Oregano

   Nazywane jest także lebiodką lub dzikim majerankiem. Uważa się, że nazwa „Oregano” wywodzi się   od greckich słów: oros (góra) i ganos (ozdoba) i jest tłumaczona jako „ozdoba góry”.
   Właśnie Oregano jest ozdobą nasłonecznionych wzgórz Grecji. A legenda głosi, że oregano powstało z oddechu Afrodyty. Roślina wyrasta na wysokość ok.60 cm. Ma liście twarde o ostrym smaku, które po ususzeniu tworzą aromatyczną przyprawę.
   Jej właściwości ceniono już w starożytności. Liczne odmiany tej rośliny rosną w południowej Europie. Znane jest również oregano meksykańskie. Pochodzi z zupełnie innych ziół, niespokrewnionych ze swym odpowiednikiem, ale pachnie podobnie. Na wapiennych, skąpanych w słońcu pagórkach południowych Włoch lebiodka pachnie jednak najmocniej.
W sklepie                                                      
   Świeże oregano możemy nabyć już teraz w dużych marketach,  bez większego kłopotu. A suszone w ogóle bez kłopotu zakupimy w każdym sklepie. Najczęściej używa się ziela suszonego, a wtedy zapach jest nawet bardziej zdecydowany niż w stanie świeżym.  Przyprawa zachowuje większą ostrość, jeśli nie jest zbytnio sproszkowana, lecz grubo pocięta. Należy ją przechowywać w szczelnym pojemniku.
W kuchni                                                      

   Oregano ma ostry, nieco gorzki smak, a przy tym wspaniale pachnie. To przyprawa, bez której nie może się obejść większość dań kuchni włoskiej, greckiej i meksykańskiej. A w pizzy i spaghetti oregano jest wręcz obowiązkowe. Wszak nie można wyobrazić sobie pizzy neapolitańskiej bez oregano.  

    Znakomicie komponuje się ze smakiem pomidorów, czosnku, chili, cebuli, serów, warzyw (marchwi), mięs, ryb i … czerwonego wytrawnego wina. Warto też przyprawić nim sałatki z cukinii, ziemniaków i makaronu. Doskonale pasuje do zapiekanek.

   Wspaniale komponuje się z marynowanymi kaparami i oliwkami oraz sosem winegret. Znakomicie współgra z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Wzbogaca ono smak zup, potraw mięsnych.

Na zdrowie                                                
   Współczesne oregano nie jest tak powszechnie wykorzystywane w celach leczniczych jak kiedyś. Posiada jednak bardzo długą historię zastosowania medycznego. Właściwości oregano wykorzystywali już starożytni Egipcjanie. Znał je także Arystoteles i Hipokrates, a zalecano go między innymi na ukąszenia jadowitych zwierząt.  
   Dawni medycy stosowali mieszankę ziołową z dodatkiem oregano, jako lek uśmierzający bóle głowy, wiatropędny oraz jako antidotum przy różnego rodzaju zatruciach.
   W medycynie ludowej odwar z ziela lebiodki stosowano na ból zębów. Pomocny w leczeniu zapalenia oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych.

Napar z lebiodki            
   Stosowany jest jako środek uspakajający i przeciw bólowy oraz jako środek wykrztuśny. Stanowi też składnik kąpieli regenerujących i okładów zewnętrznych.
Napar sporządza się ze świeżych lub suszonych liści, które zalewa się wrzącą wodą (1-2 łyżki ziela na szklankę wody.
Po około 30 minutach napar jest gotowy. Pić 2-3 razy dziennie.

Dania z oregano:

SOS BOLOGNESE

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 12th, 2015

SOS BOLOGNESE

Ten sos znany niemalże każdemu z nas, wszak podbił cały świat. Mój mąż jest wielkim miłośnikiem tego sosu i makaronów z nim, mógłby jadać go na okrągło. Ja, niekoniecznie przepadam za makaronem ale sam sos i, owszem, podany w innej formie niż z makaronem. A można go robić na różne sposoby, np. do podpłomyków, risotta []

Souvlaki z sosem tzatziki

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 7th, 2015

Souvlaki z sosem tzatziki

Souvlaki to popularna grecka potrawa, podawana jest jak gyros – czyli na talerzu, albo w placku pita z sosem tzatziki, warzywami itp.    Sos tzatziki (cacyki) jest to sos, podawany w kuchni greckiej jako dodatek do dań: z grilla, pieczonych, smażonych lub podawany oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). []

Wzbogacamy smak zapiekanek

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 1st, 2014

Wzbogacamy smak zapiekanek

Zapiekanka, co to jest, zapewne każdy wie ?! Ja jednak gwoli tego posta, muszę o niej co nieco napisać.  Zapiekanki dzielimy na dwa rodzaje. Pierwszy rodzaj, to zapiekanki oficjalne, składające się z różnych produktów, np. makaronów, kasz, warzyw, mięs. Możemy je spoko zaliczyć również, do dań jednogarnkowych. Drugi rodzaj, to []

Zapisz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s