Pierniki, pierniczki i prosty sposób na nie

Pierniki, pierniczki… już najwyższy czas na nie i zabawa przednia będzie, szczególnie dla dzieci. No i popatrzcie jak ten czas leci, zdaje mi się, że Wigilia dopiero co była…
   Zanim podam jakiś przepis na nie, warto wiedzieć o nich troszku więcej. Przecież święta Bożego Narodzenia nie mogą bez nich się odbyć, ozdobią nie tylko stół, ale i choinkę. I trzeba piec już teraz, no bo kiedy?!
Te rady dotyczące pierników, pierniczków znalazłam w gazecie „Tina” – nr 25 – 28 listopad 2012. Pomyślałam więc, że napiszę o tym. 
pierniczki zrób_5_L
   Ponieważ tego posta przeniosłam z mojego drugiego bloga (chcę żeby wszystko było razem, jak już wcześniej pisałam). A o tych pierniczkach napisałam 2 lata temu i do tej pory uporałam się z nimi, i w tamtym roku je zrobiłam, wyszły – mniam, mniam – polecam.
v
Jak zrobić samemu przyprawę do piernika?
Bez trudu przygotujesz aromatyczną mieszankę do świątecznych pierników.
1… zmiel po łyżeczce goździków, ziela angielskiego, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i kolendry.
2… dodaj łyżeczkę mielonego imbiru i pół łyżeczki kardamonu.
3… wymieszaj składniki i przełóż do pojemnika.
v
Błyszczące i takie kruche!   
Jeśli nie planujesz oblewania ciastek lukrem i chcesz, by miały lśniącą skórkę, jest na to sposób. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij je na chwilę z piekarnika i posmaruj letnim posłodzonym mlekiem.
Lukier bialutki jak śnieg
1 szklanka cukru pudru rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku lub soku cytrynowego. Dodaj 5 kropli aromatu rumowego. Lukrem ozdób pierniki.
Szczelnie zamknięte
Potrzeba trochę czasu, by upieczone pierniczki zmiękły i skruszały. Dlatego upiecz je już teraz i schowaj do metalowego, szczelnego pojemnika. Jeśli zrobisz to nieco później, do pojemnika włóż też skórkę z jabłka – ciasteczka szybciej skruszeją. 
PROSTY SPOSÓB NA PIERNICZKI
v
Składniki:
– 1/2 kostki margaryny (125 g),
– 3 szklanki mąki (5oo g),
– 1 1/2 szklanki cukru pudru (200 g),
– 3/4 szklanki miodu (200 g),
– 1 jajko,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g),
– 2 łyżeczki kakao (15 g).
v
 Przygotowanie:
1. Do miski włóż miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko składnie wymieszaj mikserem. Wyrobione ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i zagniataj, aż będzie miękkie i gładkie.
2. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na co najmniej 2 godziny do lodówki. Muszę jednak powiedzieć, że ciasto możecie przygotować nawet kilka dni wcześniej, ba nawet tygodni (ja trochę za późno się obudziłam, ale to na przyszłość) i trzymać w lodówce.
3. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremką pierniczki. Wykrojone ułóż na wysmarowanej margaryną dużej, płaskiej blasze i piecz 8-10 minut w 180 st. C.
Czas na dekoracje
Cukier puder wymieszaj z odrobiną wody lub mleka, abo soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż na kilka miseczek i zabarw dodając do każdej z osobna odpowiedni barwnik spożywczy, np. w kolorze czerwonym, zielonym czy też żółtym.

Upieczone i przestudzone pierniczki pomaluj za pomocą pędzelka, patyczka lub szprycy.

Lukier – wielkanocny artysta

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 18th, 2009

Lukier – wielkanocny artystahttp://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni.    Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki []

Link do tego postu przeniesionego ze strony (2) Babcia radzi w innym świecie

http://jaga-babciaradzico.blogspot.com/2012/12/pierniki-pierniczki-i-prosty-przepis-na.html

Zapisz

4 myśli na temat “Pierniki, pierniczki i prosty sposób na nie

  1. Już niedługo muszę zebrać się do „piernikowania” by zdążyć paczki powysyłać. Planuję zrobić takie piernikowe choinki,zostałam obdarowana zestawem foremek: gwiazdek o różnych kształtach. Ciekawe jak mi to wyjdzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Kasiu a ja muszę sobie takie foremki sama kupić 😦 W zeszłym roku u nas w sklepie były ale nie pobadały mi się.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Poczęstowałam się `Twoim przepisem na pierniczki. Przez kilka lat zagniatałam ciasto już w pażdzierniku i leżakowało do grudnia, ale w tamtym roku pierniczki były twarde jak kamienie i nie miękły. Więc zmieniam przepis Pozdrawiam cieplutko i idę zagniatać a w niedzielę będę piec

    Polubienie

    1. Ależ proszę bardzo Aldi, częstuj się 🙂
      U mnie nigdy tak długo pierniczki sobie nie postały, więc jeszcze nie sprawdziłam jakie one będą za rok 🙂
      Życzę powodzenia z tymi pierniczkami 🙂 Ciekawa jestem Twojej opinii o nich…
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s