Pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjne pesto składa się z: czosnku, bazylii i orzeszków europejskich (najlepiej miażdżone wszystko w moździerzu) wymieszanych z oliwą z oliwek. Ale każda rodzina z Ligurii ma swój własny przepis na pesto i dlatego receptury na jego wykonanie mogą się różnić od tradycyjnego przepisu.
Czasami zamiast orzeszków używa się migdałów, a czasem liście bazylii są mieszane z liśćmi mięty. Pesto może być używane do makaronu, sałaty, sera, jako smarowidło do chleba i innych dań. Pesto można przechowywać około tygodnia w lodówce, a w razie potrzeby możemy go nawet zamrozić.
A kiedyś, dawno temu, Genueńczycy ponoć zabierali ze sobą pesto gdy wyruszali w dalekie, morskie wyprawy. Uważali, że pesto przeciwdziała szkorbutowi.
MAKARON Z PESTO
Składniki:
♦ 3 garście świeżej bazylii ♦ 5 dag (ok. 3 łyżki) orzeszków piniowych kub niesolonych orzeszków ziemnych ♦ 2-3 ząbki czosnku ♦ 50 dag makaronu rurki lub nitek ♦ sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) ♦ 10 dag parmezanu w kawałku lub płatkach ♦ 3 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
1. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki z gałązek. Kilka ładnych listków odłóż do dekoracji, pozostałe włóż do kubka miksera.
2. Do bazylii dodaj obrany czosnek oraz 2/3 uprażonych na patelni bez tłuszczu orzeszków piniowych lub ziemnych. Rozetrzyj. Wlewaj oliwę małym strumieniem i mieszaj wszystko. Dołóż połowę startego lub zmielonego parmezanu. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru (niekoniecznie), wymieszaj. Odstaw na 15 minut aby smaki się „przegryzły”.
3. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy odcedź, nie musi być tak dokładnie odlany (około łyżki może zostać), bo wtedy lepiej nam pesto przylega do makaronu. Makaron ponownie włóż do garnka, w którym się gotował i dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem pesto.
4. Porcje makaronu rozłóż na 4 talerze, posyp pozostałymi uprażonymi orzeszkami. Resztę parmezanu ostrym nożem ustrugaj na płatki, posyp nim potrawę. Udekoruj bazylią i od razu podawaj.
Od samego rana jeść mi się zachciało. Takie to wszystko smakowite i pachnące jest. Z Twojego bloga pachnie JaGo:-)))
PolubieniePolubienie
Stokrotko na drugi raz musisz przychodzić na mój blog z pełnym brzuchem! 🙂
Buziole.
PolubieniePolubienie
Lubię i to bardzo. Mógłbym jeść bez końca. Pozdrawiam miło 🙂
PolubieniePolubienie
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Wreszcie wiem, co to jest pesto :-)))
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Takie danie mogę jeść codziennie!
PolubieniePolubienie
I ja też…
PolubieniePolubienie