Jak przygotować omlet, aby był delikatny i puszysty?
–
Omlet na śniadanie czy kolację, pysznym daniem jest. Można na różne sposoby go robić. Podam dzisiaj nań dwa sposoby i sprawdźcie, w której wersji najlepiej smakuje Tobie i domownikom.
–
Zanim jednak podam te dwie wersje napiszę kilka słów o samym omlecie.
Omlety przyrządzaj tuż przed posiłkiem, bo po kilu chwilach twardnieją. Nie ubijaj jaj zbyt długo, wystarczy minuta. Nie mieszaj długo masy jajecznej, bo przywrze do patelni.
Omlety możemy podawać z różnymi nadzieniami: warzywnymi, owocowymi itd. …
Omlety z nadzieniem warzywnym czy też mięsnym spokojnie możemy podać jako danie główne.
(1) Omlet po francusku
Ubijamy całe jajka ze szczyptą soli. Smażymy omlet na patelni i na maśle. Gdy od spodu jest rumiany, a z wierzchu galaretowaty, zsuwamy go na talerz. Najlepiej smakuje z warzywami.
Teraz napiszę jak zalecała robić omlet francuski bez mąki nasza kuchmistrzyni Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Przepis ten zamieszczony jest w jej książce pod tytułem „365 obiadów za 5 zł”
” Pod wyrazem omlet rozumieją u nas powszechnie mieszanie bitych jaj z mąką i cukrem upieczoną na patelni, podawaną przy jarzynach lub z konfiturami zwaną grzybkiem. We Francji podają omlet bardzo delikatny, zupełnie odrębną mający powierzchowność. Dobroć omletu polega głównie na trzech warunkach.
Nie robić większego jak z 3-ch do 4-ch jaj,lepiej zrobić kilka oddzielnych, aniżeli jeden duży, który nigdy udać się nie może.
Po wtóre należy mieć oddzielną patelnię cienką żelazną pobielaną koniecznie, niezbyt głęboką, średnicy niewielkiego zwykłego płaskiego talerza i tej zawsze używać do robienia omletu.
Po trzecie nie bić jaj za długo, jak to wiele osób czyni sądząc, iż tym sposobem powiększa ilość omletu, przeciwnie bowiem zbyt długie bicie szkodzi w tym przypadku robiąc jajka wodnistemi. Rozbić 4 jajka, dodać łyżkę wody, posolić i bić przez jedną minutę.
Postawić patelnię na mocnym płomieniu, położyć na niej pół łyżki masła młodego, poruszać patelnią, aby się masło nie zrumieniło lecz mocno rozgrzało, wtedy wlać jajka, pomięszać, poruszać jeszcze, aby wszędzie było równo.
Gdy zacznie się ścinać od spodu potrząsać patelnią, obracając ją na wszystkie strony, zdjąć zaraz z fajerki i na wolnym ogniu dosmażać”.
(2) Omlet po polsku
Na 3 jajka bierzemy po łyżeczce cukru i mąki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i pianę z białek. Taki omlet (nazywamy grzybkiem lub biszkoptowym) smażymy z obu stron a podajemy go na słodko – z cukrem pudrem i owocami.
Polecam jeszcze…
Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 7th, 2015
To zwykłe danie zyskało arystokratyczny rodowód dzięki monarchii habsburskiej, która pozostawiła po sobie nie tylko wielką spuściznę historyczną i kulturalną, ale także kulinarną. Omlet ten, smażony w głębokim tłuszczu, jest rodzajem pulchnego naleśnika, porwanego na kawałki. To niezbyt wykwintne i raczej domowe […]
Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 15th, 2009

Przypomina nieco naleśnik, ale robi się go bez mąki i z większej ilości jajek. Dlatego właśnie jest taki delikatny, wspaniały na śniadanie, wyśmienity na kolację. Potrzebne składniki (dla dwóch osób) 6 jajek 4 łyżki wody lub mleka 4 łyżki masła sól, pieprz. Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, wlewamy wodę lub […]
P.S
I znowu z powodu braku czasu, post przeniosłam z „babcia radzi w innym świecie”
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie…
Podobne
Znakomite przepisy, nie wiedziałam o tym, że trzeba krótko ubijać jajka – to cenna uwaga.
Pozdrawiam bardzo serdecznie….:-)
PolubieniePolubienie
Jolu jak zwykle w szczegółach tkwi tajemnica. I dobrze o tym wiedzieć.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Jago bardzo dziękuję za tyle przepisów na omlet, nigdy mi dobrze nie wychodził, dzieki Tobie zrobiłam pyszny omlet dla wnusi, serdeczności.
PolubieniePolubienie
Cieszę się Alino, że ten artykuł pomógł i wnusia z apetytem zjadła.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witaj
Dobry omlet nie jest zły, tylko z farszem dla mnie słonym lub ostrym 🙂
Smacznie pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Witam.
Jeśli na słono go podamy to wtedy mamy prawie tartę i też jest smacznie.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witaj
Już pedzę do kuchni i robię omlet na późne śniadanko. Uwielbiam wszystko co jajeczne. Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witam.
Azalko w takim razie życzę smacznego.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Robię rzadko, tradycyjny, bez cukru. Jednak wole poczciwą jajecznicę ze szczypiorkiem. A tak w ogóle – jadamy bardzo mało jaj, muszę to zmienić. Buziaczki ślę, Marylko 🙂
PolubieniePolubienie
Oj Aniu jajecznicę ze szczypiorkiem i kiełbaską lub jakąś wędzonką to ja uwielbiam.
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię omlety i często je robię.
Pozdrawiam JaGo:-)
PolubieniePolubienie
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam omlety. Często robię bo to danie szybkościowe.
Pozdrawiam:)*
PolubieniePolubienie
Tak Łucjo, przyrządzić omlet to żaden problem i czasu wiele nie zabiera.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Same pyszności aż slinka leci serdecznie pozdrawiam
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Niestety, nie jest mi dane jeść omletów, choć i tak bym ich nie jadła, bo brzydzę się tylko ściętym lekko jajkiem.
Pamiętam, że moja mama smażyła coś, co nazywała grzybkiem i było to bardzo smaczne. Na pewno jajka były ścięte, bo inaczej bym nie jadła.
Niedawno któryś ze znanych kucharzy też mówił w TV o smażeniu omletów, a może to nawet była Magda Gessler. Chyba mówiła, że omlet trzeba smażyć na maśle klarowanym.
Miłej soboty.
PolubieniePolubienie
Aniu, domyślam się, że nigdy6 dziurek w jajku nie robiłaś i nie piłaś takiego jajka, a ja piłam. Teraz oczywiście, też bym się tak nie napiła, bo teraźniejsze jajka są jakieś skażone i strach byłoby takie jajko wypić. Co do grzybka to jajka raczej są ścięte. Teraz mamy taką możliwość, że masło klarowane można zakupić w każdym sklepie i np. omlet powinno się smażyć tylko na maśle.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie