Kolorowe jajka jako przystawka

Wielkanoc: jajeczka, zajączki, kurczaczki i… gwiazdki!

Oj nie, przecież gwiazdki są z innej bajki.

Pamiętam niedawno Było Boże Narodzenie a to już zaraz będzie Wielkanoc. Czas leci jak „wściekły pies”, którego nikt nie zatrzyma.

kolorowe.jajka__1775http://www.foodjimoto.com/2011/04/easter-eggs.html

   Jajka gdy ładnie pomalowane, cieszą nie tylko oczy ale i brzuch. Z powodzeniem możemy je podać na stół jako przystawkę i ze smakiem zjeść. Tak mi doniosła ostatnio z Pinteresta wieść.

Ja tylko dopowiem:

  • 10 jaj
  • około pół szklanki majonezu
  • do farbowania jaj, potrzebny (koniecznie!) barwnik spożywczy.
  • ocet winny lub jabłkowy (na 3/4 szklanki wody, dodać barwnik i łyżeczkę octu)

 

(osuszyć na ręczniku papierowym)

    Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić na pół, żółtka wyjąć do miski. Połówki białek włożyć do szklanki, zabarwić na dany kolor, wyjąć, osuszyć.

    Przygotować nadzienie do jajek: żółtka wymieszać z majonezem. Do środka pomalowanych białek włożyć farsz, np. szprycą lub łyżeczką. Wierzch farszu posypać odrobinę czerwonej mielonej papryki, dla dekoracji.

A gdy te jajka na stole postawicie, to wszystkich zadziwicie.

Podobne linki:

Żabki i muchomorki z jajek

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 4th, 2009

Żabki i muchomorki z jajekTe wesołe żabki mogą również dekorować sałatki i półmiski z wędliną, muchomorki… również. Czyż niezabawnie będą wyglądały na naszym stole, np. wielkanocnym 🙂 Żabki na sałatce cebulowej … (składniki na 4 porcje) Składniki … ♦ 4 jajka ♦ 40 dag cebuli ♦ 50 ml octu z białego wina ♦ 4 czubate łyżki []

Jajka z farszami różnymi

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 8th, 2010

Jajka z farszami różnymiJajka z farszami różnymi Mnóstwo zieleniny, trochę przypraw i już mamy super przystawkę, przekąskę. Wszystkie z jajkiem, ale jakże różne !   Farsz – 1) 8 jajek ugotowanych na twardo przepołowić, wyjąć żółtka. 10 dag krewetek obrać, przesmażyć na maśle, posiekać. Cebulę posiekać. Żółtka, krewetki i cebulę []

Jajka faszerowane nowalijkami

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 14th, 2009

Jajka faszerowane nowalijkami

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć, takiego „specjału”, jak …  jajko, które można zrobić w różnych postaciach.  Można je zrobić, np.w pomidorach z nowalijkami.  Jajka faszerowane nowalijkami    Składniki: … jajka na twardo, cebulka dymka, świeży ogórek, majonez, pęczek rzodkiewek, []

Na moim drugim blogu „Pomysłologia, czyli…”. też jest ciekawie, i też o jajkach

Jajka malowane na pstrokato

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 15th, 2016

Jajka malowane na pstrokato

Czas zacząć wielkanocny show. Jako pierwsze chcę pokazać popstrykane jajka, które prawie będą wyglądały jak przepiórcze jajka – tylko wielkość nie ta. Co będzie nam potrzebne: – jajka najlepiej o białych skorupkach, ugotowae na twardo – barwnik  spożywczy do jajek o dowolnym kolorze – pędzel lub starsza szczoteczka do []

16 myśli na temat “Kolorowe jajka jako przystawka

  1. JaGuś w Wielkanoc będę gościem u syna, więc nie skorzystam z Twojej propozycji, ale dodam, że jest wspaniała i na pewno wiele pań wykorzysta Twoją podpowiedź.
    Buziaczki.

    Polubienie

  2. Wtedy takie super to były tylko kilka w Warszawie. I jak do nas na Żoliborz zajechał BSA to pół podwórka przyleciało podziwiać.
    Serdeczności z Warszawy.

    Nareszcie jest coś czego nie wiedziałem! Jajka barwione po oraniu! Super to wygląda i muszę to wypróbować. No zdziwiony jestem.BARDZO POZYTYWNIE. Mogę skopiować i siostrze pokazać?

    A teraz z innej beczki Jadziu. Masz jakieś ziółka na wątrobę???
    Jestem chory. I na razie zawieszam działalność na blogu. I na FB.
    Pozdrawiam ale nie z grobu 🙂
    Vojtek

    Polubienie

    1. Wiem, że są takie motory, które potrafią być droższe od samochody – to tak jak z końmi. 🙂 No nareszcie, trafiłam w dziesiątkę! 🙂
      A teraz Vojtku ta inna beczka. Poszperałam troszku w internecie i to znalazłam… tu: http://twojawatroba.pl/ziola-na-watrobe
      Oto przegląd kilku ziół, które wykazują leczniczy wpływ na ten ważny narząd:

      Ostropest plamisty

      Ostropest plamisty to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i polecanych ziół na wątrobę. Zawiera flawonoidy oraz przeciwutleniacze, które biorą udział w wytwarzaniu nowych komórek wątrobowych, co ma ogromne znaczenie przy regeneracji wątroby. Jest też bardzo pomocny przy leczeniu marskości wątroby. Badania przeprowadzone na pacjentach, którzy spożywali ostropest pokazały, że miał on decydujący wpływ na zmniejszenie ilości śmierci związanych z schorzeniami wątroby. Ostropest plamisty występuje często w składzie toników na wątrobę, może być tez zmielony, posypany na jedzenie i tak spożyty. Dobrym źródłem ostropestu plamistego jest w pełni naturalny suplement na wątrobę – Ostropest witalny.

      Karczoch

      Wiele badań potwierdziło, że karczoch działa ochronnie na komórki wątrobowe. Podobnie jak ostropest może wspomagać regenerację i usprawnić działanie narządu, ponadto wspiera produkcję żółci, która odgrywa kluczową role w procesach trawienia i przyswajania pożywienia. Niektóre badania wskazują, że karczoch może obniżać poziom trójglicerydów w organizmie, a ekstrakt z liści karczocha zmniejsza ilość tłuszczu i cholesterolu w wątrobie, to dobra informacja dla chorych na stłuszczenie. Zarówno ostropest jak i karczoch są

      Mniszek lekarski

      To zioło idealnie nadaje się na kuracje wątroby, bo poza tym, że ma duże prozdrowotne właściwości, to jest całkiem bezpieczne (i stosunkowo niedrogie). Każda cześć mniszka może być wykorzystana w leczeniu różnych dolegliwości, jednak największe właściwości lecznicze dla wątroby przypisuje się korzeniowi mniszka lekarskiego, liście mniszka uważa się za dobre remedium na nerki.

      W śród ziół wspomagających naturalną kurację wątroby można wymienić jeszcze: dziurawiec pospolity, borówka brusznica, babka szerokolistna, brzoza biała, centuria, chmiel, fiołek trójbarwny, koper włoski, nagietek lekarski, perz, pokrzywa zwyczajna, szałwia lekarska, kurkuma. Rośliny te są bardzo funkcjonalne, większość z nich wykazuje działanie żółciopędne, rozkurczające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a wiec są cenne nie tylko przy leczeniu dolegliwości wątroby, ale także trzustki, jelit i zaburzeń trawienia.

      Pamiętaj, zioła są naturalne, ale są też lekami, używaj ich rozważnie. Zanim podejmiesz leczenie wątroby naturalnymi środkami skonsultuj to z lekarzem.
      I o ziołach Ojca Klimuszko tu – http://www.zdrowapolka.pl/ziola-ojca-klimuszko-wspamagajace-prace-watroby-saszetki-3-opakowania-kuracja-1-miesieczna.html -przeczytaj sobie
      Życzę dużo zdrówka.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Dziękuję Loteczko, może nie tak wszystkie pomysły są moje i powielam je, czasami tłumaczę ale chcę pokazać Wam wszystkim, te które dla mnie są bardzo ciekawe. A pomysłów znalazłam chyba „milion dwieście” – tylko nie wiem kiedy ijak nadążę je pokazywać, bo z tym jest najgorszy kłopot. Już sobie wyobrażam Twoją święconkę jak będzie piękna. Wiem, że Ty też masz wspaniałą „fantazję”.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s