Imbir

   Jest jedną z najstarszych roślin tropikalnych. Pochodzi prawdopodobnie z Indii, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat temu.
   Rośnie tylko w gorącym klimacie o dużej ilości opadów. W Europie rozpowszechnił się na tyle, że w średniowieczu podawano go do stołu, tak jak dziś podajemy sól czy pieprz.
   Przyprawową część stanowią kłącza, z których wyrastają długie pędy i kwiaty. Imbir działa rozgrzewająco. Pasuje do wszystkich egzotycznych przypraw, ale niezbyt dobrze komponuje się z ziołami, np. majerankiem.
   Ulistnione pędy imbiru osiągają wysokość do 1 m i przypominają nieco pędy trzciny.

W sklepie

Zanim trafi do handlu w postaci proszku lub kawałków korzenia, jego kłącza są odpowiednio oczyszczane. Mięsiste kawałki kłącza gotuje się, aż zawarta w nim skrobia stanie się kleista, a następnie suszy.

Najłatwiej dostaniemy imbir mielony. Nieco trudniej jest zdobyć świeże kłącza zwane „zielonym imbirem”. Sprzedawane w kawałkach suszone kłącza, a także imbir na słodko: kandyzowany w syropie z cukru, kupimy tylko w super – marketach.

Świeże korzenie imbiru po zawinięciu w folię aluminiową można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, a w zamrażarce nawet 1,5 roku. Imbiru w proszku nie kupujemy nigdy na zapas, ponieważ szybko wietrzeje.

Najwyżej ceniony jest imbir z Jamajki, nie jest bielony chemicznie, długo suszony w słońcu.

W kuchni
Imbir ma silny, korzenny aromat i palący, lekko gorzki smak. Można go używać zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych.

Przyprawiamy nim zwłaszcza dania z kuchni indyjskiej i chińskiej oraz drób. Dodajemy go do pasztetów i sałatek, jak również do wypieków oraz napoi: piwa, wina i likierów.

Świeże kłącza przed użyciem ściera się na drobnej tarce. Bardzo smaczne są steki i kotlety schabowe natarte przed opiekaniem mieszanką imbiru, pieprzu i soli. Należy pamiętać jednak, że między  imbirem suszonym, mielonym, a tym w korzeniu istnieją pewne różnice smakowe i dlatego nie powinniśmy stosować ich wymiennie.

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności, więc dobrze go używać, aby polepszyć smak potraw mdłych, np. tłuste mięsa. Mielony, zaś nadaje się do potraw słodkich. Pasuje doskonale do pieczonych jabłek.
Źle znosi towarzystwo ziół, natomiast chętnie „widzi” się w towarzystwie przypraw korzennych, np: gałka muszkatołowa, goździki itp.Imbir należy używać w rozsądnych granicach do potraw, aby nie popsuć ich smaku.

Na zdrowie
Imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości (stosowany jest w lekach przeciw chorobie lokomocyjnej), łagodzi bóle miesiączkowe. Dobrze jest też płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru). 
Imbir na drogę 
Znalazłam sposób na chorobę lokomocyjną. Godzinę przed wyjazdem zaczyna ssać świeży imbir. Obieram korzeń ze skórki, kroję w cienkie plasterki i sparzam wrzątkiem. Dobrze jest sięgać  po nie także podczas jazdy. Można też wrzucić do herbaty plasterek imbiru i popijać przez całą drogę.

Ciekawostki                                      
Dopiero pod koniec XIII wieku Europejczycy mieli okazję zapoznać się z rośliną opisaną niemal równocześnie przez Marco Polo i Pagolottiego. W XVI wieku magnat hiszpański Francisco de Mendoza rozpoczął uprawę imbiru na Jamajce. Obecnie głównymi dostawcami tej przyprawy, poza południowo-wschodnimi Indiami i Jamajką, są tropikalne regiony Afryki Zachodniej i Chiny.
Imbir rozmnaża się wegetatywnie, za pomocą kawałków kłączy sadzonych do ziemi lekkiej, ale wystarczająco wilgotnej. Zbiór następuje w 6-12 miesięcy po sadzeniu. Kłącza wyoruje się pługiem. 

Dania z imbirem:

Kandyzowany imbir i srop z imbiru

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 27th, 2009

Kandyzowany imbir i srop z imbiruJeśli jesteście amatorami imbiru, który nie zawsze możemy spotkać w sklepie, możemy go zakonserwować. Później ze smakiem pojadać a syrop dodawać np. do herbatki. Podam Wam dwa sposoby na przetworzenie imbiru. Imbir kandyzowany .. Składniki na trzy słoiki po 250 ml.  – 1/2 kg imbiru, –  40 dag cukru, –  2 []

Zupa porzeczkowa z kluskami

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 13th, 2009

Zupa porzeczkowa z kluskami

W lipcu natura obdarowuje nas mnóstwem warzyw i owoców doskonałych na zimne zupy. Porzeczkowa z kluskami(dla 4 osób)  Składniki: ♦  1 litr soku z czerwonych porzeczek ♦ 2 łyżki cukru ♦ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ♦ 25 g gorzkiej czekolady ♦ 3 goździki ♦  sól, imbir. Kluski: ♦  szklanka []

Kurczak „żebraka”

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 2nd, 2017

Kurczak „żebraka”

Opowiem pewną anegdotę o tym skąd się nazwa tej potrawy wzięła, a sprawił to… znowu przypadek.  – Pewnego razu biedny chłop ukradł bogatemu wieśniakowi kurczaka.  Ponieważ był bardzo głodny rozpalił ogień, na którym chciał upiec swoją zdobycz. – Ochoczo zabrał się do pracy, ognisko już buchało ciepłem, gdy nagle []

Zapisz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s