Suszone jabłka lepsze od chipsów

Są znakomitym dodatkiem do mięs, farszów, ciast i deserów, można z nich robić pyszne kompoty i domowe musli.

 Kupując owoce suszone należy wybierać miękkie, jędrne i ciemniejsze. Im bledszy kolor suszu i bardziej połyskliwa skórka, tym większe prawdopodobieństwo, że przy produkcji użyto konserwantów.

Dlatego, choć większość owoców jest oczyszczona, trzeba je dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a przed dodaniem do ciast i deserów dokładnie osuszyć.

suszone jabłka,śliwki_

A najlepiej zasuszyć sobie samemu… o!

Co prawda, to ja jabłek nie muszę kupować, bo mam je z własnego ogródka. Wcale jednak nie znaczy to, że gdybym miała je kupować, to bym ich nie suszyła.

Cóż, troszku czasu trzeba im poświęcić, ale są przepyszne. Zasiadałam sobie, np. przed telewizorem, michę jabłek postawiłam na stół i nie obejrzałam się, kiedy je zjadłam, i ciągle było ich mało i mało 🙂

Na razie suszyłam tylko jabłka, ale mam zamiar w przyszłości suszyć i inne owoce, np śliwki, banany, gruszki. I jak je zrobię, też o tym napiszę.

jabłka,kwiat_W tym roku jednak jabłka mi tak nie obrodziły jak w poprzednich latach, ale to nic i tak troszku zasuszyłam. A zresztą jabłka w tym roku nie są wcale, aż takie drogie!

DOMOWE SUSZENIE JABŁEK

1. Jabłka należy umyć, obrać, przepołowić na 4, wyciąć gniazda nasienne, a potem te ćwiartki pokroić na plasterki grubości około 5 mm (0,5 cm). Czym cieńsze – krócej się suszą, czym grubsze – dłużej. Piekarni rozgrzać do temperatury 60-70 stopni (wszystko zależy od tego, jak mocno piekarnik wasz grzeje).

2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki jabłek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Suszyć przy otwartych drzwiach, ja suszę z termoobiegiem, wtedy szybciej wysychają. Oczywiście co jakiś czas trzeba je sprawdzać i przewracać.

3. A ja wpadłam jeszcze na taki pomysł. Nagrzewam piekarnik do danej temperatury, wkładam jabłka i trzymam je około godziny. Później gaszę piekarnik i nie wyjmuję jabłek, tylko je dosuszam. Później znowu włączam piekarnik, a gdy dojdzie do np. 60 stopni, i znowu dosuszają się w ciepłym, nagrzanym piekarniku. Także trudno mi powiedzieć jaki jest czas ich suszenia.

4. Gdy jabłka są prawie suche można je dosuszyć w torebce papierowej w ciepłym miejscu, np. na kaloryferze. Potem jabłka przekładamy do szczelnie zamykanego słoja lub przechowujemy w papierowej torebce. Jabłka są gotowe gdy są już suche ale jeszcze troszku elastyczne.

5. Są różne sposoby na suszone jabłka i następnym razem spróbuję je właśnie tak zrobić. Niektórzy po obraniu i pokrojeniu ich na części wkładają  je na sicie do zakwaszonego wrzątku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, na  około 2 minuty. Potem odcedzają i osuszają ręcznikiem. Wodę zakwaszamy po to, by jabłka nam niepociemniały.

SUSZONE OWOCE PROSTO ZE SKLEPU

To warto wiedzieć, szczególnie przed świętami.

Jabłka – są obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki. Łatwo wilgotnieją, należy je zatem kupować tuż przed użyciem i przechowywać w suchym miejscu, owinięte, np. w pergamin lub torebkę papierową.

Morelesą suszone w całości lub w kawałkach. Płaskie i mocno pomarszczone wymagają namoczenia w wodzie, mięsiste nadają się od razu do jedzenia lub przyrządzania.

Bananynajczęściej są krojone w plasterki, rzadziej w podłużne paski. Suszenie jeszcze wzmacnia ich specyficzny smak. Z uprzednio namoczonych bananów bananów, fig i daktyli można przygotować piure – znakomity dodatek do ciast i sosów.

Figidobre figi mają intensywnie brązową barwę i cienką skórkę. Znakomicie smakują w połączeniu z migdałami. Można z nich robić nadzienie do ciast lub dżem.

  Gruszki suszone ze skórką całe lub pokrojone. Zachowują charakterystyczny zapach. Przechowujemy je w suchym i przewiewnym miejscu, najlepiej w papierowej torebce, żeby niezwilgotniały.

Śliwki – można kupić śliwki z pestkami lub wydrylowane. Najsłodsze są kalifornijskie.

Rodzynki – Suszone winogrona jasne lub ciemne. Najczęściej dodaje się je do deserów i ciast. Znakomicie komponują się z orzechami. Największe i najsłodsze są jasne rodzynki zwane sułtankami. Ciemne koryntki mogą być cierpkie i kwaskowate.

Zobacz też…

Kompot wigilijny

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 19th, 2014

Kompot wigilijny   Niedługo przyjdzie taki czas gdy wszyscy zasiądziemy przy suto zastawionym stole, a będzie to czas wieczerzy wigilijnej. Na stole tym znajdą się różne tradycyjne potrawy, którymi nasze brzuchy napchamy, aż się zatkamy i wtedy co… ? √     Musimy czymś popić te smakowite delicje, a tym czymś nie może być jakaś tam woda []

Suszone owoce prosto ze sklepu – źródło – czasopismo „Moje Gotowanie”, grudzień 1996 r.

8 myśli na temat “Suszone jabłka lepsze od chipsów

    1. Witam.
      Dlatego ja suszę je na raty a potem na kaloryferze, żeby troszku tego prądu zaoszczędzić. No a co ja zrobię jak tak lubię je chrupać!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Ja w zeszłym roku też miałam ich dużo, niestety ale po suszonych został się tylko mi smak. No nie mogłam się im normalnie oprzeć.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  1. Może bym sobie tak ususzyła, zawsze to coś do podjadania :)Wróciłam, a przynajmniej próbuję, o ile moje zdrówko znów mi jakiegoś figla nie spłata 🙂 A ile do czytania tu u Ciebie mam 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Polubienie

    1. Nie ma nic lepszego do pochrupania, niż suszone jabłka. Bardzo je lubię. Po krótkim odpoczynku, wzięłam się ostro do pracy 🙂
      A Tobie życzę dużo zdrówka.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s