Zioła prowansalskie – zróbmy sami

Możecie mi wierzyć, lub nie, ale zioła prowansalskie to wspaniała, aromatyczna mieszanka pewnych ziół, którą możemy zrobić sobie sami. I taka mieszanka jest wtedy w jednym pojemniku i nie musimy używać tak wielu słoiczków naraz z przyprawami – będzie „wiele w jednym”.
 Suszymy zioła. ZIOŁA po wysuszeniu powinny zachować barwę, chociaż mogą nieco zblaknąć. Sczerniałe nie nadają się do użycia.
Fot. Angelakatharina / Shutterstock)
Mieszankę tę można z powodzeniem zastosować przy wielu potrawach, np.:  z daniami mięsnymi i warzywnymi, również tymi tradycyjnie przyrządzonymi. Zrobienie tej mieszanki jest bardzo proste … obaczcie sami !

fot. Wikipedia

  Nazwa mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół.

   Połączono więc kilka ziół ze sobą i otrzymano wspaniałą kompozycję ziołową o niepowtarzalnym smaku i aromacie, a nazwano ją „ziołami prowansalskimi”.

   Szczególnie polecane są do potraw tłustych, pobudzają ich trawienie. A jeśli chcecie obejść się bez soli, możecie ją zastąpić tymi właśnie ziołami. Używa się ich w diecie bezsolnej.

   Stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz sporządzaniu pieczeni, mielonych mięs, potraw z grilla, farszów, potraw z ryb i drobiu. Zobaczcie jak wielkie mają zastosowanie!

   Najczęściej w skład mieszanki wchodzą takie zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber, lebiodka i majeranek a nawet lawenda. Jednak za króla ziół prowansalskich, uważany jest tymianek. Ja swoją mieszankę robię z takich ziół, jak poniżej:

 

   Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczonych mięs, np. baraniny oraz do marynat.

   Tymianek – przyjemnie pachnące zioło o lekko gorzkawym posmaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepsze do ciemnych mięs.

    Cząber –  korzenny, lekko gorzki smak i przyjemny, aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę. Sam świetny szczególnie do potraw z fasoli.

     Listek laurowy – jest delikatny, balsamiczny zapach i lekko cynamonowy smak podkreśla walory duszonych mięs i gotowanych warzyw.

   Bazylia –  korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.

   Oregano (lebiodka) – dziki majeranek, intensywny zapach i gorzkawy, korzenny smak. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

   To właśnie ta wysmakowana kompozycja aromatycznych ziół lub jej podobna sprawia, że zioła prowansalskie są tak szeroko rozpoznawalne i znalazły zastosowanie w kuchniach na całym świecie.

Zapisz

4 myśli na temat “Zioła prowansalskie – zróbmy sami

  1. Heeej 🙂 Naprawde jestem pod ogromnym wrazeniem wszystkich Twoich tekstow jakie dane mi było do tej pory czytac 🙂 Mam nadzieje, ze z czasem zacznie pojawiac się ich coraz więcej, no i oczywiscie sam, osobiscie z czasem, zaczne czytac te Twoje teksty, które z jakiegos powodu pozostaja mi jeszcze obce 🙂 Hehe, pozdrawiam 🙂

    Polubienie

    1. Witaj Jarku!
      Ach Jarku, nawet nie wiesz jak miło się czyta tak pochlebne komentarzyki.
      Dziękuję i zapraszam do lektury 🙂
      Pozdrowionka.

      Polubienie

  2. Używam sporo ziół w mojej kuchni, w tym także prowansalskie, gotowe. Jakoś nie wpadłam na pomysł, że to mieszanka. Spróbuję sama skomponować.
    Pozdrawiam Marylko ;)))

    Polubienie

    1. Aniu, bo swoje zioła, to swoje zioła, możesz komponować je dowolnie, dodawać swoje ulubione zioła, więcej lub mniej.
      Jest dowolność składu 🙂
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s