Przyprawy leczą, rozgrzewają i dodają aromatu. Nie tylko sprawiają, że bożonarodzeniowe dania mają niepowtarzalny smak, lecz także stanowią skuteczną broń w walce z wieloma dolegliwościami.
Trudno wyobrazić sobie kucharzenie bez przypraw. A co dopiero przygotowywanie świątecznych smakołyków! To dzięki nim dania pachną i smakują tak doskonale. Jednak przyprawy nie tylko wzbogacają smak potraw, lecz także mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość z nich zawiera bowiem substancje (m.in. garbniki, olejki, witaminy), które między innymi hamują rozwój bakterii i mają działanie przeciwzapalne. To jednak nie wszystko! Podpowiem jeszcze, jak ich używać by przynosiły same korzyści.
Gałka muszkatołowa na przeziębienie
Ma przyjemny korzenny zapach i ciekawy gorzko-słodki smak. Chętnie dodajemy ją do pasztetu, kremów, grzańca. Ma sporo olejków lotnych, tłuszczów, skrobi, pektyn i barwników. Zmniejsza nadkwasotę i działa przeciwzapalnie.
Warto wypróbować: W czasie przeziębienia sięgnij po kubek ciepłego mleka z miodem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Anyż na wzdęcia
Jego owoce mają świąteczny kształt gwiazdki i intensywny aromat. Świetnie komponują się z kompotem z suszu, ponczem. Działają uspokajająco i pomagają pokonać kłopoty gastryczne.
Warto wypróbować: Łyżeczkę sproszkowanych owoców zalej szklanką wrzątku. Gotuj 10 minut. Pij przy wzdęciach.
Kminek na trawienie
Ma charakterystyczny aromat, który idealnie pasuje do dań mięsnych, kapusty czy zup (np. grzybowej). Zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie.
Warto wypróbować: Jeśli po posiłku poczujesz ciężar w żołądku, sięgnij po napar z kminku – szklanką wrzątku zalej łyżeczkę zmiażdżonych nasion kminku i parz 15 minut. Potem wypij.
Goździki na ból
Ich charakterystyczny ostry aromat sprawia, że nadają się do kompotów, win, ciast i marynat, a także do szpikowania mięsa. A zawarty w nich olejek pomaga przy bólach zębów i świetnie rozgrzewa.
Warto wypróbować: Łyżeczkę sproszkowanej przyprawy rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Takim roztworem płukać jamę ustną, gdy boli cię ząb.
Majeranek na zaparcia
Ma charakterystyczny aromat. Wzbogaca smak mięs, sosów. Warto go dodawać do dań ciężkostrawnych, bo ułatwia pracę jelit (np pomaga pokonać zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko np. hemoroidów).
Warto wypróbować: Pół łyżeczki majeranku zalej szklanką wrzątku. Parz 15 minut. Przecedź. Napar pij w przypadku niestrawności.
Jałowiec na kłopoty z pęcherzem
Jego owoce mają słodki, korzenny zapach. Dodawać je można do sosów, ryb marynowanych, pieczeni, pasztetów, a także kapusty kiszonej. Jeśli chodzi o wpływ na zdrowie, to jałowiec słynie przede wszystkim z silnych właściwości moczopędnych i bakteriobójczych.
Warto wypróbować: Rozdrobnij łyżkę owoców jałowca i zalej szklanką wrzątku. Parz 30 minut. Przecedź i pij 1-2 łyżki po posiłku jako środek moczopędny, żółciopędny i bakteriobójczy.
Wanilia na skołatane nerwy
Stosowana jest do przyprawiania słodkości: czekolady, ciast, tortów, kremów, bitej śmietany. Wanilia nadaje im delikatny smak, nie tłumiąc jednak ich naturalnego smaku. Doskonale harmonizuje z innymi świątecznymi zapachami, np. z cynamonem, imbirem, goździkami. Dla zdrowia znaczenie ma przede wszystkim jej aromat, który ma działanie uspakajające.
Warto wypróbować: Do wody w wannie wlej kilka kropel olejku waniliowego. Zanurz się na 20 minut. To cię odpręży.
Ziele angielskie na rozgrzewkę
To jedna z podstawowych przypraw kuchennych. Ziele dodaje się do dań z ryb, marynat, wędlin, zup, sałatek, sosów. Tylko z umiarem, bo ma bardzo intensywny aromat. Najczęściej używa się całych ziaren, lecz do niektórych dań lepiej dodawać sproszkowane. Ziele angielskie wspaniale rozgrzewa, a także łagodzi bóle reumatyczne.
Warto wypróbować: Do ciepłej herbaty dodaj 1/4 łyżeczki zmielonego ziela. Pij po posiłku. Taki napój to sposób na ekspresowe rozgrzanie się.
Cynamon na apetyt
Jako przyprawę stosuje się korę – w kawałkach albo sproszkowaną. Ma słodkawy zapach i brązową barwę. Cynamon dodaje się do ciast, kompotów, soków owocowych i grzanego wina. Ma właściwości pobudzające apetyt i trawienie. Jego olejki działają również uspokajająco i rozluźniająco.
Warto wypróbować: Łyżeczkę sproszkowanego cynamonu zalej 250 ml wrzącej wody. Pij szklankę naparu 2-3 razy dziennie jako środek wspomagający trawienie, grzybobójczy, bakteriobójczy.
Świąteczna ozdoba
Bardzo prosta i bardzo szybka ozdoba świąteczna, dosłownie w 5 minut można ją zrobić. Ja swoje robiłam z takich kolorowych, kwadratowych kartek do zapisków – rozmiar około 8 cm. Potrzebne: klej nożyczki kwadratowa kartka o dowolnych rozmiarach Wykonanie: 1. Składamy kwadrat w trójkąt, później trójkąt […]
JaGuś, nie przepadam za herbatkami z dokładką przypraw. Kiedyś kupiłam herbatę żurawinową z imbirem i bardzo się męczyłam, aby ją wypić. Z wyjątkiem anyżu, za którym nie przepadam, mam wszystkie przyprawy. Nie lubię też anyżówki, bo smak mi całkowicie nie odpowiada.
Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Aniu każdy z nas ma różne smaki, jeden lubi to drugi lubi tamto. Z anyżem ja też nie przepadam, nie wiem ale jakoś nie lubię tego smaku.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Sporo przypraw używam w mojej kuchni. Ale takich dodatkowych właściwości to nie znałam. Jesteś naszą skarbnicą, juz kiedyś to pisałam. Dziękuję, Marylko i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
I bardzo dobrze Aniu, przyprawy w kuchni to podstawa. Dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witam JaGuś. Dwie duże garści cennych informacji , zawsze jesteś JaGuś do przodu.
Pozdrawiam serdecznie. Powoli wracam po dłuższej przerwie . 🙂
PolubieniePolubienie
Danusiu pomyślałam, że te informacje mogą się przydać – jeśli ktoś lubi przyprawy. A nawet jak nie lubi, to warto wiedzieć.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Tyle znakomitych wiadomości,extra…:-)
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Twoje rady są bezcenne a świeta się zblizaja dobrze jest przypomnieć pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
A święta już tuż, tuż…
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Dziękuję JaGo
za dobre rady.
Wracajmy do ziół, bo sa zdrowe.
Ja je od dawna stosuję.
Miłego dnia 🙂
PolubieniePolubienie
Nasze babcie, głównie w ziołach przebierały 🙂
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Dziękuję
Bardzo praktyczne rady. Wiadomo, że w okresie świątecznym będzie WZMOŻONE SPOŻYWANIE 🙂
Moja ciocia i stryj fantastycznie gotowali i lubili to robić.
Tak, że od Cioci zawsze wracałem do Warszawy najedzony a nawet przejedzony 🙂
Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
PolubieniePolubienie
Szczególnie w ten świąteczny czas te zioła nie tylko przydadzą się w kuchni ale i dla zdrowia.
Vojtku to dobrze miałeś z tymi ciociami i stryjkami.
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie