To warto wiedzieć, oraz o innych farszach do pierogów

Potrawy podawane w Wigilię przyrządzamy zazwyczaj raz do roku. Dlatego wszystkim, którzy wyszli z wprawy :), a także tym, którzy zaczynają swoje „życie w kuchni” (młode panie domu), przypomnę i powiem mniej lub więcej co trzeba wiedzieć.

Każdy z nas wie, że podstawą smacznej potrawy jest produkt dobrej jakości – powinien być świeży i aromatyczny. Robiąc przedświąteczne zakupy, warto o tym wiedzieć.

Karp, jak przygotować?

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 3rd, 2008

Karp, jak przygotować?Ta królewska ryba zawsze świetnie smakuje, smażona, duszona, z chrzanem i w galarecie. Nie należy do ryb wyjątkowo szlachetnych, jak łosoś czy pstrąg. Jednak to on właśnie króluje na polskich wigilijnych stołach. Marynować karpia czy nie?     Oczywiście, że tak! Świeże karpie czy karasie moczymy w kefirze, jogurcie []

WYBIERAJĄC RYBĘ (np. karpia, pstrąga), zwróć uwagę, by miała przezroczyste oczy, czerwone skrzela i zwarte, twarde mięso. Nie może też zbyt intensywnie pachnieć, a trzymana w poziomie powinna być dosyć sztywna. Wtedy na pewno jest świeża.

Śledzie w oleju wg.JaGi

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 22nd, 2008

Śledzie  w oleju wg.JaGi    Ten przepis na śledzie w oleju wymyśliłam sobie sama, ot tak! A może kiedyś gdzieś tam o nich i czytałam, a może u koleżanki je jadłam. Jedno jest pewne – nie pamiętam, więc niech będzie, że sama sobie wymyśliłam 🙂 Jedno jest pewne, że tak zrobione śledzie bardzo mi smakują i zaraz idę je robić. Najpierw jednak []

FILETY ŚLEDZIOWE dobrej jakości są jędrne, zwarte (nie kruszą się), a po wewnętrznej stronie mają jednolitą, białą barwę (nie pożółkłą).

Kpusta z grzybami

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 23rd, 2014

Kpusta z grzybami

   Najpierw zacznę od tego jaką kapustę preferuję w mojej kuchni – kiszoną czy kwaszoną ? Dla większości z nas nie ma większego znaczenia czy kapusta jest kiszona, czy kwaszona, co gorsza – o zgrozo! – większość z nas uważa, że to ten sam produkt.    A to wcale nieprawda ! Kiedyś nieświadoma tych różnic, zakupiłam na []

KISZONA KAPUSTA powinna mieć żółtawy, a nie biały czy też siny kolor. Zanim kupisz, warto ją spróbować – jeśli wyczujesz smak octu, nie przygotujesz z niej smacznej potrawy. Lepiej już wziąć kwaśną kapustę, bo wtedy wystarczy ją namoczyć czy wypłukać, by pozbyć się nadmiaru kwasu.

Aromatyczna zupa grzybowa z grzankami

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 1st, 2014

Aromatyczna zupa grzybowa z grzankami

Przygotowanie bożonarodzeniowych potraw wymaga czasu. Możemy jednak przyrządzić je według tradycyjnej receptury lub szybciej. WERSJA TRADYCYJNA – (około 180 min Składniki: ♦ 4-5 dag suszonych prawdziwków i podgrzybków ♦ pęczek włoszczyzny ♦ cebula ♦ pojemniczek śmietany kremówki ♦ natka lub inna zielenina do []

SUSZONE GRZYBY jeśli nie macie swoich – takich prosto z lasu – ususzonych, to radzę kupować w sklepie nie na bazarze. Trzeba zwrócić uwagę, żeby na opakowaniu był odpowiedni atest. Grzyby nie powinny być pokruszone i mieć dosyć jasnej barwy. To daje gwarancję, że suszono je i przechowywano w odpowiednich warunkach, dzięki czemu będą aromatyczne.

Kompot wigilijny

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 19th, 2014

Kompot wigilijny   Niedługo przyjdzie taki czas gdy wszyscy zasiądziemy przy suto zastawionym stole, a będzie to czas wieczerzy wigilijnej. Na stole tym znajdą się różne tradycyjne potrawy, którymi nasze brzuchy napchamy, aż się zatkamy i wtedy co… ? √     Musimy czymś popić te smakowite delicje, a tym czymś nie może być jakaś tam woda []

SUSZONE OWOCE rozsądniej jest kupować paczkowane niż sprzedawane na wagę. Lepiej zachowują pożądany smak, zapach i konsystencję. Te drugie często bywają posklejane, nieapetyczne lub przesuszone i mniej pachną.

Jak upiec dobry sernik ?

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 17th, 2010

Jak upiec dobry sernik ?Robiąc różne ciasta, należy nam pamiętać, że diabeł – jak zwykle – tkwi w szczegółach, czyli we właściwym doborze produktów i odpowiednim sposobie ich przygotowania. Ponieważ nie długo podam przepis na wspaniały „sernik krakowski”, najpierw jednak co nieco napiszę o tym, jakie to szczegóły będą ważne, przy wykonywaniu []

BIAŁY SER powinien mieć świeży, niekwaśny zapach, biały kolor i ładnie się kroić.

Kilka pomysłów na inne farsze do pierogów

Z serem i ziemniakami

Bierzemy np. 5 ziemniaków, gotujemy (najlepiej w łupinach), studzimy. Jeśli gotujemy w łupinach, obieramy. Potem mielimy w maszynce do mięsa wraz z 40 dag białego sera. Cebulę przesmażamy na patelni  i zmielone produkty mieszamy z cebulką. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Z soczewicą

Szklankę zielonej soczewicy namocz, ugotuj, odcedź. Zmiel razem z ugotowanym dużym ziemniakiem. Masę połącz z surowym jajkiem i zrumienioną cebulą, dopraw solą i pieprzem.

Z kaszą gryczaną

Ugotuj na sypko 15 dag kaszy gryczanej, ostudź. 2 cebule posiekaj, zrumień na 2 łyżkach oleju. Wymieszaj z kaszą i 25 dag twarogu, dopraw solą i pieprzem.

 

20 myśli na temat “To warto wiedzieć, oraz o innych farszach do pierogów

  1. Witaj:)
    Pierogi, tak, pod każdą postacią i z każdym farszem 🙂
    Na wigilie jednak tylko z kapustą i grzybami, coby tradycji stało się zadość 🙂
    Serdeczności 🙂

    Polubienie

  2. Klik dobry:)
    Nie daję rady nadążyć za Tobą, JaGo. Zupełnie się pogubiłam w Twoim blogu. Nie mogę też odróżnić, co jest reklamą z zewnątrz, a co do bloga należy?

    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Witam 🙂
      Wcale Ci się ~alEllu nie dziwię, bo ja sama już się w tym wszystkim pogubiłam 🙂 A reklamy to zakamuflowałam, aby mniej widoczne były… o! Popiszę jeszcze tak „srogo” do końca tygodnia, a potem wezmę się za przygotowania do świąt i już notek będzie mnie.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami /właśnie takimi z atestem/. Zainteresował mnie farsz z soczewicy. Stosuję czerwoną, może z niej kiedyś spróbuję zrobić pierogi ??
    Pozdrawiam serdecznie , Marylko :))

    Polubienie

    1. Aniu koniecznie z atestem 🙂 A te pierogi z soczewicą możesz zrobić sobie po świętach i też będzie dobrze.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  4. Nie wyobrażam już sobie ważnego obiadu, a tym bardziej świąt abym nie sprawdzała u Ciebie różnorakich recept. Jaguś robisz niesamowicie pożyteczną robotę. Ja Ci dziękuję, bo korzystam,( ostatnio mniej, ale to tylko chwilowo). Na święta nadrobię i zaszyję się w kuchni spoglądając na Twoją stronę. Naj,naj…

    Polubienie

    1. Jak ja się cieszę Joasu, że Ty be zemnie nie możesz się obejść 🙂 🙂 Miło mi to słyszeć – jesteś kochana!
      A tyle mam Wam jeszcze do napisania, oby tylko zdrowie i czasu mi niezabrakło, to wszystko będzie OK! Tylko żebyś potem nie zapomniała wyjść z tej kuchni 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Dziękuję Jaguś za te rady, bardzo mi się przydadzą.
    PS.
    Jaguś tak lecisz z tymi notkami, że nie mogę za Tobą nadążyć 🙂
    Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Maksiu to chyba dobrze, no nie?! Ale muszę Ci powiedzieć, że już niedługo bo muszę zając się przygotowaniami do świąt, bo prawie wszystko mam jeszcze w proszku. Dlatego tak dużo tych notek, bo chcę jak najwięcej przed świętami Wam „sprzedać”… o!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  6. JaGuś, jestem taka wygodna, że co mogę kupić gotowe, to kupuję, jednak coś tam zrobię sama, oczywiście przy pomocy męża.
    Ciekawa jestem, kiedy będzie mi się chciało zrobić jakiekolwiek pierogi;)
    Przedświąteczne uściski.

    Polubienie

    1. No wiem, wiem Aniu, że Ty zawsze idziesz na „łatwiznę” 🙂 A ja właśnie mam zamiar w następnym tygodniu narobić pierogów i wsadzić do zamrażalnika, no to można przygotować już wcześnie, co prawda przy pierogach dużo pracy jest ale potem za to co za smak i aromat…
      Pozdrawiam cieplutko.
      PS.
      A jak dam radę, to może przed świętami zamieszę przepis na sałatkę śledziową, która wcale nie jest trudna i pracy też niewiele przy niej jest.

      Polubienie

  7. Dziękuję Ci Słonko za przypomnienie mi potraw wigilijnych. Do tej pory nie robiłam pierogów z soczewicą . Musze je wypróbować, bo słyszałam, ze są dobre. Z kaszą gryczaną robiłam i bardzo nam smakowały. Zacznę niektóre rzeczy robić już w przyszłym tygodniu i zamrażać. Tak zrobię uszka i pierogi, potem mniej pracy, a Księżniczka wcześniej w tym roku przyjeżdża.Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Lotuś ja od następnego tygodnia biorę się „0stro” za gotowanie i sprzątanie. Mam zamiar zrobić też pierogi, tylko jeszcze nie wiem z jakim farszem. A może zrobię wszystkich po trochu. Te z soczewicą zapewne Ci zasmakują. Też od następnego tygodnia mam zamiar, niektóre potrawy zrobić i schować je do zamrażalnika. Pierogi, bigos, uszka przecież można zrobić już wcześniej, pierniczki zaś włożę do słoja, idy., itp.
      Pozdrawiam milutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s