Brukselka – miniaturowa kapusta

Najmłodsza, najsmaczniejsza i najmniejsza z kapust. Nazwę zawdzięcza belgijskim hodowcom. Tak właściwie to prawdziwe imię brukselki brzmi „kapusta brukselska i jest skrzyżowaniem jarmużu i kapusty. Pochodzi z Belgii, gdzie uprawiano ją już od wieków. A nazwa jej jest ściśle powiązana ze stolicą Belgii – Brukselą. Odgrywa ważną rolę w zimowej kuchni, uboższej w świeże zielone jarzyny.

Na zdrowie

   Gdy brukselka znajdzie się na talerzu, to tak jakbyśmy otrzymali „zdrowie na talerzu” Ta malutka kapustka ma w sobie pełen zasób witamin: C, K, E, a także z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz system odpornościowy. Szczególnie polecana jest dla przyszłych mam. Dzięki obecności licznych soli mineralnych zaliczana jest do warzyw młodości.

Ma charakterystyczny smak i efektowny wygląd miniaturowej kapustki o soczystej, zielonej barwie.

   W Polsce najpopularniejsze są odmiany holenderskie: bardzo wczesna, średnio wczesna i późna o większych (3-centymetrowych) główkach, odporna na zimno. Jest także odmiana polska, także późna, ciemnozielona, o ścisłych główkach średniej wielkości, pozostająca na polach do pierwszych mrozów.

   W lipcu i sierpniu, w czasie największego wzrostu, listki brukselki zaczynają się zwijać. Obrywa się je wówczas, gdy są twarde, to znaczy w październiku-listopadzie. Dolne dużo wcześniej, ponieważ szybciej dojrzewają. Górne zostawia się na pędzie, dopóki nie osiągną odpowiedniej wielkości.

   Przez całą jesień i część zimy mamy więc dostępną świeżą brukselkę. Dobra gatunkowo powinna mieć główki o 2-3 centymetrowej średnicy, dobrze zwinięte. Tylko taką trzeba kupować.

   Najczęściej jadamy ją z masłem i tartą bułką, nie wykorzystując jej wszystkich możliwości, jakie daje ta smaczna mini kapustka. Zamiast tłuszczem możemy ją polać na przykład sosem beszamelowym lub zasmażką rozprowadzoną słodką śmietaną. Do brukselki na zimno znakomicie nadaje się sos winegret,

   Purée lub pieczona brukselka, podane do potraw mięsnych z powodzeniem zastąpią tradycyjne ziemniaki. Brukselkę można jeść także surową – drobno poszatkowana, dodana do sałatek wzbogaci ich smak, nie tracąc przy tym witamin i soli mineralnych.

PRZYGOTOWANIE BRUKSELKI

Czyszczenie. Zewnętrzne listki brukselki są często uszkodzone, czasem przebarwione, dlatego należy je odrzucić. 

Szatkowanie. Najzdrowsza jest brukselka surowa. Po umyciu trzeba odciąć twardy trzpień, a główkę poszatkować.

Gotowanie. Na jarzynkę gotuje się brukselkę bez przykrycia przez 25-30 minut, do zapiekania najwyżej przez 10-15 minut i szybko odlewa.

Zamrażanie. Główki kapusty należy oczyścić ze zewnętrznych liści (nie myć), ułożyć na tacy i zamrozić. Następnie przełożyć do torebek foliowych i włożyć do zamrażalnika.

WARTO WIEDZIEĆ

Brukselka zebrana po pierwszych przymrozkach pozbawiona jest goryczki typowej dla kapust zbieranych wcześniej.

Jak wszystkie kapusty, brukselka wydziela w czasie gotowania niezbyt przyjemny zapach. Zaradzi temu dodanie kawałka żytniego chleba, odrobiny mleka lub szczypty cynamonu, które wrzucimy do rondla, w którym brukselka się gotuje. Dzięki temu pozbędziemy się tak drażliwego zapachu oraz gorzkawego smaku.

Świeżą brukselkę można przechowywać w lodówce (w pojemnikach na dole), w torebce papierowej nawet przez kilkanaście dni.

Nadaje się do zamrożenia. Nie traci walorów smakowych. Wrzuca się ją do wrzątku zamrożoną.

9 myśli na temat “Brukselka – miniaturowa kapusta

  1. Ja znam tylko z masłem i bułka tartą, też oczywiście pyszna. Ale to puree mnie zainteresowało, taki kremik, musi być pyszny. Pozdrawiam Marylko 🙂

    Polubienie

    1. No tak, bo z masłem i bułką jest najbardziej popularna. Po świętach mam zamiar podać kilka przepisów na urządzenie jej.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Faktycznie – dotychczas brukselkę tylko polaną masełkiem jadałam.
    A jak ona tak ślicznie rośnie, to pewnie też „ślicznie” będzie smakowac inaczej przyrządzana.

    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam JaGo:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s