Ciasto ucierane z owocami

Chwilowo muszę przestać nadawać o Sulejmanie Wspaniałym i jego świecie. Ponieważ teraz, poszerzam swoją wiedzę czytając książki Jerzego S. Łątki – „Sulejman II Wspaniały” i „Tajemnice haremów”.

Ciekawa jestem, czy te książki wniosą coś nowego do moich postów.

Tymczasem moi drodzy postaram się Wam troszku życie osłodzić, proponując bardzo proste w wykonaniu ciasto ucierane. I powiem, że każdemu się uda. Ja zrobiłam je ze śliwkami ale możecie je również zrobić i z innymi owocami sezonowymi. A najważniejsze w tym cieście, masło jest!

Do upieczenia tego ciasta zainspirował mnie przepis, który znalazłam w sieci http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html  Postanowiłam je zrobić i wszyscy się nim zajadaliśmy, aż nam się uszy trzęsły.

ciasto z owocami-2

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła stopionego i ostudzonego
  • 1 ¹/³ szklanki cukru lub szklankę (tak było w przepisie), ja dałam jeszcze mniej, bo ¾ szklanki. Ilość cukru w cieście będzie zależeć od Was i słodkości owoców.
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • śliwki węgierki (najlepsze) lub inne owoce. Dokładnie nie wiem ile tych śliwek było, bo połowę zjadłam zanim je przygotowałam do ciasta. Myślę jednak, że tak z kilo ich musi być.
  • cukier puder do posypania lub kruszonka

Przygotowanie:

1.Masło topimy w rondelku na małym ogniu (tylko topimy, nie trzeba dopuścić by się zagotowało), studzimy.

2.Piekarnik rozgrzewamy do 160°C, ja musiałam rozgrzać swój do 180 stopni, bo mój piekarnik zaniża. w tym czasie przesiewamy do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przez sito, wlewamy przestudzone masło i dodajemy resztę składników.

Jak mi zasugerowała jedna z czytelniczek na FB

 „Hallo Babunia albo się tak zaczytałaś o Sulejmanie, ze przepis a przede wszystkim – wykonanie – jest niekompletnie opisane albo ja się nie „doczytałam” – brak mi w nim info co z jajkami i cukrem i śmietana ? Miłego piątku pozdrawiam serdecznie.

Już nanoszę poprawkę…

reszta składników:

– jajka zanim je wrzuciłam do miski, najpierw je rozbełtałam, a dopiero potem dodała

– śmietana i cukier – dodać też do miski, gdzie jest już mąka i pozostałe składniki

3.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto wyrównać mniej więcej.

4.Śliwki umyte i osuszone, przekroić na połówki, wypestkować i układać na cieście, skórką do dołu.

5.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Pod koniec można sprawdzić czy ciasto będzie już dobre, wkładając weń patyczek od szaszłyka. Jeśli patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik i ciasto jeszcze troszku zostawiamy (ok. 10 min.)  w nim, przy otwartych drzwiczkach.

Podobne linki:

Superowe ciasto drożdżowe

Autor: JaGa Opublikowano: Maj 13th, 2009

Superowe ciasto  drożdżowe            Otrzymałam od sąsiadki świetny przepis na ciasto drożdżowe, które każdemu, ale to każdemu nawet tym, którym się nie udawało – musi wyjść!        Mnie też  nie chciało się wierzyć, że robione w tak prosty sposób ciasto drożdżowe, może wyjść pulchne i wyrosłe. Aż się odważyłam i zrobiłam – []

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 31st, 2014

Pyszne posypki do dań i deserów, kruszonka i jej rodzaje (przepis podstawowy)

Czy może być ciasto, placek bez kruszonki? Oczywiście, że może ale na pewno nie będzie miało takiego smaku, aromatu i nie będzie takie charakterne, jak z kruszonką! Pamiętam, zawsze jak w domu rodzinnym było jakieś ciasto z kruszonką, to mi najbardziej zawsze smakowała kruszonka i wyjadałam ją. Zanim napiszę o cieście pod []

Placek pod chrupiącą kołderką

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 5th, 2014

Placek pod chrupiącą kołderką

Bardzo lubię śliwki, śliwki węgierki, które to można przygotować na wiele sposobów. A jednym z tych sposobów jest przygotowanie plecaka lub ciasta. Możemy także do tego ciasta użyć i innych owoców, np. jabłek.    Ja uważam, że placek to ten, który jest pieczemy na blasze, takiej z piekarnika kuchenki  (jest wtedy []

Wczoraj na „Pomysłologi” zaistniał ten post, zapraszam

Motylkowa fryzura

Autor: JaGa Opublikowano: Październik 29th, 2015

Motylkowa fryzura

Gdy zobaczyłam tę fryzurę na Pinterest powiedziałam sobie, muszę pokazać ją na blogu. Zobaczcie same, jak ten motyl zrobiony z włosów pięknie wygląda, cóż za finezja i szyk. Wiadomo, że same się tak nie ufryzujemy ale jeśli znajdziemy dobrego fryzjera, na pewno nas tak uczesze. Akurat ja mam długie włosy i może kiedyś się []

16 myśli na temat “Ciasto ucierane z owocami

  1. Dziękuje za wizytę u mnie. Tak z upływającym czasem nikt nie wygrał. Tak jest świat zbudowany.

    To ciasto przypomina mi placek drożdżowy ze śliwkami jaki moja mama piekła. U nas raz w tygodniu na niedziele mama piekła zawsze jakieś ciasto. I potem bylo na deser do obiadu. jak sie mama czasowo wyrabiała mając 4 dzieci to do dziś tego nie rozumiem.
    Serdecznie pozdrawiam i smacznego!
    Vojtek

    Polubienie

    1. Vojtku ale chyba też niedobrze byłoby, gdyby czas stanął w miejscu – już wolę jak sobie on ucieka 🙂

      I ja też tego nie rozumiem jak nasze mamy kiedyś dawały sobie radę z czasem, na wszystko miały czas. Ja teraz niby czasu mam dużo a i tak nie mogę z niczym nadążyć 🙂

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. JaGuś, faktycznie, przepis tak łatwy, że nawet ja bym zrobiła to ciasto. Może nawet bym się skusiła, aby je upiec dla męża, ale nie mam masła, a nie ma komu po nie iść do pobliskiego sklepu.
    Wyobraź sobie, że mam chyba nawet kilogram śliwek, ale wczoraj zjadłam ich za dużo i mi zaszkodziły, więc do tej pory zostały i w sam raz by się nadawały do ciasta.
    Jeszcze się zastanowię i sprawdzę, czy mój proszek do pieczenia nie stracił na ważności.
    Miłego weekendu.

    Polubienie

    1. Aniu oczywiście w tym cieście nie ma nic trudnego. No właśnie i ja też mam taki sam problem jak niespodziewanie muszę iść do sklepu. Kiedyś to wysłało się dzieci, a teraz, niestety, trzeba iść samemu.
      Ciekawa jestem czy do tej pory, wypróbowałaś ten przepis na to ciasto? Ja też czami muszę sprawdzać czy proszek do pieczenia, który mam w domu, jest akuratny… ciast za często nie piekę.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Witaj JaGa!
    Zaglądam tu do Ciebie co jakiś czas i muszę przyznać, że coraz chętniej i częściej. Podoba mi się Twój blog. Dzielisz się z nami fajnymi przepisami, więc ja też chcę się podzielić bardzo dobrym przepisem, który odkryłam niedawno. Oto on
    KOŁACZ ŚLĄSKI – Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI ze strony
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kolacz-slaski-z-roznymi-nadzieniami-1.
    Ciasto jest przepyszne, mięciutkie, delikatne, prawie jak nie drożdżowe, i coraz lepsze, kiedy czas mija. Spróbuj, mam nadzieję, że Tobie też przypadnie do gustu, bo mi i mojej rodzinie tak bardzo ono posmakowało-blacha znika w mgnieniu oka.
    POZDRAWIAM:)

    Polubienie

    1. Witam.
      Dziękuję Ci bardzo za tak miłe słowa. Dziękuję Ci również za nadanie linka na ten kołacz z różnymi nadzieniami. Byłam tam, przeczytałam i kiedyś go wypróbuję – tylko nie wiem czy mi się uda. Jakoś do ciast nie mam zbytnio ręki. Ale próbuję, kilka przepisów nawet mi się udało 🙂 Jak znajdę czas, to spróbuję go upiec jeszcze przed świętami coby później jakiej skuchy nie było. A jak mi się uda, zamieszczę na blogu. Na święta, będzie jak znalazł.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s