Sałata zielona na cztery sposoby zrobiona

Jeśli już wyhodujemy sobie sałatę prosto z worka , to możemy podać ją zarówno dbającej o linię córce, mięsożernemu mężowi oraz synowi, który zje cokolwiek, pod warunkiem, że jest polane majonezem.

   Jeżeli nieco rozpuściłaś domowników i każdy chce na kolację co innego, nie denerwuj się, tylko spróbuj wziąć ich sposobem, Przygotuj dużą ilość sałatki bazy: coś zielonego, pomidory, ogórki, kukurydzę, sos winegret. Wymieszaj i podziel tą bazę na kilka części.

   Do każdej dodaj takie składniki, jakie najbardziej lubią twoi bliscy, np. córce tuńczyka i jajko, mężowi, który lubi konkret, żółty ser i jakieś pieczone lub smażone mięso, a synowi którąś z wersji poniższych, polej majonezem. Taka sałatka to także idealna okazja do „generalnego przeglądu” naszej lodówki – pamiętaj, że czym więcej będzie w niej składników, tym ciekawszy i oryginalniejszy będzie miała smak.

Roszponka /© Bauer

(fotka z Internetu)

Roszponka ma bardzo aromatyczne liście o orzechowym smaku. Ale niekoniecznie musi być użyta roszponka, można użyć i innych sałat.

SKŁADNIKI BAZOWE (6 porcji)

2 pęczki roszponki, 2 ogórki, 4 pomidory, puszka kukurydzy, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, sok z cytryny, sól, pieprz.

z pomidorami

   Roszponkę i pomidory umyj, dokładnie osusz, Pomidory pokrój na małe cząstki. Ogórek umyj, osusz i pokrój na półplasterki. Kukurydzę odcedź z zalewy. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Roszponkę ułóż na talerzu, polej połową sosu. Dodaj kukurydzę, cząstki pomidorów i ogórków, delikatnie wymieszaj. Polej resztą sosu.

Czy pomidor kłóci się z ogórkiem? Cz to jest prawda? Często zadajemy sobie to pytanie?! To połączenie nie jest szkodliwe, ale zmniejsza wartość odżywczą pomidorów. Surowe ogórki zawierają askorbinazę, enzym, który powoduje przyspieszony rozkład witaminy C. Dlatego lepiej jadać te warzywa oddzielnie, chyba że do sałatki użyjemy kiszonych lub wcześniej zakwaszonych sokiem wyciśniętym z cytryny ogórków. Działanie kwasu unieszkodliwia askorbinazę.

Warto też pamiętać , że enzym ten zawierają również warzywa dyniowate, czyli dynia, kabaczek, cukinia i patison. To dlatego te warzywa często się kisi i marynuje. Dopiero w takiej postaci powinno się je dodawać do papryki czy pomidorów.

https://babciajagaradzi.files.wordpress.com/2010/05/18acd-ser2bplec59bniowy2cdeska-gif-9_l.png

z serem pleśniowym

Składniki: (6 porcji)

roszponka, pomidory, sól, pieprz, oliwa, 20 dag sera np. gorgonzola, czarne oliwki, sok z cytryny, 10 dag orzechów.

Przygotowanie:

Roszponkę umyj i osusz. Ser pokrój w kostkę, pomidory – też. Składniki sałatki umieść w salaterce. Oliwę przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obficie polej na sałatkę.

jajka_2

z jajkiem

Składniki (6 porcji)

2 pęczki roszponki, 2 puszki tuńczyka, 4 jajka na twardo, cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, 1/4 szklanki oliwy.

Przygotowanie:

Tuńczyka osącz, jajka pokrój na cząstki. Roszponkę umyj i dokładnie osusz. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Składniki sałatki umieść w salaterce, polej sosem.

 z sosem

Składniki (6 porcji)

roszponka, 1/2 kg wędzonego kurczaka, 10 dag orzeszków pinii, słoik majonezu, sól, 2 łyżeczki czerwonego pieprzu.

Przygotowanie:

Umyj i osusz roszponkę, kurczaka pokrój na kawałki. Majonez przypraw solą i pieprzem. Na talerz ułóż sałatę i kurczaka, dodaj orzeszki. Lekko wymieszaj. Polej majonezem, posyp ziarnami pieprzu.

Podobny link:

Sałatka prosto z worka

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 6th, 2015

Sałatka prosto z workaW lutowym wydaniu miesięcznika „Przepis na ogród” z roku 2015, znalazłam sposób na wyhodowanie własnej sałatki na małej powierzchni użytkowej, np. balkonie czy też tarasie. Sposobem tym dzieli się z czytelnikami Aldona Kasprzyk ze Skierniewic. Co prawda ja balkonu nie posiadam ale zaraz pomyślałam sobie o tych co je posiadają. []

Sałatkowa harmonia smaku

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 14th, 2010

Sałatkowa harmonia smaku

Komponowanie i przyprawianie sałatek to sztuka. Warto poznać jej zasady, bo dzięki temu łatwo będziemy mogli odnieść kulinarny sukces ! Zresztą, nie tylko zrobienie pysznej sałatki, ale i wiele innych potraw – jest sztuką. Ale dzisiaj zajmiemy się harmonią smaku w sałatkach, których teraz w zbliżającym się sezonie letnim, []

Weż nowalijki pod lupę

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 2nd, 2009

Weż nowalijki pod lupę Młode warzywa , które chętnie zajadamy, bo są smaczne, zdrowe i smakują jak nigdy, właśnie – wiosną i latem. Ale w pełni możemy się nimi cieszyć dopiero, gdy je przed podaniem umyjemy i oczyścimy. Wtedy nam nie zaszkodzą. Powiem Wam tak po cichu, że szczęśliwym w pełni jest ten kto ma swoje warzywka, nowalijki z []

19 myśli na temat “Sałata zielona na cztery sposoby zrobiona

  1. Uwielbiam wszystko co zielone. Chociaż jako dziecko nie mmogłam się nadziwić jak można jeść „trawę” a teraz nie wyobrażam sobie życia bez zieleniny. Sałata może być też dobrą bazą do tortilli – zamiast pszennego placka pakujemy w nią co chcemy, zawijamy i zjadamy 🙂

    Polubienie

    1. ~martabielec, no właśnie znam też taką osobę, która mówi – „a co to ja królik, bym jadła zieleninę?!”
      Tylko ona do tej pory nie przekonała się dalej do tej zieleniny, a ja bardzo lubię to wszystko co zieleniną się zwie.
      A różnego rodzaju sałatki nadają się niemalże do wszystkiego, życzę smacznego 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Chcialbym Ci powiedziec, ze uwielbiam Twoje teksty, niedawno przeczytalem calego Twojego bloga, troszke zajelo mi to czasu, ale nie zaluje, bo obcowanie z tak dobrymi tekstami, to tylko przyjemnosc 🙂 Oczywiscie cala przyjemnosc po mojej stronie, hehe 🙂 Pisz dalej, a wroze Ci naprawdę bardzo duza kariere pod tym wzgledem 🙂

    Polubienie

    1. Kasiu jesteś kochana i dziękuję Ci za to, że zechciałaś przeczytać te moje wypociny, które bardzo pozytywnie oceniłaś. Urosłam od razu – jak nie wiem 🙂 Cieszy mnie też to, że zechciałaś poświęcić troszku swojego czasu na czytanie mojego bloga, to dla mnie wielka radość i taki komentarzyk jak Twój od razu dodaje mi skrzydeł i będę starała pisać jak najwięcej, dopóty, dopóki mi zdrowie i czas na to pozwolą. O karierze to ja już nie marzę, bo i wiek nie ten ale dziękuję. A prowadzenie tego bloga sprawia mi wielką przyjemność a już jak widzę między innymi taki komentarzyk jak Twój – to już jestem w niebie.
      Dziękuję jeszcze raz i duuuża buźka!

      Polubienie

    1. Mariolu wiadomo, sałatka sama w sobie pyszną jest a gdy się do niej doda jeszcze to co się lubi, to już „niebo w gębie”.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Andante jak miło mi Cibie z powrotem gościć. 🙂 Życzę smacznego. A czy mogę zapytać na, który sposób zrobisz tę roszponkę?
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Wprawdzie za roszponką nie przepadam, ale przepisy myślę także dobre do np.sałaty lodowej. No i dylemat, o którym piszesz: łączenie pomidora z ogórkiem. Najlepiej każde z osobna z sałatą. Buziaczki ślę, Marylko :))

    Polubienie

    1. Aniu przecież niekoniecznie trzeba w tych przepisach roszponki użyć, można innej sałaty zamiast niej dać. Wiem o tym, że pomidor z ogórkiem w sałatkach to niezbyt dobrana para, ale ja tak lubię tą „parę” połączoną razem na talerzu i ją jeść.
      Buziole.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s