Co też ja dzisiaj na kolację zrobić mam, lodówkę otworzyłam i do niej zajrzałam. Półki nie były puste w niej, bo kiełbasy, wędliny leżały, które to w czas letni niemile wyglądają! Twarożek jadłam wczoraj, no to nie! Oj, zapomniałam kupić sobie polędwicy z łososia, kilka plasterków chociaż, no nic, trzeba jakoś obejść się.
Wzrok mój na jajka padł, a może jajecznicę zrobię?! I nagle sobie przypomniałam, jak ja dawno pasty z jajek nie jadałam. Zrobiłam więc czym prędzej żółtą, w kolorze, pastę z jajek z… zielonym akcentem. A gdy ją z chlebkiem konsumowałam, to moje podniebienie było tak szczęśliwe, że aż! A jak jej się ostanie, to będziecie mieli i śniadanie.
Składniki na wersję pasty, „akurat to w lodówce mam”:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżki margaryny (przypada jedna łyżka margaryny na 2 jajka, takie średnie)
- zielone: szczypiorek, natka, koperek (tyle, ile kto chce)
- 1 cebulka mała też by się zdała
- sól i pieprz do smaku
- dobrą łyżeczkę musztardy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.Ugotowane jajka łupimy ze skorupek i jeśli macie taką maszynkę do krojenia jajek to zróbcie to tak, jak pokazałam na powyższej fotce. Rozdrobnione jajko dodałam do miseczki i potraktowałam je widelcem, rozdrabniając jeszcze na mniejsze kawałki.
2. Zioła umyć, osuszyć, poszatkować, dodać do miseczki z jajkami, posolić (ja dałam 1 płaską łyżeczkę soli, dosolić do smaku zawsze można), popieprzyć, wymieszać z jajkami, dopiero potem dodać margarynę. wszystko dokładnie wymieszać. I szybka pasta z tego co „akurat w lodówce mam” – gotowa! Jest też pyszna, szybka i zjedzona ze smakiem.
A w jednej starej księdze, znalazłam taki sposób gotowania jaj…
Wersja bardziej pracochłonna i robię ją wtedy, gdy lodówkę pełną mam 🙂
Składniki:
- 5-6 jaj ugotowanych na twardo (zależy jak duże są)
- 2 łyżki margaryny lub masła
- łyżka majonezu lub gęstej śmietany
- zielone: szczypiorek, natka, koperek (tyle, ile kto chce)
- 1 cebulka mała też by się zdała
- sól i pieprz do smaku
- dobrą łyżeczkę musztardy (opcjonalnie)
I teraz tak:
1.Teraz troszku pomieszam, bo jeśli pastę robicie z dodatkiem masła, trzeba dodać łyżkę gęstej śmietany. Chodzi o to, by pasta po wyjęciu z lodówki nadała się do rozsmarowania na pajdzie chleba (od zaraz). A jeśli z margaryną, wystarczy majonez.
2.Jajka obieramy, kroimy, siekamy i zioła też, wszystko wkładamy do miseczki dodając margarynę + majonez lub masło + śmietanę, pokrojoną w kosteczkę cebulkę itd. – jak powyżej.
Gotujemy jajka
Zaczynając pisanie tej notki, zaczęłam się zastanawiać nad tym, co też było pierwsze: jajko czy kura? Nie tylko ja takie pytanie sobie postawiłam, bo już starożytni filozofowie zastanawiali się nad tym, komu tu dać pierwszeństwo? To pytanie doprowadziło ich, aż do samego początku życia i wszechświata. Jak dla mnie, to […]
Smarowidła na chleb – czyli pasty
Smaruj z fantazją … Jak odmienić zwyczajną kanapkę? A tak! Nałóż na pieczywo pastę. Szybko ją przygotujesz i … zjesz ze smakiem i apetytem, a jaka odmiana na kanapce będzie, bo nie będzie to zwyczajna wędlina, która tak Wam szczerze powiem już mi się przejadła i czasami chce się czegoś innego. Proponowane pasty przez […]
Jajka w sosie chrzanowym
Dzisiaj na obiad właśnie zrobiłam taki sos chrzanowy, który podałam razem z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniaczkami utłuczonymi z masełkiem. * SOS CHRZANOWY * … Łyżkę czubatą masła lub margaryny rozpuść w rondelku, następnie dodaj łyżkę mąki, rozmieszaj, dolej pół litra wody (tylko nie gorącej, bo mogą zrobić […]
Pasta do chleba z wątróbki drobiowej
Kiedyś, jak pisałam o Pierogach z wątróbką i jabłkami kupiłam więcej wątróbki, zamiast pół kilo to 75 dag. Nie chciałam już sprzedawczyni zostawiać tej końcówki. Zrobiłam pierogi a z reszty wątróbki, ową pastę, o której dzisiaj chcę napisać. Ponieważ do pierogów wątróbkę przesmażyłam więc tą na pastę […]
Świetne przypisy, gratuluję! 🙂 A na czym smażysz potrawy? Korzystasz z oleju kokosowego http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3788543,olej-kokosowy-100-bio-extra-virgin-tloczony-na-zimno-gdzie-kupic-wlasciwosci-opinie,id,t.html czy ze zwykłego tłuszczu? Z chęcią się dowiem 🙂
PolubieniePolubienie
Andrzeju1- dziękuję. A smażę potrawy różnie: to na smalcu, to na oleju, to na maśle klarowanym.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Świetne przepisy, na pewno je wypróbuję. A słyszała któraś z Was o piprine? Słyszałam, że to dobrze działający suplement na organizm. Właściwie wyczytałam o nim sporo z http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/piperyna-6-kg-w-miesiac,3485014,art,t,id,tm.html Myślicie, że można ją zastosować w kuchni?
PolubieniePolubienie
Marto38 muszę przyznać, że po raz pierwszy o piprinie od Ciebie usłyszałam. Musze się nią bliżej zainteresować i poznać. Dziękuję za informację.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Też bardzo lubię pasty wszelkie, a tą jajeczną stawiam ponad wszystkie. Narobiłaś mi Jaguś smaka i na kolację dzisiaj u mnie pasta gości 🙂
Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Nie wiem dlaczego ale pasty wszelkie mają to coś… 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam pasty pod każdą postacią, więc sycę oczy tą, którą zaproponowałaś 🙂
Pozdrowienia zostawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Nietylko trzeba oczy cieszyć lecz podniebienie też, robiąc ją 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Ja robię podobne. Raz z masłem innym razem z majonezem.
jest bardzo pyszna.
Pozdrawiam serdecznie :)*
PolubieniePolubienie
Każdy taką pastę może robić wg. swojego upodobania i smaku.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
„Co było pierwsze
Co było pierwsze jajko czy kura?
– nikt odpowiedzi nie znał akurat.
W końcu została prawda wykluta…
– kura powstała z żebra koguta.” – Grzegorz Lewkowicz.
Bardzo lubię pastę jajeczną i czasami robię , ale zawsze mam jakiegoś lenia jak otworzę lodówkę. Już mam robić pastę, ale wędlina mi się rzuca w oczy i pasta przełożona na jutro – he, he. A tak poważnie JaGuś to kiedyś jak dzieci były małe to częściej robiłam no i w sklepach było puściej.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
No właśnie, odwieczne pytanie, co było pierwsze, kura czy jaje?!
Lewkowicz jednak problem rozwiązał 🙂
Ja tak tę pastę przekładam tylko jak mam lenia, a często mi się to zdarza 🙂 Widzisz jak to jest, teraz nie ma dzieci i motywacji brak, bo i w sklepach też półki się od wszystkiego uginają.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Ja bardzo lubię wszelkie pasty, ale rzadko robię, bo mąz oczywiście dziwadło i nie jada past. Małą porcje zrobię sobie jutro, a cooo !! Pozdrawiam Marylko 🙂
PolubieniePolubienie
Aniu u mnie w domu to też tylko ja jadam tą pastę a jak dzieci były to też za nią przepadały. Nie powiem, że mąż nie zje jak stoją mu nad głową 🙂
Ja jak robię tą pastę to przeważnie z 5-6 jajek, to nie mało, ale muszę się nią najeść do syta, żeby mi starczyło na jakiś czas. Następnym razem nie wiem kiedy mi się znowu zechce ją robić, ot leniuszek ze mnie 🙂 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Ale narobiłaś mi apetytu.
Dzisiaj sobie zrobię.
Dzięki 🙂
Miłego Dnia 🙂
PolubieniePolubienie
W takim razie Jadziu, życzę smacznego 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Jaguś robię podobną smakuję rewelacja serdeczności
PolubieniePolubienie
Uwielbiam pastę z jajek…
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Klik dobry:)
Jestem na śniadaniu.
Smacznego, dziękuję, nawzajem. 🙂
PolubieniePolubienie
Witaj 🙂
No widzisz alEllu nareszcie się doczekałaś na tą pastę 🙂
Nigdy nie mogłam jej dochować dla Ciebie, bo nie wiadomo jak i kiedy znikała.
A dzisiaj mi się udało 🙂
Buziole.
PolubieniePolubienie
Ja zamiast masła dodaje majonezu i tez jest smaczne, Uwielbiam jajka pod każą postacią, pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Alono pastę z jajek można robić według swoich upodobań, to zależy co kto lubi.
A ja też za jajkami przepadam i niech sobie będą z czym chcą i tak są mniam 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie