Najlepsze dodatki do mielonego mięsa

kura_8

Chcesz, by twoje klopsy, mielone kotlety, pulpety i pieczenie zachwycały nie tylko smakiem, ale i oryginalnością? Wzbogać je ulubionymi składnikami.

Warzywa

   Bezpośrednio do masy mięsnej możesz dodać świeże, podsmażone lub konserwowane warzywa.

Kilka propozycji

Klopsiki doskonale smakują z kukurydzą, zielonym groszkiem, fasolką czerwoną i białą, ciecierzycą. Do masy możesz też dodać drobno posiekaną paprykę, kapustę lub marchewkę, cebulę oraz por – świeży lub duszony.

klopsiki w sosie koperkowym_2

Zioła

   Możesz je dobierać według własnego upodobania i uznania.

Kilka propozycji

Do klopsików pasują zarówno świeże, jak i suszone zioła: majeranek, oregano, tymianek, estragon, bazylia, rozmaryn, natka, koperek, szczypiorek. Oraz przyprawy: pieprz, papryka, curry.

Musztarda, keczup, sosy

   Te dodatki możesz wymieszać bezpośrednio z mięsem mielonym albo obtoczyć w nich uformowane już klopsy tuż przed opanierowaniem w mące lub bułce.

Kilka propozycji

Do potraw wykorzystaj: koncentrat pomidorowy, różne rodzaje musztardy, keczup, sos sojowy, maggi, sos typu barbecue.

Grzyby

  Doskonale komponują się z masą na klopsy. Podkreślają smak potrawy i nadają jej niezwykłego aromatu.

Kilka propozycji

Do mięsa możesz wykorzystać świeże bądź suszone grzyby leśne – wcześniej trzeba je podsmażyć. Zamiast grzybów leśnych możesz też dołożyć pieczarek.

Sery

 dodatek sprawi, że klopsiki będą rozpływały się w ustach.

Kilka propozycji

Masę wymieszaj z serem żółtym, tartym lub pokrojonym w drobniutką kostkę. Do mięsa możesz też dodać kawałeczki sera feta lub mozzarelli.

3 niezawodne sposoby na… masę do klopsików

1. Wybierz odpowiedni rodzaj mięsa

   Zwykle do przyrządzania wykorzystuje się gorsze jakościowo mięso wołowe (pręgę, karkówkę, łopatkę, szyję), wieprzowe (łopatkę, karkówkę) lub drobiowe. Najlepsze klopsy, pulpety oraz pieczenie powstają z mięsa mieszanego, chudego z tłustym, najlepiej w proporcji 2:1. Np. dwie części chudego mięsa wołowego lub drobiowego z jedną częścią tłustego wieprzowego. Smaczne są także klopsy rybne. Do ich zrobienia możesz wykorzystać np. mięso dorsza, okonia, płotki itp.

Kotleciki rybne i kiełbaski rybne

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 27th, 2010

Kotleciki rybne i kiełbaski rybneNie muszę chyba nikomu nadawać, że ryba to samo zdrowie. Zresztą już o tym napisałam (tu: Polub ryby ! ). Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć, jak zrobić ją troszku inaczej. Jak nie którzy już wiedzą z mojej wcześniej notki (tu: Ryba smażona w ocet zaprawiona ) dostałam dość sporo ryby, która czerniakiem się zwie i zrobiłam z niej []

2. Dokładnie je wyrób i dodaj przyprawy

   Najlepiej jest wyrabiać oddzielnie mięso tłuste i oddzielnie chude (możesz do niego dodać odrobinę zimnej wody, by masa napęczniała). Następnie obie masy połącz i wyrabiaj razem. Masa powinna odrywać się od miski i nie kleić do rąk. Na koniec do mięsa dodaj namoczoną bułkę, jajko, sól, przyprawy i wybrane dodatki. Bardzo dokładnie wymieszaj.

3. Dobierz sposób przyrządzenia

Potrawy z mięsa mielonego możesz dusić, smażyć, gotować lub zapiekać. Klopsy przeznaczone do duszenia i gotowania najlepiej panierować w mące. Do smażenia – w bułce tartej, mące, płatkach kukurydzianych, migdałowych itp. Te przeznaczone do zapiekania warto obtoczyć w bułce tartej, a potem zalać sosem lub posypać startym żółtym serem.

Podobne linki:

Klopsy w sosie koperkowym

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 16th, 2011

Klopsy w sosie koperkowym

Jak ja uwielbiam koperek w różnych potrawach, ten jego zapach i ten smak, wprost … zniewala mnie. Obecnie nie wyobrażam sobie, np. ziemniaków podanych bez koperku, dodaję go niemalże do wszystkiego, a to dodam go do bigosiku z młodej kapusty czy też gołąbków z niej, a to ugotuję pyszną zupę koperkową (o tym wszystkim, pisałam []

Mielone najlepsze domowe

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 22nd, 2009

Mielone najlepsze domowe   Najlepszym mielonym mięsem jest mięso zmielone przez nas samych i nie ma od tego odwołania! A gdy do niego potem dodamy odpowiednie przyprawy i dodatki to już jest „prima” i możemy spokojnie powiedzieć, że „to jest to!” No oczywiście, w sklepach też mamy różnego rodzaju gotowe mielone, nie zawsze jednak możemy mieć pewność, że []

Pomidorowa z pulpetami

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 27th, 2011

Pomidorowa z pulpetami

Święta, święta i po świętach … Mam nadzieję, że za bardzo się nimi nie zmęczyliście, no i za bardzo nie przejedliście ?! Miałam dzisiaj nie pisać już o jedzeniu, bo zapewne na razie nie chcecie nawet o tym słyszeć. Jednakże ta zupka, o której chcę dzisiaj napisać, na pewno Wam nie zaszkodzi. Tak właściwie to chciałam []

30 myśli na temat “Najlepsze dodatki do mielonego mięsa

  1. U nas, na Śląsku, mięso mielone tradycyjnie określane jest jako „siekane”. Faktycznie, mięso na klopsy było dawniej rozdrabniane ręcznie przy pomocy dużego, ostrego noża.
    A oto mój „wynalazek”: zamiast namoczonej bułki dodaję do mięsa grysiku czyli kaszki mannej oraz mleka. Klopsiki są owtedy jędrne i al dente. Pnadto, gdy robię pulpety, wpierw obsmażam je na tłuszczu (np. naturalny domowy smalec), a potem duszę w bulionie.
    Po tym wszystko mi się, u Ciebie, JaGo, zgadza!
    ściskam, pozdrawiam i zapraszam na poezje Piotra Zaleskiego

    Polubienie

    1. Andrzeju przecież kiedyś, kiedyś nie było maszynek do mięsa, bo jeszcze nikt nie wymyślił, więc ludzie siekali mięso i stąd te siekańce. Ja też dodaję kaszki manny, tylko najczęściej o niej zapominam i faktycznie wtedy kotlety czy też pulpety są mięciutkie i dla podniebienia milutkie. Grysiku nie próbowałam i jak nie zapomnę – spróbuję. Ja w mojej kuchni smalcu też sporo używam. A z tym smażeniem i duszeniem później to różnie u mnie bywa.
      A na poezje Piotra Zaleskiego, zaraz przybywam.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Uwielbiam wszelkie porady dotyczące `modyfikacji` mięsa mielonego, moja mama daje mi zawsze całą masę kotlecików na wynos i żeby mi się nie znudziły, muszę je nieco zmieniać 🙂

    Polubienie

    1. Łucjo u mnie też często w domu goszczą klopsiki z pieczarkami ale też i z serem żółtym, są pyszne!
      No przecież po to napisałam abyście korzystali jak najwięcej.

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się 🙂 poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę, nie mam żadnych dolegliwości a moja skóra wygląda o wiele lepiej niż przed kuracją.Super

    Polubienie

    1. Kasiu wiadomo, że zdrowe odżywianie łączy się z dietą , w której to pewne nasze jedzeniowe nawyki muszą ustąpić. Gratuluję Ci, że Ci się dieta udała, mi też by się przydała – ale jakoś mi ciężko do niej podejść. Zdrowie jedzenie, dieta ma wpływ na nasze zdrowie i urodę. I to prawda jest.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. fajne te rady,
    chociaż za klopsami nie przepadam to gdy robię do miesa dorzucam dużo natki pietruszki.
    Nabierają smaku.
    Prawdę powiedziawszy wolę proste kotlety mielone.

    Można też wykorzystać Twoje pomysły i połaczyć je z odchudzaniem – można zrobić w taki sposób jak opisujesz farsz do dietetycznych naleśników bez mąki
    🙂
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczne-nalesniki-bez-maki-prosty-przepis-na-diecie/

    POzdrawiam

    Polubienie

    1. A ja wolę klopsy lub pulpety, bo niekoniecznie zawsze trzeba je smażyć na tłuszczu – wystarczy je zagotować w jakimś wywarze. Ale są gusta i guściki. Każdy z nas ma prawo jeść to co lubi.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Robię pulpety z białą kapustą, inna wersja to usmażone pieczarki jako nadzienie. Nie pomyślałam jednak o innych warzywach, np. selerze i marchewce, czy serze. A to bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam, Marylko :).

    Polubienie

    1. Oj Aniu, przypomniałaś mi o pulpetach z kapustą, jak ja dawno ich nie jadałam. Coś ostatnio skleroza mi doskwiera 🙂
      Jak widać różne są sposoby na mielone i można je urozmaicić..

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s