Zapiekany ryż z truskawkami i przecier truskawkowy

 Słodkie truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców. Są zwiastunami długo oczekiwanego lata, a desery z nimi nie mają sobie równych.

https://lh3.googleusercontent.com/-hC9HUiEvQ_0/U_YKhbplLOI/AAAAAAACf38/lCyl7k4Cfnc/w600-h450-no/ImagePreview.aspx.png

Kilka rad:

. Kupując truskawki wybieraj jędrne i suche. Zwróć uwagę, by nie miały śladów pleśni ani zgnilizny. Jeśli jest na nich piasek, to bardzo dobrze! Wiadomo wtedy, że nie były płukane, i będą smaczniejsze niż te wilgotne.

. Umyj tylko taką ilość owoców, jaką od razu zjesz. Nie przechowuj umytych, bo łatwo pleśnieją. Jeżeli od razu nie wykorzystasz całej ilości, resztę wsyp do przewiewnej łubianki i wynieś na balkon.

. Opłukane truskawki możesz krótko przechowywać w lodówce. Ale najlepiej utrzyj je z cukrem.

zapiekany ryż,trusk.2_

ZAPIEKANY RYŻ Z TRUSKAWKAMI

Składniki: (na 6 osób)

 30 dag okrągłego ryżu  600 ml mleka  6 dag masła  4 żółtka  5 dag cukru pudru  około 2o dag truskawek  4 dag drobnego cukru  masło i drobny cukier do foremek  sól.

Przygotowanie:

1. Ryż kilkakrotnie opłukać w ciepłej wodzie. Mleko zagotować ze szczyptą soli i 2 dag masła. Następnie dołożyć ryż i gotować do miękkości na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pianę i dodać do ugotowanego ryżu.

2. Truskawki opłukać, osuszyć za pomocą  ręcznika papierowego, oberwać szypułki i pokroić na małe kawałki. Foremki do zapiekania dokładnie wysmarować masłem, a następnie oprószyć odrobiną drobnego cukru.

3. Do foremek przełożyć połowę ryżu z mlekiem oraz pokrojone na kawałki truskawki. Na owoce wyłożyć resztę ugotowanego ryżu. Na wierzchu poukładać wiórki pozostałego masła i posypać je drobnym cukrem.

4. Ryż zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 15 minut (cukier na wierzchu powinien się skarmelizować). Przed podaniem deser warto udekorować kawałkami świeżych truskawek. Zapiekany ryż wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Gdy jednak mamy truskawek w nadmiarze możemy z nich zrobić pyszny przecier.

   Zmiksowany truskawki można wykorzystać do przygotowania wielu aromatycznych deserów. Wystarczy wymieszać je np. z jogurtem lub kefirem, by otrzymać smaczny koktajl. Inny pomysł to dodanie ich do masy twarogowej na sernik na zimno – będzie aromatyczny i kolorowy, albo połączyć go z rozpuszczalną żelatyną – i w ten sposób otrzymamy oryginalną galaretkę. Taki przecier truskawkowy możemy także mrozić i w ten sposób otrzymamy sorbet truskawkowy.

P.S

   Moi drodzy czytacze i blogowi przyjaciele w związku z tym, że teraz muszę poświęcić więcej czasu mojej mamie, oznajmiam, że mniej będę się udzielała na innych blogach  (chodzi o komentowanie) przez jakiś czas. Za co przepraszam.

   Przygotowałam sobie kilka notek różnych, które to zaprogramowałam na dane dni i będą się pojawiać na moim blogu, pod moją nieobecność. Także proszę o zaglądanie – coby czego nie ominąć 🙂 A jeśli komentarzyk zechcecie ostawić, to wcale, ale to wcale się nie pogniewam 🙂

Po prostu będzie mnie mniej – do odwołania… 🙂

Co można zrobić z truskawek

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 2nd, 2009

Co można zrobić z truskawekKomu bije dzwon … truskawkom ! Pierwsze truskawki najlepiej smakują bez żadnych dodatków. Kiedy jednak zaspokoimy już nasz apetyt na świeże owoce, możemy przygotować z nimi przeróżne specjały. Efektowne desery … Domowe wypieki (kruche tarty, biszkopty, torty, serniki) z truskawkami są przepyszne. Owoce te są jednak zbyt []

Słów kilka o … truskawce

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 11th, 2009

Słów kilka o … truskawceJeszcze troszku czasu mamy, aby nacieszyć się truskawkami, niedługo wszak zakończy się truskawkowe szaleństwo … Kilka przepisów z ich udziałem, już Wam podałam, ale o samej truskawce, nie wspomniałam.Myślę, że teraz warto napisać trochę, o tym owocu.    Z końcem XVIII wieku i w początkach XX skrzyżowano amerykańskie []

Konfitura z truskawek

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 6th, 2009

Konfitura z truskawek

Kilka łyżeczek pysznej, aromatycznej konfitury podanej do herbaty przywoła nam wspomnienie lata. Wiem, powiecie: ależ jeszcze lata nie było, jeszcze się nie nasyciliśmy świeżymi truskawkami, a tu babcia każe nam myśleć o jakiś konfiturach, czy innych przetworach … Uważam, że nie zaszkodzi, jak będziemy wiedzieli co i jak, gdy []

22 myśli na temat “Zapiekany ryż z truskawkami i przecier truskawkowy

  1. Klik dobry:)
    Bardzo lubię truskawki w każdej postaci, ale z ryżem jeszcze nie zapiekałam. Spróbuję w tym sezonie. Obecnie trafiłam jakieś mocno kwaśne, ale i tak zjadłam.
    JaGusiu, Twój wczorajszy komentarz u mnie musiałam schować ze względu na ciszę wyborczą.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Witam.
      Konieczno musisz spróbować alEllu tego deserku. W tym roku (jak na razie) pogoda nas nie rozpieszcza więc i truskawki też są mało smaczne.
      Jak była potrzeba schowania, to trzeba jak była taka potrzeba.
      Buziole.

      Polubienie

  2. Jedliśmy już truskawki, choć nie przepadamy za nimi. Za to Księżniczka uwielbia je z ryżem i w każdej innej postaci. pozdrawiam, życzę miłych i spokojnych dni.

    Polubienie

    1. Ale te truskawki to były już gruntowe, bo takie są najlepsze od początku czerwca do połowy lipca.
      Za samymi truskawkami, niezbyt przepadam ale podane z różnymi dodatkami, i owszem.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Jestes jedna z niewielu osob, które tak naprawdę lubie czytac 😉 Gdy czasami tak patrzę na tych dzisiejszych slawnych blogerow, czy vlogerow, to naprawdę za przeproszeniem, ze posłużę się przyslowiem, noz mi się w kieszeni otwiera, a może to był paszport? Malo wazne 🙂 Wazniejszym faktem jest Twoj talent, gratuluję 🙂 Pozdrawiam Cię ciepło 🙂

    Polubienie

    1. O ja cie, nie mogę, naprawdę?!! Jak miło słyszeć takie słowa i od razu wiem, że ta moja pisanina nie idzie na marne tylko jest skonsumowana przez czytelnika. 🙂
      Miło jest słuchać jak ktoś chwali Twoją pracę a nie gani.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Sezon truskawkowy trwa od początku czerwca do połowy lipca.
      Ostatnie, późne odmiany z gruntu zbiera się w połowie lipca. Najlepiej kupować owoce zebrane po kilku suchych, słonecznych lecz niezbyt upalnych dniach. Truskawki zbierane po deszczu są wodniste i szybciej się psują,
      Pozdrawiam.

      Polubienie

  4. Zrozumiałe, obowiązki wobec Mamy na pierwszym miejscu. Życzę Jej zdrowia i pozdrawiam :)))
    Truskaweczki – pychaaaa. Przepis bardzo ciekawy, nie zapiekałam nigdy, tylko z ryżem na sypko i śmietaną podaję.
    Buziaczki ślę, Marylko :))

    Polubienie

  5. A propos to właśnie obok miejsca gdzie były te mistrzostwa otworzono własnie wesołe miasteczko. I jest Diabelski Młyn. To się może dziś przejadę????

    Dziękuję za truskawki. Właśnie rozpoczyna się sezon truskawkowy. Najbardziej lubię truskawki z cukrem i śmietaną. Nie wiem dlaczego ale nie przepadam za lodami truskawkowymi. Życzę zdrowia Twojej Mamie! Pozdrawiam truskawkowo i znikam. Udostępnię Twój wpis na FB.
    Vojtek

    Polubienie

    1. To przejedź się od razu i za mnie tym Diabelskim Młynem 🙂
      Dziękuję za udostępnienie mojego linka na FB.
      Musimy się spiszyć, by jak najwięcej ich zjeść, bo sezon na nie tak krótko trwa…
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s