Nakrycie stołu też jest ważne

   Zbliżają się święta i karnawałowe przyjęcia, warto zapoznać się z zasadami stołowego savoir-vivre’u.

   Oczywiście te wiadomości przydadzą nam się nie tylko w świąteczny czas, ale także przy okazji innych uroczystości. Dzięki temu swobodniej będziemy się czuć w towarzystwie i unikniemy gafy.

   Zasady dobrego bon tonu obowiązują zarówno gospodarzy, jak i gości. Przede wszystkim nie powinniśmy „spaźniać” się  (tak mówiła moja polonistka, gdy ktoś się spóźnił na lekcję) na przyjęcia, imprezy. Pomimo, że podana jest konkretna godzina przyjęcia a i tak nie ma wszystkich uczestników, zobowiązani jesteśmy na nich zaczekać pół godziny – po upływie tego czasu możemy zasiąść do stołu.

   Gospodyni powinna podawać potrawy zawsze z lewej strony siedzącego gościa, natomiast napoje i zupy z prawej. Opróżnione już talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej. Gospodyni nie może spędzić całego dnia w kuchni.

   Natomiast gospodarz powinien zadbać o to, by butelki z alkoholem nie stały na stole. Po nalaniu alkoholu do kieliszków, dobrze jest odstawić butelkę na inny stolik lub mebel.

nakrycie.sto.u_Ułożenie nakryć dostosuj do menu, które będziesz serwować.

A. Przyprawy powinny stać zawsze na stole podczas każdego przyjęcia.

B. Talerzyk na pieczywo z nożem do masła kładziemy powyżej talerza biesiadnika, z lewej strony.

C. Sztućce deserowe leżą nad talerzami gościa. Łyżeczka powinna być zwrócona trzonkiem w prawo, a widelczyk – odwrotnie.

D. Talerze. Najpierw kładzie się duży do dania głównego, na nim przekąskowy i do zupy, jeśli jest planowana. Często na domowych przyjęciach zupę podaje się przed przekąskami – inaczej niż w restauracji. Można też talerze dostosować stopniowo.

E. Widełce do przekąsek i dań głównych leżą po lewej stronie talerza.

F. Serwetka. Może być na talerzu lub z lewej jego strony.  Każdy z gości powinien mieć swoją serwetkę (osobistą) z materiału, która zawsze powinna leżeć na kolanach i tylko na kolanach. Oprócz niej na stole powinien jeszcze stać „wachlarz” serwetek papierowych, których używamy do wycierania kącików ust. Serwetki papierowe zawsze powinniśmy odkładać po lewej stronie talerza.  

G. Kieliszki. Stawia się po prawej stronie, nad sztućcami. Powinno ich być tyle, ile serwowanych będzie trunków. Ich uzupełnieniem może być kielich do wody lub szklaneczka.Kieliszki do białego wina bywają dość duże i na długich nóżkach. Kieliszki do czerwonego wina są bardziej pękate i mają krótkie nóżki.

H. Noże do przekąsek i dania głównego kładzie się z prawej strony talerzy, z ostrzami w lewo.

I. Łyżka leży przy nożach, na zewnątrz – jeśli najpierw podajemy zupę lub między nimi, gdy pierwsza ma być przekąska.

JAK ELEGANCKO JEŚĆ? – mowa sztućców, prawidłowe ich trzymanie

Jak komunikować się z kelnerem za pomocą sztućców? Co mówią sztućce na talerzu?

Sztućce zawsze i bezwzględnie powinny spoczywać na talerzu (przy konsumpcji) – nie powinno ich się odkładać na obrus, a nawet opierać o brzeg talerza.

ZUPA

Łyżkę napełniamy tylko w połowie od siebie, aby się nie oblać i nie zaplamić obrusa.

Resztki wybieramy, pochylając lekko talerz od siebie. Elegancko jest odrobinę zostawić.

DRUGIE DANIE

Nóż trzymamy prawą ręką z palcem wskazującym wspartym na brzegu tępej strony ostrza.

Widelec trzymamy lewą ręką, grzebieniem do góry. Przytrzymujemy nim mięso przy krojeniu.

JAK ODŁOŻYĆ?

Przerywając tylko jedzenie, odkładamy sztućce krzyżując je. Widelec kładziemy grzbietem do góry.

Gdy kończymy danie, układamy sztućce obok siebie po skosie, z trzonkami skierowanymi w prawą stronę.

   Kończąc ten bon ton, muszę Wam powiedzieć, że już się zakręciłam, poczułam się jakbym zdawała kurs na prawo jazdy, bo ciągle tylko o kierunkach pisałam – „prawo-lewo”, „lewo-prawo” i tak w kółeczko… 🙂

Pomocne źródło: „Pani domu” – grudzień 2012 r.

http://www.przewodnikmp.pl/artykuly/141-sala-weselna-i-menu/514-jak-nakryc-do-stolu-na-przyjecie-slubne-formalne-i-to-mniej/

30 myśli na temat “Nakrycie stołu też jest ważne

  1. Zasady zachowania się przy stole powinny być znane każdemu 😉 A samo nakrycie do posiłku powinno zachęcać do jedzenia. Dopóki moje dzieci ( małe dzieci ) miały normalne talerze, kubki to zawsze jakieś akcje przy stole były. W końcu kupiłam taką zastawę stołową tylko i wyłącznie dla nich. I skończyły się kłopoty z łobuzowaniem przy stole, bo żyrafka się pogniewa 😉

    Polubienie

    1. I słusznie Wioletto, dzieci już od najmniejszych lat powinny być przysposabiane do kultury zachowań, potem już nikt ich nie zawstydzi
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Ja też często to zauważyłam będąc u kogoś w gościnie, a przyprawy zawsze powinny na stole sobie stać, bo są różne smaki.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. I tu trzeba mi się z Tobą całkowicie zgodzić, na wszelkich przyjęciach jakie wydajemy – gość powinien dobrze się czuć i grzeczność gospodarzy odwzajemniać.
      A u nas z kulturą osobistą bywa często na bakier – niestety.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Albo to kabaret albo tragedia. To już powoli staje się tradycją. Trudno, ja tego nie wymyśliłem ani nie organizuję.

    Tekst jak najbardziej na czasie. dziś to prawie nikt elegancko nie je. Bo się najczęściej je w różnych sieciówkach jak MC Donalds 🙂
    No i nie ma gdzie się nauczyć. Pamiętam jak kiedyś w Londynie wuj mnie zaprosił do WYŻSZEGO TOWARZYSTWA. I tam było eleganckie przyjęcie. Nie wiedziałem jak się zachować i przechodziłem tortury. Jeden kęs i towarzystwo wycierało serwetkami usta. A do tego cicha muzyka Beethovena. Wuj się zorientował, stanął na wysokości zadania i mi powiedział na ucho: „szybko znikaj gdzie chcesz ja tu muszę być!”
    Pozdrawiam serdecznie
    Vojtek

    Polubienie

    1. 🙂 🙂
      Dzisiaj to ludzie nie mają czasu, a może i nie chcą, bo dla niektórych to nie ma znaczenia. Ja jednak byłam e domu wychowana jako grzeczna dziewczynka i staram się podtrzymywać te tradycje.
      To Twój wujek też się zachował przyzwoicie, chyba nie chciał Cię narazić na śmieszność a przy okazji i samego siebie. Zachował się super bon ton.
      Także sam widzisz, że czasami dobrze jest znać kilka zasad zachowania się i wtedy świat stoi przed nami otworem.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Dziękuję Ci miła Przyjaciółko za przypomnienie savoir-vivre’u przy stole. Lubię ładnie podane i udekorowane dania, a stół również powinien posiadać jakiś element. Kiedyś stawiałam zawsze kielich z kolorowym płynem i warstwą oleju, a na nim pływała świeczka w takim kwiatuszku. Nie mam już takiego lichtarzyka więc i ozdoby nie robię, czasami świeczka zapachowa albo kwiatuszki.
    Całuski serdeczne zostawiam.

    Polubienie

    1. To ja dziękuję Ci moja droga, że jest przez cały czas przy mnie. Bardzo dobry pomysł z tym kielichem i świeczką wnim – pływającą. U mnie na stole zawsze stoi taki mały stroik świąteczny, coby dużo miejsca nie zajmował na stole.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. No jasne, że ważny i dobrze jest go znać, bo w tym wielkim świecie, nigdy nic nie wiadomo. A świeczki też mi się spodobały, gdy je znalazłam 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Jak dobrze, że o tym wszystkim przypomniałaś JaGo. W dzisiejszych rozleniwionych dla jednych i zapędzonych dla innych czasach często sie o tym zapomina. A to jest przecież bardzo ważne. I często potem pamięta się właśnie ten pięknie ubrany stół…
    Serdeczności JaGo

    Zapraszam na spacer do Królewskich Łazienek:-)

    Polubienie

  5. Od razu, JaGo, przypomina mi się „Przekrój” i Janina Ipohorska, która jako prof. Kamyczek udzielała właśnie takich porad. Następnie fragment niegdysiejszego hitu: „(…)Prosiłam godzinami, byś przestał jeść palcami…”
    Są tacy, którzy sądzą, że bon -ton przy stole utrudnia spożywanie i obmniża apetyt! Na szczęście nie podaje już się wody do mycia rąk, niejeden by ją wypił. Chociaż i w tej sferze życia pojawia się liberalizm, bo podobno można już z nożem na ryby!
    Uważam jednak, by wzmocnić świąteczną atmosferę przy stole, ta odrobina ortodoksji nie zawadzi!
    buziulki, przytulki

    Polubienie

    1. … mówiłam co, „spasibo”, co? „pardon, don, don!” Szkoda, że zapomniałam o tych słowach, bo w sam raz pasują do tego posta 🙂
      Kiedyś chyba nawet oglądałam jakiś film, gdzie właśnie podano wodę do umycia rąk, a gościu niewiedzący po czemu ona służy, po prostu ją wypił.
      A można, można i z nożem na ryby, tylko takim specjalnym. Pisząc tego posta, pomyślałam sobie, że odrobina grzeczności i dobrego zachowania się, nikomu jeszcze nie zaszkodziła i na pewno nie zaszkodzi.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  6. Mimo, że mam już trochę lat to zawsze zapominam jak prawidłowo umieścić naczynia i sztućce na stole. Dzięki za ten wpis bo przypomniałem sobie jak powinno to poprawnie wyglądać! Pozdrawiam

    Polubienie

  7. Klik dobry:)
    Bardzo ładnie zebrałaś wszystkie te porady. Mnie zawsze na przyjęciach przeszkadzają serwetki na kolana. Bywa, że siedzi się przy stole długo i od stołu odchodzi. Nigdy nie wiem, co z tą serwetką wtedy zrobić. Odłożone na stole, albo poniewierające się po krzesłach czynią bałagan i takie… „fuj”.

    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Witam 🙂
      No tak, to może być problem, gdzie tą serwetkę z kolan odłożyć, gdy jest potrzeba i trzeba wyjść 🙂
      Ale ja Ci alEllu pomogę. Absolutnie serwetki nie kładziemy na stole, bo to jest nieestetycznie, brzydkie, fe. Natomiast, wskazane jest aby ją złożyć (troszku, bez przesady i na krześle właśnie położyć. To jest bon ton. A po drugie, wiadomo, że wtedy nikt Ci nie zajmie twojego miejsca, no chyba, że ktoś jest nieobyty.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s