rozdrobnioną dymkę, szczypior i ogórki. Śmietanę ubij, połącz z chłodnikiem. Przypraw do smaku solą.

4. Jajka pokrój na cząstki. Zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie gotowy chłodnik rozlej do talerzy. Do każdej porcji chłodnika włóż cząstki jajek. Udekoruj odłożonymi plastrami ogórka, ewentualnie szczypiorkiem.

Podawaj z kawałkami świeżej bagietki albo razowym pieczywem.

12 myśli na temat “Chłodnik szczawiowy z ogórkirm.

  1. Ależ to musi być pyszne, nie – to jest pyszne, bo wczoraj robiłam i bardzo mi smakowało. Dodałam jeszcze do tego chłodnika trochę rzodkiewki. Pychotka – polecam.
    Pozdrawiam.

    Polubienie

  2. Jeszcze nigdy nie gotowałam szczawiowej.
    Zastanawiam się, czy jadłam taką zupę w moim rodzinnym domu? Chyba nie…
    Nie używam w kuchni śmietany. Czy mogę ją czymś zastąpić? Chciałabym poznać smak takiej zupy.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Jak już pisałam wcześniej, ja kiedyś za szczawiówką nie przepadałam. W moim rodzinnym domu mama robiła szczaw w słoiczkach, a taki szczaw w zupie mi nie smakował.
      Teraz szczawiową gotuję ale tylko ze świeżego szczawiu i nawet ją polubiłam. Śmietanę w zupie z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem naturalnym, też będzie dobrze.

      Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  3. Nie przepadam za szczawiową, ale ten [przepis na chłodnik brzmi tak apetycznie….
    Ach JaGa! Co ja bym bez Ciebie zrobiła. jesteś moiją inspiracją. Buziaki!

    Polubienie

    1. No tak, nie każdy musi przepadać za szczawiówką, ale myślę, że ten pomysł warto wykorzystać. Oj Dorotko, tyle różnych inspiracji znajdziesz w necie 🙂
      Dziękuję i pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s