Ale zanim powiem jak zrobić tę zupę, chciałam złożyć świąteczne życzenia wszystkim tu zaglądającym.
Moi Drodzy z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, życzę dużo zdrowia i pomyślności. Niech Wam się dobrze świętuje i nie choruje…
DO SIEGO ROKU 2016!
Zacznę tego posta słowami Jana Ursyna Niemcewicza z „Wigilia Bożego Narodzenia”
„Dnia tego jednakowy może w Polsce był obiad, trzy zupy: migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa ze śledziem.
Ze względu na dodatek drogich migdałów był to jednak specjał, który gościł na stołach ludzi zamożnych.
Chłopi jadali różne zbożowe kleiki, zupę z siemienia słodzoną miodem”.
Dziś już nieco zapomniana, w dawnych czasach często gościła na wigilijnym stole. Zupa ta zapewne ucieszy zwłaszcza dzieci, którym nie zawsze smakuje ostry barszczyk czy zupa grzybowa.
Teraz przepis na zupę migdałową Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Przepis z książki „365 obiadów”, wyd. 1858 roku.
„Funt migdałów słodkich*, 10 gorzkich, oparzyć, obrać z łupin, usiekać bardzo drobno, a następnie uwiercić w donicy, skrapiając wodą lub mlekiem, żeby olejku nie puściły.
Wlać w tę masę dwie kwarty** gotowanej wody, wymieszać i przecisnąć przez serwetę lub gęste sito, miazgę jeszcze raz przetłuc, nalać trochę tego samego odwaru i jeszcze raz wycisnąć przez serwetę.
Włożyć pół funta, nawet trzy ćwierci cukru miałkiego i wymieszać. Osobno zaś ugotować na sypko ryż na mleku, lub na wodzie. Jeżeli zupa ma być do suchego postu to z cukrem, cynamonem i rodzynkami bez pestek, włożyć w wazę i rozebrać zupą.
Taka zupa może być podawana na ciepło lub na zimno. Prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa, robi się zawsze na wodzie. Proporcja na 6 lub 8 osób”.
A teraz (mniej lub więcej) „przetłumaczenie” z polskiego na polski 🙂
Zupa migdałowa z ryżem
Składniki: (na 6 porcji)
- 1/2 szklanka ryżu
- 5 szklanek mleka
- 25 dag migdałów
- 2 łyżki cukru
- żółtko (niekoniecznie, ale dzięki niemu zupa będzie delikatniejsza w smaku)
- łyżka masła
- 3 łyżki rodzynek
- sól do smaku
- po lasce wanilii i cynamonu
- płatki migdałowe i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Najpierw obieramy migdały. Skórka z migdałów bardzo łatwo nam odejdzie, gdy sparzymy je wrzątkiem, a po chwili schłodzisz zimną wodą i odcedzisz. Następnie trzeba nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki. Obrane migdały należy zmielić.
2. Gotujemy ryż i mleko. Opłukany ryż ugotuj na sypko. Zmielone migdały utrzyj razem z cukrem. Ugotuj mleko, tylko żeby się nie przypaliło, bo popsuje smak naszej zupy. Migdały zalej wrzącym mlekiem. Dołóż opłukane i osączone rodzynki, masło i szczyptę soli. Gotuj wszystko razem na niewielkim, ogniu około 15 minut.
3.Przyprawiamy zupę. Wrzuć do zupy laskę wanilii i cynamonu (przed wymieszaniem zupy z żółtkiem). Gotuj chwilę.
4. Łączymy mleko i żółtko. Odlej około pół szklanki ugotowanej zupy i odstaw do wystudzenia. Chłodną zupę dokładnie wymieszaj z żółtkiem (najlepiej wcześniej roztrzepać żółtko widelcem). Następnie cały czas mieszając (coby jajecznica nam się nie zrobiła), wlej mleko z żółtkiem do garnka z gorącą zupą. Gotuj 5 minut.
5. Podanie: Ryż zalej zupą migdałową. Rozkładaj porcje do kokilek lub miseczek. Udekoruj listkami mięty i posyp płatkami migdałowymi. Zupa będzie miała smakowity zapach, jeśli wcześniej lekko migdały do posypki na wierzch zupy, lekko zrumienisz na patelni.
Przepis ten znam dzięki Łukaszowi Blikle, cukiernika w piątym pokoleniu. Zupa jest bardzo smaczna i niecodzienna.
Życzę smacznego!
I zapraszam jeszcze tu:
Jak zrobić śnieżynki 3D?
Święta już tuż, tuż a u mnie śniegu… brak. Pomyślałam więc, że zrobię śnieżynki i po całym mieszkaniu porozwieszam, np. w oknach a nawet na żyrandolu! Myślę, że jeszcze nie jest za późno przed wielkim sprzątaniem, by te śnieżynki wykonać. Sposób ich zrobienia, jest bardzo prosty i łatwy.A jeśli nie, to na następny […]
Nigdy o takiej zupie nie słyszałam ale zapowiada się pysznie!
PolubieniePolubienie
To cieszę się, że u mnie o niej usłyszałaś.
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie