Łamańce z makiem

 Dzisiaj kolejna porcja z kuchni staropolskiej, wg. L. Ćwierczakiewiczowej.

łamańce z makiem(1)_9

Łamańce z makiem ze skórką z cytryny

(przepis na 6-8 porcji)

Składniki:

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła (kostka)
  • 10 dag cukru pudru
  • żółtko
  • łyżeczka gęstej śmietany

Masa makowa:

  • 45 dag maku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • skórka otarta z całej cytryny

Przygotowanie: (90 min)

Przygotuj masę makową: mak zalej kilka razy świeżą wodą, osączając za każdym razem na gęstym sicie.

Następnie sparz wrzącą wodą, osącz, ponownie zalej wrzątkiem tak by woda stała na wierzchu i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wyrzuć mak na sito, dokładnie osącz, przełóż do miski do ucierania maku (najlepiej makutry), dodaj do maku kremówkę, cukier i skórkę otartą z cytryny. Ucieraj długo i dokładnie (w oryginalnym przepisie Ćwierczakiewiczowa zaleca „wiercić” mak przez całą godzinę!). Masę schłódź.

Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną. Rozwałkuj ciasto i pokrój w wąskie prostokąty, ew. krążki. Upiecz na blasze na rumiano w temp 180 st. Wyjmij z pieca, a gdy przestygną, zdejmij z blachy. Łamańce powtykaj w masę makową i podawaj.

A ja jeszcze dodałabym do tych łamańców:

Ciasto – masło, najlepiej z lodówki, posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko,i  śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce około 60 minut. Rozwałkować cienko (ok. 3 mm) i pokroić w prostokąty lub romby (2×7 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoto (10 do 15 min) w temperaturze 180 st.

Masa makowa – mak przepłukać wodą, osączyć na gęstym sicie, zalać mlekiem lub wodą (można to zrobić wcześniej), dodać laskę wanilii lub wydrążone ziarenka i zagotować. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu około 20-25 minut. Osączyć, wyjąć laskę wanilii, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia (sitko o małych otworach).

Możemy do gotowego maku dodać jeszcze oprócz sparzonej i otartej skórki z cytryny, namoczone wcześniej rodzynki, np. w Brendy (jeśli deser mają jeść dzieci, to w wodzie z sokiem z cytryny). Oprócz rodzynek można dodać również migdały i kandyzowaną skórkę pomarańczową.Najładniej wyglądają łamańce powtykane w masę makową, podane w szklanym naczyniu.

Masę makową możemy przechowywać w lodówce od 2 d0 3 dni. Jeśli ją pasteryzujemy w słoiku, to około roku.

Makowa miarka (mak suchy)

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Jaki mak najlepiej kupować?

Najlepszym makiem jest mak polski lub czeski w kolorze niebieskim (brązowego nie kupujemy). Warto rozgryźć ziarenko i jeśli nie czujemy smaku starego oleju, to znak, że jest dobry.

 aniołek,cz.GIF-98_S  Życzę smacznego!

„Siała baba mak …”, czyli troszku o maku

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 4th, 2008

„Siała baba mak …”, czyli troszku o maku

„Siała baba mak, nie wiedziała jak. A dziad wiedział, nie powiedział, A to było tak… „. W czasie świąt jest niezbędny, żadna Wigilia nie może się bez niego obejść. Według starych porzekadeł, jeśli go nie ma w Wigilij ę, to i szczęścia może zabraknąć w nadchodzącym roku.    Jest u nas bardziej popularny niż w []

Dzisiaj napisałam również na „Pomysłologia, czyli…”. Polecam

Gwiazdka origami

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 14th, 2015

Gwiazdka origamiZawsze zdawało mi się, że origami to nie dla mnie. Wszak tyle trzeba ten papier wymiętolić raz w jedną, raz w drugą stronę, założyć, odłożyć, odwinąć, zawinąć. Jednak spodobała mi się pewna gwiazdka, którą postanowiłam zrobić. Na początku mi nie wychodziła, jednak nie poddawałam się, aż w końcu ją zrobiłam! A []

 

4 myśli na temat “Łamańce z makiem

    1. Ja mam makutrę, więc ucieram w niej mak, też prawie godzinę tak jak Ćwierczakiewiczowa. Oczywiście nie tylko sama go ucieram, zatrudniam jeszcze resztę domowników, a co!
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  1. Przepis pyszny, chociaż dla mnie za trudny. Jestem dość ograniczona w umiejętnościach wypiekowych.
    Origami zaraz obejrzę, buziaczki Marylko 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s