Pomidorowy show…

O tym chyba nie muszę mówić, że pomidory są pyszne, zdrowe i wprost niezastąpione w kuchni. Można z nich przyrządzać smaczne surówki, ale też nadziewać farszami, robić znakomite zupy i pachnące sosy. Żadne inne warzywo nie jest tak uniwersalne, jak właśnie pomidor!

Odmiany pomidorów - charakterystyka najlepszychFot: http://budujesz.info/artykul/odmiany-pomidorow-charakterystyka-najlepszych,685.html

Możemy zaobserwować różnorodność odmian pomidorów w naszych sklepach, mamy je w różnych kształtach i barwach. Jeśli pomidory przechowujecie w lodówce to starajcie się – raczej – tego nie robić. Pomidorom to nie służy, ponieważ temperatura poniżej 7°C może grozić im przemrożeniem a także utratą smaku.

Wybrałam kilka odmian pomidorów, najbardziej popularnych, o których chcę napisać.

pomidor sałatkowy_1a

Pomidory sałatkowe… są soczyste, z cienką, delikatną skórką we wszystkich odmianach czerwieni.

– Smak

Charakterystyczny, lekko kwaśny.

– Jak podawać

W prostych sałatkach, np. z siekaną cebulką i serem feta albo (np. do mięs z grilla) tylko z oliwą, posypane suszonymi ziołami. Dobrze komponują się z surowym lub gotowanym kalafiorem i każdą odmianą zielonej sałaty.

Przepis sałatka Caprese

Na półmisku układamy na przemian: plasterek pomidora, tej samej grubości plasterek sera mozzarella, itd. Skrapiamy oliwą, doprawiamy posiekaną świeżą lub suszoną bazylią, pieprzem i solą. Podajemy po 15 minutach, gdy sałatka się przegryzie.

pomidor żółty_8

Pomidory żółte… ich złotawa skórka jest błyszcząca i cienka, a miąższ bardziej soczysty niż czerwonych pomidorów.

– Smak

Delikatny, z nutką słodyczy

– Jak podawać

Łączyć z ostrzejszymi w smaku warzywami albo zieleniną (np. rzodkiewkami, dymką). Lubią też towarzystwo ryb, np. nadziewane wędzonym łososiem lub tuńczykiem, lub możemy nimi ozdobnie przyozdobić półmisek z pieczenią.

Przepis – sałatka migdałowa

Pomidory kroimy na cząstki, garść pieczarek szatkujemy i przelewamy wrzątkiem. Łączymy z kilkoma posiekanymi migdałami (lub płatkami migdałowymi) i kaparami (mogą być marynowane). Polewamy majonezem doprawionym sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną cukru, posypujemy bazylią. Podajemy do wędlin i pieczonych mięs.

pomidor_malinowy_3

Pomidory malinowe… duże, lekko spiczaste, o niezbyt regularnym kształcie. Ich matowa skórka ma ładny, malinowy odcień.

– Smak

Delikatny, odrobinę słodkawy

– Jak podawać

Wypełnione farszem z dodatkiem ryżu lub twarożkiem z czosnkiem i ziołami. W sałatkach łączy się je z wędlinami (np. wędzoną szynką) i owocami, (np. skropionymi cytryną kawałkami gruszki).

Przepis – pomidorowe miseczki

Z dużych pomidorów odcinamy „czapeczki” i usuwamy miąższ i stawiamy pomidory „do góry nogami”, by wyciekł sok. Robimy nadzienie: groszek z puszki i posiekane jaja na twardo mieszamy z sosem zrobionym z oliwy, sokiem z cytryny, soli i listków mięty. Farszem wypełniamy pomidory i przykrywamy je odciętą górną częścią „czapeczkami”.

pomidor koktajl._5

Pomidory koktajlowe… to najmniejsze z pomidorów, mają średnicę 1-2 cm, zebrane w grona przypominają winogrona.

– Smak

Zdecydowanie kwaśny

– Jak podawać

Dekoruje się nimi zimne i gorące dania z ryb lub mięs (bardzo ładnie wyglądają np. zatopione w galarecie), ozdobimy też nimi szklanki z warzywnymi sokami (nacinamy pomidorki i nakładamy na brzeg szklanki). Warto je podawać w prostych sałatkach (np. z gotowanymi ziemniakami) z oliwą doprawioną czosnkiem.

Przepis – koreczki z pomidorów

Na wykałaczki nabijamy pomidorki, kostki sera rokpol, żółtego lub oscypka, przetykamy miniaturowymi cebulkami i żółtą lub zieloną papryką. Koreczki można maczać w dipie przyrządzonym z naturalnego twarożku zmieszanego ze śmietaną i posiekanym ogórkiem małosolnym.

pomidor podłużny_22

Pomidory podłużne… niezbyt duże, o wydłużonym, u niektórych odmian gruszkowym kształcie. Najpopularniejsze z nich to włoskie pomidory San Marzano.

– Smak

Raczej kwaśny

– Jak podawać

Idealnie nadają się (po sparzeniu wrzątkiem i obraniu ze skórki) do dań na ciepło – zup, sosów do makaronu czy zapiekanek. Wybornie smakują uduszone tylko ze słodką kapustą i posypane koperkiem.

Przepis – zupa pomidorowa

Dwa pory i dwie cebule (posiekane) przesmażamy na łyżce masła. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory (ok. 80 dag). Dusimy pod przykryciem 15 minut. Przecieramy przez sito, rozrzedzamy rosołem z kostki i doprawiamy do smaku pieprzem i słodką papryką oraz bazylią. Zabielamy śmietaną.

Linki tematycznie powiązane:

Usuwamy skórkę z: pomidorów, brzoskwiń, papryki

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 2nd, 2011

Usuwamy skórkę z: pomidorów, brzoskwiń, papryki

Poszarpany miąższ, tryskający sok na wszystkie strony – to dopiero utrapienie podczas obierania skórki, z niektórych gatunków warzyw i owoców, które wyjątkowo trudno jest obrać. Ale i na to są sposoby, posłuchajcie … Do wielu dań powinno się używać owoców i warzyw obranych. Skórka bowiem psuje wygląd potrawy, może także []

Pomidorowa z pulpetami

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 27th, 2011

Pomidorowa z pulpetamiŚwięta, święta i po świętach … Mam nadzieję, że za bardzo się nimi nie zmęczyliście, no i za bardzo nie przejedliście ?! Miałam dzisiaj nie pisać już o jedzeniu, bo zapewne na razie nie chcecie nawet o tym słyszeć. Jednakże ta zupka, o której chcę dzisiaj napisać, na pewno Wam nie zaszkodzi. Tak właściwie to chciałam []

Zupa pomidorowa z cukinią

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 12th, 2009

Zupa pomidorowa z cukinią

Ponieważ przyniosłam wczoraj z ogródka cukinię (a jeszcze będę ją miała, bo rosną małe, narazie są dwie), ponieważ znalazłam taki przepis na zupę wraz z nią, cukinią, więc pomyślałam, że Wam o tej zupie, napiszę. Ugotowałam jednak inaczej niż w podanym przepisie, więc podam dwie wersje zupy tej. ZUPA POMIDOROWA Z []

„Latające talerze” na… talerzu

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 20th, 2014

„Latające talerze” na… talerzu   Codzienne, wyrafinowane, treściwe, niskokaloryczne sałatki – smakują o każdej porze dnia, w nocy… też 🙂 Dzisiejsza sałatka będzie wyjątkowa, na tyle wyjątkowa, że można ją postawić, jako pyszną przekąskę, np. na świątecznym stole czy też przy jakiejś okazji. Jest bardzo prosta do zrobienia a zarazem bardzo dekoracyjna. []

Klopsiki w sosie pachnącym bazylią

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 25th, 2013

Klopsiki w sosie pachnącym bazylią   Można powiedzieć, że ten obiad jest w sam raz na zakończenie lata i początek jesieni. Właśnie teraz w pełni możemy wykorzystać aromatyczne, dojrzałe pomidory, które doskonale nadają się do zrobienia szybkich i pysznych sosów, które są…. znakomite! A dodanie bazylii, sprawi, że potrawa będzie aromatyczna.    Wiadomo []

30 myśli na temat “Pomidorowy show…

    1. Młody pamiętam jak miałam na działce kiedyś te koktajlowe i zawsze chciałam je przynieść do domu, ale niewiele z nich się zawsze zostało zanim do domu przyszłam.
      Pozdrowionka.

      Polubienie

  1. Hej. Bardzo podoba mi się Twój blog, jest wprost rewelacyjny. Znalazłem tu bardzo dużo ciekawych wpisów. Zdecydowanie blog warty uwagi i polecenia, przekażę link moim znajomym. 🙂 Co do wyglądu strony nie mam żadnych zastrzeżeń – jest ładny i przejrzysty. Szczerze gratuluje tak solidnej strony i życzę sukcesów. Pozdrawiam!

    Polubienie

  2. Też kiedyś mieszałam ogórki z pomidorami, do tego dodawałam jeszcze śmietanę, ale już od wielu lat tego nie czynię.
    Brat mojego męża ma ogródek przy domu i zawsze od niego dostajemy pomidory malinowe.
    Buziaczki.

    Polubienie

    1. Loteczko mi też się zdaje, że w tym roku pomidory są wyjątkowe. Skoro Księżniczka lubi zupy pomidorowe to może i sok pomidorowy też powinna polubić. Chociaż w taki sposób można przemycić dobroć pomidorów do organizmu.

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Widzisz Nemezis, kiedyś były tylko malinówki i podobne do sałatkowych, teraz odmian pomidorów jest mnóstwo ale i tak malinówki górą stoją… 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Uwielbiam pomidory. W tym roku jest ich mnóstwo. Muszę się zabrać za ich przetworzenie. czas wydłużyć dobę…
    Widzę u Ciebie Tygrysie (zielone w prążki), nie mam odmian czarnych.
    Natomiast wspaniale owocuje Noire de Crimee „Czarny Książę”.
    Pomidory bardzo smaczne.
    Na balkonie mam posadzone czerwone miniaturki. Jest z nimi kłopot bo muszę uważać by nie podlać ich wodą z chemicznym nawozem. Pomidorki podlewam bio-humusem i gnojowicą z pokrzyw. Wcześniej dokarmiam je suchymi kurzeńcami. Kupuję w workach.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    Polubienie

    1. Ja w ogóle pomidorów nie hoduję, bo się nie opłaca, zawsze jakaś zaraza do nich przyszła i zaprzestałam. Chociaż… swoje, to swoje.
      Widzę, że Ty Łucjo na pomidorach znasz się jak mało kto! 🙂 Powinnam się od Ciebie uczyć, może by mi coś wyrosło z tych moich pomidorów. 🙂
      Na następny rok chcę zakupić te takie malutkie, czereśniowe, koktajlowe. Miałam je kiedyś na tamtej drugiej działce, one rosną bez przeszkód a nawet potrafiły się same zasiać… o!

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    2. Nie chcę się wymądrzać,bo nie jestem ani chemikiem,ani rolnikiem a działkowcem.Czy czasami nie przesadzacie z tymi sztucznymi nawozami Oczywiście nie ma mowy o sypaniu ich ręką na oko,a dobranymi optymalnie do danego warzywa,czy owoców.Ja wszystko co mogę przerabiam na kompost,sieję nawozy zielone,ale mimo to nieraz muszę się wspomóc tzw.nawozem sztucznym,bo wszystko stoi w miejscy i nie rośnie,a wręcz marnieje.
      Wszyscy kupują w aptece i łykają często bez potrzeby: magnez,potas,cynk,witaminy i inne medykamenty z reklam,a przecież jest to chemia w najczystszej postaci.Natomiast nawozu sztucznego(mineralnego)nigdy by nie zastosowali , chociaż roślina może go przyswoić z podłoża minimalna ilość.Np.siarczan magnezu to nic innego jak sól gorzka,którą kupuje się w aptece,ale siarczan kupiony w ogrodniczym jest szkodliwy dla zdrowia,a ten z apteki je ratuje.

      Polubienie

  4. Bardzo lubię pomidory, zwłaszcza malinówki. No i najchętniej jadam z serem fetą, paroma oliwkami, które są bardzo zdrowe i smaczne, a tanie, na to parę kropli oliwy. Pycha. W sierpniu przymierzam się do produkcji soku pomidorowego na zimowe zupy. Buziaczki Marylko 🙂

    Polubienie

    1. Aniu mało jest chyba takich osób co nie lubią pomidorów, powiedzmy, że to są wyjątki 🙂 Dla mnie malinówki też są naj…Teraz są najtańsze i możemy je robić na różne sposoby a tych sposobów jest mnóstwo! Jeszcze nie robiłam soku pomidorowego i muszę się Ciebie spytać jak go robisz. Pytanie nadam Ci na pocztę.

      Pozdrowionka.

      Polubienie

  5. Najbardziej lubię pomidory malinowe, które na początku sezonu są jeszcze bardzo drogie. Wczoraj w sklepie warzywniczym po raz pierwszy zobaczyłam czarne pomidory, ale ich nie kupiłam, bo nie wiem, czy będą nam smakować. Zaraz poszukam je w necie i wtedy będę wiedzieć.
    Nie mamy pomidorów na działce, bo wystarczy, że na jednej działce pojawi się zaraza, to zaraz opanuje wszystkie działki. Już dwa razy tak się nam zdarzyło.
    Dodam jeszcze do Twojego postu, że nie powinno się mieszać pomidorów w sałatce z surowymi ogórkami- już nie pamiętam, dlaczego;)
    Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. No właśnie Aniu, nie wiem dlaczego te malinowe pomidory są zawsze droższe od tych innych. Pamiętam jak kiedyś tata z mamą mieli działkę, to zawsze z niej przynosili malinowe pomidory, to był dopiero smak nie do zapomnienia. Do dzisiaj jeszcze go pamiętam. My też nie produkujemy na ogródku pomidorów, bo przez dwa lata – jak były – to zawsze jakaś zaraza je nawiedziła i trzeba było je wyrzucić.
      A ja wiem dlaczego nie powinno się mieszać ich razem, chodzi o witaminy, ogórek zabija witaminy z pomidora. I to jest główna przyczyna. A ja lubię nieraz sobie zamieszać pomidora z ogórkiem 🙂

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s