Jajecznica w papryce

Lubię jajecznicę lubię też paprykę, a w jednym z mich wycinków gazetowych znalazłam ten oto przepis, który świetnie sprawdzi się, podany, np. na kolację. Będzie zdrowo, dietetycznie, bo jedna porcja zawiera 219 kalorii, będzie pięknie – smacznie i… szybko.

A tak przy okazji pisania o faszerowanej papryce, pokuszę się jeszcze i napiszę o tym, jak faszerować inne warzywa bez „fuszerki”.

Wiele warzyw świetnie nadaje się  do nadziewania. Najlepsze jednak są te duże okazy, np. pomidory, papryka, cebula, ziemniaki, kabaczki.

Z papryki, pomidorów, patisonów ścinamy tylko wierzchy. które później wykorzystujemy jako „kapelusze”.

Cukinię, bakłażany, ziemniaki, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek jeśli jest taka potrzeba, bo będziemy je, np. faszerować.

Ogórki, marchewki można pokroić na 4-5 cm odcinki, wydrążyć środki, do których wkładamy farsz. I powstaną nam takie nadziane kubeczki.

Z mięsistych warzyw (pomidorów, cukinii) wydrążamy surowy miąższ, natomiast  te twarde, np. jak ziemniaki, musimy wcześniej obgotować.

papryka z jajecznicą(2)_cats

 dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 strąki papryki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki śmietany lub mleka
  • łyżka masła
  • około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Myjemy strąki papryki i odcinamy kawałek razem z ogonkiem. Ze środka usuwamy pestki i białe błonki. Wszystkie kawałki papryki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. odsączamy i studzimy.

2. Jajka wbić do miseczki dodać pieprz i sól do smaku, roztrzepać widelcem i przelać do miski wysmarowanej masłem (najlepiej metalowej), którą postawić na parze czyli na garnku z gotująca się wodą. Jajecznicę gotować na parze, cały czas mieszając.

3. Gdy jajka zaczną się ścinać dodać śmietanę i zieleninę. Wymieszać, chwilę jeszcze pogotować. Strąki papryki wypełnić jajecznicą, przykryć „kapelusikami” z ogonkiem. Podawać na gorąco z ciemnym pieczywem.

Polecam jeszcze:

Roladki z warzywami

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 9th, 2010

Roladki z warzywamiSolidny kawał mięsa potrzebuje czasu, by upiec się należycie na grillu. Dlatego w pierwszej kolejności na ruszt trafiają takie rarytasy jak steki, wyborna karkówka, faszerowane roladki czy smakowite szaszłyki. Dzisiaj nań wrzucimy faszerowane roladki. ROLADKI Z WARZYWAMI Składniki: ♦  8 cienkich kotletów z łopatki lub []

Jajka faszerowane nowalijkami

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 14th, 2009

Jajka faszerowane nowalijkamiNa Wielkanocnym stole nie może zabraknąć, takiego „specjału”, jak …  jajko, które można zrobić w różnych postaciach.  Można je zrobić, np.w pomidorach z nowalijkami.  Jajka faszerowane nowalijkami    Składniki: … jajka na twardo, cebulka dymka, świeży ogórek, majonez, pęczek rzodkiewek, []

A na „Pomysłologii… ” ostatnio napisałam:

Dekoracje okien

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 3rd, 2016

Dekoracje okien„Zasłony i firany są jak ubranie  – jeśli dobrze skrojone zasłoni wszystkie mankamenty”. I tak np. widzimy okno obskurne, zaniedbane ale gdyby nie ta firanka zawieszona w oknie, wyglądałoby okropnie. Z firanką wygląda już… jako tako. A mi bardzo podoba się ta ozdoba okna! Fotki znalezione w []

10 myśli na temat “Jajecznica w papryce

    1. A ja uwielbiam jajecznicę taką ze szczypiorkiem i boczkiem lub kiełbasą… mniam, mniam.
      Mleka używam do kawy i jak owsiankę sobie robię na śniadania, kefir piję do sadzonych jajek jak mam na obiad a śmietnę dodaję też tu i tam.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  1. Uwielbiam słodką paprykę, ale nigdy jej nie nadziewałam. Moja mama często nadziewała paprykę farszem do gołąbków.
    Choć nie powinnam jeść jajecznicy, to kiedyś się skuszę na Twój apetyczny przepis (oczywiście bez szczypiorku).
    Buziaczki.

    Polubienie

  2. Ciekawy przepis, łącznie z gotowaniem jajecznicy na parze.
    Najbardziej lubię jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem, właśnie cebula mi wypuściła piękne cybuszki, więc jadłam na śniadanie.Pozdrawiam serdecznie, Marylko :))

    Polubienie

    1. No właśnie, na parze – zero tłuszczu, no oprócz tego masła. To tak jak ja uwielbiam jajecznicę ze szczypiorkiem i poza tym lubię szczypiorek pokrojony na chlebek z masełkiem… mniam.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s