Placki ziemniaczane z sosem tatarskim i grzybowym

   To danie, o którym dzisiaj chcę napisać jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne, tylko nieco pracochłonne. Każdy z Was potrafi je przyrządzić  a potem zjeść ze smakiem.

ZIEMNIAKI.ODMIAN._1   Tylko jest jedno „ale”,  może zdarzyć się nam, że placki nam nie wyjdą takie jak byśmy chcieli, nie takie jak zawsze nam wychodziły lub nie takie jak gdzieś tam jedliśmy. A wszystkiemu winny jest ziemniak, bo nie każda jego odmiana na placki się nadaje. Najlepiej do placków ziemniaczanych nadaje się odmiana ziemniaków BRYZA i IRGA.

    BRYZA – jest to średnio późna odmiana ziemniaka i jedna z najbardziej popularnych w Polsce. Okrągławe bulwy mają lekko chropowatą, żółtą skórkę oraz białą barwę miąższu.

    IRGA – jej bulwy mają okrągło owalny lub owalny kształt, gładką, jasnoróżową skórkę i kremowy miąższ.

Mam zamiar więcej napisać o ziemniakach, jakie odmiany najlepiej do czego się nadają ale o tym będzie w innym poście.


Placki ziemniaczane z sosem tatarskim

 Przygotowanie placków (przepis podstawowy)
Około 1 kg ziemniaków obierz, zetrzyj, wymieszaj z posiekaną cebulką, jajkiem i 1-2 łyżkami mąki. Przypraw solą i pieprzem. Smaż na oleju cienkie placki. Często do ciasta na placki dodaję pokrojony szczypiorek i koperek.


Sos tatarskiOsącz z zalewy 3 łyżki marynowanych grzybów, np. podgrzybków. Grzybki pokrój w kosteczkę. Dodaj 2 posiekane korniszony i dwa jajka ugotowane na twardo. Wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami śmietany, może być jogurt naturalny. Dopraw do smaku pieprzem i solą ewentualnie odrobiną cukru. Placki przełóż sosem tatarskim.

Ćwieczakiewiczowa-GIF_.1

A teraz posłuchajcie jak sos tatarski robiła nasza kuchmistrzyni, Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

„Jedno surowe żółtko, łyżeczkę pełną dobrej francuskiej musztardy i trochę soli rozetrzeć na misce. Z dziesięciu jaj na twardo ugotowanych przetrzeć przez sito same żółtka. Wsypać do roztartej musztardy, i lejąc po małej łyżeczce od herbaty oliwę póty, póki cały funt nie wyjdzie, ciągle łyżką kręcić aż zgęstnie, wtedy wcisnąć całą cytrynę lub wlać dwie łyżki bardzo mocnego octu estragonowego. Posiekać drobniutko dziesięć średnich korniszonów i tyleż grzybów marynowanych, wymięszać a sos gotów. Zamiast korniszonów i grzybów można posiekać kaparów i szczypiorku. Sos takim sposobem robiony jest gęsty, mocny, prawdziwie tatarski”.

Mój sos wprawdzie nie jest tak wyrafinowany jak Lucyny, ale też jest dobry 🙂 I ciekawa jestem, który sos będzie Wam lepiej smakował?!

placki.ziemniaczane.w.sos.grzyb.1_(1)Te placki, które widzicie na fotce niezbyt mi się udały, bo ziemniaki niedobre miałam. Dzisiaj na obiad ugotowałam krupnik a jutro będę piekła placki. I jeśli ziemniaki będą dobre (niby mają takie być) to i placki będą „złote” i zamieszczę fotkę, i sami zobaczycie różnicę między nimi.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Sos grzybowy – bierzemy garść grzybów suszonych i jeśli jest taka potrzeba, myjemy je i płuczemy. Ja mam swoje grzyby suszone, to już ich nie myję, bo wcześniej je oporządzę jak tylko przyniosę je z lasu. Gdy grzyby mamy oporządzone, zalewamy je wrzątkiem i pozastawiamy je na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy grzyby z wywaru, który powstał i kroimy w paseczki lub kostkę. Pokrojone grzyby wrzucamy na powrót do wywaru wraz z małą, obraną cebulą. Wszystko razem gotujemy, aż grzyby będą prawie miękkie. Na koniec gotowania, cebulę wyjmujemy.

W drugim garnku przygotowujemy sos. W garnku rozpuszczamy czubatą łyżkę masła lub margaryny i wsypujemy łyżkę mąki pszennej. Mieszamy i chwilkę zasmażamy, dodajemy grzyby wraz z przestudzonym (niegorącym) wywarem z nich na tyle, aby sos nam zgęstniał. Sos cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Możemy też dodać kostkę bulionową, ale wtedy już sosu nie solę. Jak już sos jest gotowy, dodajemy do niego z pół szklanki śmietany 18% gęstej i kwaśnej. Pieprzymy i jeśli jest taka potrzeba – dosalamy.  

Podajemy z kopytkami, kluskami, mięsem oraz z plackami ziemniaczanymi.

Zapisz

48 myśli na temat “Placki ziemniaczane z sosem tatarskim i grzybowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s