Śledzie z grzybami

 Czyż nie kochamy tradycji związanych z wieczerzą wigilijną? Oczywiście, że tak! A tego dania-przystawki, o którym chcę napisać nie może zabraknąć między innymi, na naszym wigilijnym stole.

śledzie.z.grzybami_1

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI

Składniki: (dla 6 osób)

 6 kapeluszy suszonych prawdziwków  6 filetów śledzionowych (matiasów)  duża cebula  2 łyżki oliwy.

Zalewa:

 2 łyżki octu  2 łyżki oliwy  2 goździki  listek laurowy   2 ziarna ziela angielskiego  szczypta cynamonu  sól, cukier.

Przygotowanie:

1. Przygotować zalewę: ocet, 6 łyżek wody i oliwę wymieszać, dodać przyprawy, posolić, posłodzić. Śledzie umyć, wymoczyć w wodzie lub mleku, pokroić w dzwonka, zalać zalewą, odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

2. Grzyby umyć, namoczyć, gotować do miękkości w tej samej wodzie, odsączyć, pokroić w paseczki.

3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać pokrojone grzyby i oliwę, wymieszać, odstawić na 2 godziny.

4. Śledzie wyjąć z zalewy, ułożyć na półmisku, obłożyć grzybami z cebulą, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem można ozdobić kolorową papryką i gałązkami koperku.

Tej zalewy jest na tyle tylko, bo śledzie mają być zjedzone od zaraz. Natomiast jeśli robimy więcej tych śledzi i muszą postać w niej kilka dni, trzeba nam tej zalewy zrobić więcej, tak aby śledzie były przykryte.

Ja śledzie solone moczę tak…

Moczenie śledzi zależy od tego jak słone śledzie kupimy, Jeśli kupimy płaty śledziowe z dużego wiaderka lub beczki trzeba je zawsze moczyć nieco dłużej. Natomiast te z małego wiaderka lub z folii, to około 2-3 godzin, zmieniając wodę co jakiś czas. Zresztą, ja zawsze zostawiam sobie kawałek śledzia na „spróbę”.

Gdy, np. śledzie leżą sobie w wodzie już godzinę, biorę kawałek, próbuję i wtedy mniej więcej znam już ich słoność. Zalewam je ponownie wodą i moczę. Śledzie nie mogą być tak całkiem wypłukane z soli, bo przebywając w zalewie, zalewa zawsze im troszku soli zabierze. A więc musicie wyczuć sami kiedy już będą dobre.

Czasami – jak nie zapomnę (oczywiście) zamoczę je w mleku. A po co w mleku, spytacie? Ano dlatego, że mleko pozbawia ryby tak niemiłego nieraz zapachu rybiego i szybciej się odsalają. Można też do moczenia śledzi użyć wody z mlekiem, pół-na pół.

Śledzie w oleju wg.JaGi

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 22nd, 2008

Śledzie  w oleju wg.JaGi    Ten przepis na śledzie w oleju wymyśliłam sobie sama, ot tak! A może kiedyś gdzieś tam o nich i czytałam, a może u koleżanki je jadłam. Jedno jest pewne – nie pamiętam, więc niech będzie, że sama sobie wymyśliłam 🙂 Jedno jest pewne, że tak zrobione śledzie bardzo mi smakują i zaraz idę je robić. Najpierw jednak []

Zapisz

10 myśli na temat “Śledzie z grzybami

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzików, choć nigdy sama ich nie robiłam. Może teraz przyrządzę wg Twojego przepisu.
    Trudno, cebulkę mogę odsunąć na brzeg talerza.
    Buziaczki.

    Polubienie

    1. Witaj Aniu po przerwie jaką sobie dałaś 🙂
      A spróbuj, może jak-raz Ci zasmakują, a cebulkę zawsze możesz odrzucić na talerzu ale do zaprawy trzeba ją dodać, bo znacznie poprawi smak śledzia.
      Pozdrawia cieplutko.

      Polubienie

  2. jakoś dziwnie mi wygląda połączenie śledzia z grzybami, ale zapisałam, zestawienie intensywnych smaków rzeczywiście może być ciekawe.
    Zapisałam też o jabłkach suszonych, to genialny pomysł na chrupanie bez ograniczeń i konsekwencji.
    Buziaczki, Marylko :)))

    Polubienie

    1. Powiedzmy, że to typowo wigilijne dani, a nie zawsze to co się wydaje niemożliwe, musi być niemożliwe. Potrawa potrafi się zmienić (smak) w zależności jakich przypraw do niej użyjemy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Wypróbuję Twój przepis… Jest ciekawy i co najważniejsze? mam borowiki.
    Na kolację wigilijną nie podaję żadnych śledzi.
    Jemy je w niewielkich ilościach (po kromce chleba)na śniadanie i na obiad gdyż pościmy.
    Uwielbiamy śledzie i zawsze kupujemy je w paczkach w Lidlu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. No właśnie Lusiu najważniejsze te borowiki 🙂 Ale gdybyś tych borowików nie miała to i z innymi suszonymi grzybami też będą super!
      Ja jeszcze lubię śledzie smażone w zaprawę octową włożone.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Zbliżają się święta więc zawsze staram się jakiś nowy pomysł wprowadzić do jadłospisu. Śledziki również pojawiają się na naszym stole i to na kilka sposobów wykonane. Z Twojego przepisu zamierzam skorzystać więc najserdeczniej dziękuję. Pozdrawiam pięknie.

    Polubienie

    1. U mnie święta bez śledzia się nie obędą, nie może go zabraknąć. Możesz wypróbować i ten sposób Loteczko” i zrobić jeszcze jedno dodatkowe miejsce na stole – właśnie na tego śledzia. Na pewno domownikom zasmakuje.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. JaGuś, to chyba jakaś telepatia, bo wczoraj wieczorem leżąć już w łożu przeglądałam swoje przepisy i wpadł mi w ręce przepis na śledzia z borowikami. Kiedyś dawno, dawno temu robiłam takiego śledzia i wiem , że był bardzo smaczny. Potem jakoś inne przepisy na śledzia wyparły z mojej kuchni tego z borowikami.Robię podobnie, tylko, że daję więcej zalewy, przesmażam cebulkę z borowikami. Robiłam tak dlatego, bo zawsze je robiłam 4- 5 dni wcześniej i musiały być całe zalane.Polecam Twoim czytelnikom, bo śledziki są bardzo smaczne . W ogóle śledzie uwielbiam.
    Pozdrawiam JaGuś.

    Polubienie

    1. Danusiu dziękuję za przypomnienie, właśnie dopisałam Twoją uwagę. No, cóż – starość nie radość. 🙂
      I masz rację, że te śledzie z borowikami są pyszne, tak w ogóle to dla mnie śledzie w każdej postaci są pyszne 🙂
      A nam Danusiu podobnie w duszy gra, więc może się i tak złożyć, że podobne myśli mamy 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s