Bazylia

https://i0.wp.com/pomysly.blog.onet.pl/files/2015/04/bazylia-w-doniczce-4.jpg    Ojczyzną tej rośliny są Indie. Nazwa wywodzi się od greckiego basileus, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilecus odwoływała się do bazyliszka.
   Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Libijczycy natomiast, używali jej dla ochrony przed wężami i skorpionami.
   Do Europy przywędrowała przez kraje Środkowego Wschodu. Dzisiaj uprawia się ją przede wszystkim w Grecji, Hiszpanii i Włoszech.
   Łodyga bazylii osiąga 40-60 cm wysokości. Ma jasnozielone liście i kremowobiałe kwiaty. W starożytnej Grecji i Rzymie bazylia używana była za afrodyzjak. W Europie Północnej, gdzie uprawiano ją od XVI wieku, panował pogląd, że przyczynia się ona do zwiększenia płodności.
  Jest rośliną roczną, dającą nieraz po dwa zbiory w roku.
W sklepie
Na półkach znajdziemy głównie suszoną bazylię. W większych sklepach sprzedawane są jednak także małe doniczki ze świeżą. Warto ją kupić, bo jest bardziej aromatyczna. Uwielbiam ją, nawet taką prosto z „krzaczka”, a najlepiej smakują mi z nią pomidory, co za smak! Gdy ją mamy w doniczkach to podlewamy ją umiarkowanie.
Umiarkowanie, nie umiarkowanie – ja tam swoją podlewam wtedy, gdy zauważę, że listki jej zaczynają lekko więdnąć. Wtedy wiem, iż ma pragnienie. Wlewam wtedy wody do spodeczka, w którym doniczka sobie stoi. I tak wlewam jej, wlewam, aż się już całkiem opije, a lubi wypić ! Mój mąż mówi na nią „ale to pijaczka”. Najlepsze miejsca nasłonecznione, chronione przed wiatrem.
W kuchni
Bazylia ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Jest dosyć wszechstronną przyprawą. Nadaje niepowtarzalny smak daniom z pomidorami. Bazylię dodaje się także do sosów, potraw z drobiu i cielęciny. Dobrze komponuje się z białymi i żółtymi serami oraz jajkami. Dodaje smaku sałatkom, zwłaszcza z papryką, ogórkiem, pomidorami, zieloną sałatą.
Świeżymi listkami aromatyzuje się ocet winny i oliwę. Świeża posiekana bazylia, lebiodka (oregano) i szczypiorek, zalane stopionym masłem i wymieszane z ugotowanym spaghetti lub innym makaronem, to doskonałe danie jarskie.
Posypując plasterki schłodzonych pomidorów posiekaną bazylią z pietruszką i doprawiając sosem winegret, możemy przyrządzić bardzo smaczną sałatkę. Bazylię używa się do zup, a zwłaszcza pomidorowej, sosów.
Dobrze komponuje się z czosnkiem, cebulą i pieprzem, a także z szałwią, rozmarynem i estragonem. Pamiętajmy jednak żeby bazylię podobnie jak i inne zioła, dodajemy pod koniec gotowania.
Na zdrowie
Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom, poprawia pracę nerek. Powszechnie uważa się, że działa przeciw depresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił. Mając katar i gorączkę, zróbmy sobie herbatkę z bazylii i wdychajmy unoszącą się parę. W połączeniu z miodem, skutecznie zwalcza katar.
Ciekawostki         
Bazylia postawiona na oknie odstrasza owady. Liście bazylii lepiej rwać palcami, podobnie jak zieloną sałatę – niż siekać nożem.

Dania z bazylią:

Klopsiki w sosie pachnącym bazylią

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 25th, 2013

Klopsiki w sosie pachnącym bazylią   Można powiedzieć, że ten obiad jest w sam raz na zakończenie lata i początek jesieni. Właśnie teraz w pełni możemy wykorzystać aromatyczne, dojrzałe pomidory, które doskonale nadają się do zrobienia szybkich i pysznych sosów, które są…. znakomite! A dodanie bazylii, sprawi, że potrawa będzie aromatyczna.    Wiadomo []

Wzbogacamy smak zapiekanek

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 1st, 2014

Wzbogacamy smak zapiekanekZapiekanka, co to jest, zapewne każdy wie ?! Ja jednak gwoli tego posta, muszę o niej co nieco napisać.  Zapiekanki dzielimy na dwa rodzaje. Pierwszy rodzaj, to zapiekanki oficjalne, składające się z różnych produktów, np. makaronów, kasz, warzyw, mięs. Możemy je spoko zaliczyć również, do dań jednogarnkowych. Drugi rodzaj, to []

Sałatkowa harmonia smaku

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 14th, 2010

Sałatkowa harmonia smaku

Komponowanie i przyprawianie sałatek to sztuka. Warto poznać jej zasady, bo dzięki temu łatwo będziemy mogli odnieść kulinarny sukces ! Zresztą, nie tylko zrobienie pysznej sałatki, ale i wiele innych potraw – jest sztuką. Ale dzisiaj zajmiemy się harmonią smaku w sałatkach, których teraz w zbliżającym się sezonie letnim, []

Sałatkowa harmonia smaku

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 14th, 2010

Sałatkowa harmonia smaku

Komponowanie i przyprawianie sałatek to sztuka. Warto poznać jej zasady, bo dzięki temu łatwo będziemy mogli odnieść kulinarny sukces ! Zresztą, nie tylko zrobienie pysznej sałatki, ale i wiele innych potraw – jest sztuką. Ale dzisiaj zajmiemy się harmonią smaku w sałatkach, których teraz w zbliżającym się sezonie letnim, []

Zapisz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s