Rurki z kurczakiem i boczkiem

   Danie to możemy także zaliczyć do „dań szybkich”, wystarczy tylko 30 minut czasu poświęcić na jego przygotowanie. Jest bardzo proste w wykonaniu, a przy tym i smaczne. A dodatkowo uprażone na patelni płatki migdałowe wzbogacą smak makaronu.

RURKI Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM

Składniki: (dla 4 osób)

 350 g makaronu rurek  kilka różyczek brokułu  1 podwójny filet z kurczaka  około 6-8 cienkich plasterków boczku  2 ząbki czosnku  8-10 suszonych pomidorów  olej  100 ml soku pomarańczowego  1 łyżka czerwonego marynowanego pieprzu  2-3 gałązki tymianku  sól  pieprz.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania wrzuć brokuły. Mięso pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem, boczek pokrój na niewielkie kawałki, pomidory w paski, posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso, dodaj boczek oraz czosnek. Kiedy się podrumienią, wrzuć pomidory i wlej sok z pomarańczy. Gotuj około 5 minut, następnie wymieszaj z odcedzonym makaronem i brokułami. Przed podaniem posyp makaron ziarnami marynowanego pieprzy i tymiankiem.

Filet z kurczaka, boczek i pomidory możesz również bardzo drobno pokroić, a następnie wykorzystać jako farsz do cannelloni.

26 myśli na temat “Rurki z kurczakiem i boczkiem

  1. JaGuś, często przyrządzam na obiad taki „miszmasz”, do którego zużywam wszystko, co mam w lodówce.
    Już sobie wyobrażam, jakie to danie musi być smaczne:)
    Buziaczki w deszczową i zimna sobotę.

    Polubienie

    1. Takie różne „miszmasze” są nadzwyczaj smaczne i przydatne, bo można do nich zużyć prawie wszystkiego co zalega na półkach lodówki. A przede wszystkim bardzo szybko można je zrobić.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. To szkoda Ewuś, że boczku nie jadasz. Boczek dodany do potrawy znacznie podnosi jej rangę. A ja boczek bardzo lubię i czasami nawet go piekę w całości – jest pyszny.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Mości Wchmistrzu a ten zielony potwór to przyleciał specjalnie z jeziora Loch Ness!!! Musiałam swoją wyobraźnie wysilić, by go obaczyć, i faktycznie – jest 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Właśnie się dowiedziałam, że oprócz produktów z glutenem, produktów mlecznych (w tym również serów) nie wolno nam także w ogóle czosnku!
    A ja tak go uwielbiam…

    Polubienie

    1. Och jejku, Eremi szczerze Ci współczuję! Ale wiem, że czosnek nie dla wszystkich się nadaje i w chorobie pomocnym może być, czasami bywa wręcz na odwrót.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Łatwe i smaczne. A my dziś robiliśmy naleśniki z farszem warzywnym, gdzie głównym składnikiem był bakłażan. Warzywa smażone na oleju, zawinięte w naleśnik. Wypróbuj, pycha. Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Loteczko wierzę Ci na słowo, że pycha są te naleśniki. Jeszcze takich nie robiłam z bakłażanem, spróbuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Zapisałam, wprawdzie mąż brokuła nie jada, wiec dla siebie przyrządzę. Bo ja lubię prawie wszystko, jestem wdzięcznym zjadaczem, a mąż eliminuje wiele składników, niestety.
    Pozdrawiam Marylko :))

    Polubienie

    1. Aniu możesz zrobić sobie mniejszą porcję, a jak się zostanie to możesz zjeść resztę na drugi dzień. Też będzie dobrze.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s