Zupa wielkanocna (Grecja) + sos cytrynowy

Na początek będą życzenia…

Radosnych Świąt Wielkanocnych

Wesołego Alleluja…

Teraz będzie kilka greckich ciekawostek, pochodzących z Nonsopedii, które może i Was zaciekawią…

  • Nigdy na pewno nie wiesz, czy dobrze odczytałeś dane słowo w alfabecie greckim. Jakkolwiek byś go nie wymówił, możesz być pewien, że mówisz źle. Jest to ewenement, nad którym już od ponad 20 lat pracują amerykańscy naukowcy.
  • Na uwagę także zasługuje fakt, że Grecy wszystko robią wolno. Nawet z pożarami się nie spieszą.
  • Ale w miejscu spalonego lasu bardzo szybko budują potem domy, legalizowane przy okazji kolejnych wyborów do parlamentu.
  • Wikipedia twierdzi, że wiele znaków greckich już dawno przestało być używanych, co nie przeszkadza Grekom ich używać.
  • Lesbijki pochodzą od Grecji, a konkretnie od mikro-kontynentu o nazwie Lesbos.
  • Jeśli jakiś Grek będzie chciał cię czymś poczęstować to zrobi to własnoręcznie.
  • Grecy nie muszą się spowiadać. Gdy tylko zostają ochrzczeni dostają przepustkę do nieba.
  • Światła dla pieszych istnieją tylko i wyłącznie dla turystów. Rodowity Grek przejdzie na czerwonym lub po prostu będzie szedł po jezdni, zamiast po chodniku, nawet w obecności policji.
  • A jeśli ulicą, wzdłuż jezdni i sznura samochodów, zamiast po chodniku, idzie młoda Greczynka, zapewne będzie też zajęta rozmową przez telefon komórkowy i to z pomocą obu rąk.
  • Prowadząca auto Greczynka, jedną rękę ma spokojną, gdyż trzyma w niej telefon komórkowy, natomiast drugą ręką zamaszyście gestykuluje, gdyż trzyma w niej tylko papierosa.
  • Hymn Grecji jest tak długi, ze nikt nie wie, o co w nim chodzi po 20. zwrotce, nie spamięta nawet słoń. Nie wierzysz? Spróbuj się nauczyć 138 zwrotek!

Kościół grecki podczas Wielkiego postu, zabrania spożywania mięsa i jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego, jak np. masła, sera, jaj. Dziś niewielu Greków pości przez całe 30 dni, ale post w Wielkim Tygodniu  jest na ogół przestrzegany.

Wielki Piątek to dzień smutku i żałoby. Ateny zaliczane do gwarnych, a nawet bardzo hałaśliwych miast, pogrążają się w ciszy.

Radość świąteczna ogarnia miasto dopiero w Wielką Sobotę wieczorem. Po odprawionej o północy mszy na cześć „Proti Anastasis”, na ulicach formują się pochody z orkiestrami, flagami.

Słychać bicie dzwonów i dźwięk syren fabrycznych. Akropol jest skąpany w światłach. Na tle ciemnego nieba rozkwitają bukiety sztucznych ogni.

Wszyscy się cieszą i składają sobie życzenia „Wesołych Świąt” (Kalo Pascha). Po powrocie do domu tradycyjna uczta rozpoczyna się od rozbijania jaj farbowanych na szkarłatny kolor.

Ważnym daniem świątecznym jest zupa wielkanocna.

ZUPA WIELKANOCNA (przepis oryginalny)

Mayieritsa (Grecja)

Składniki:

  • flaki jelita serce wątróbka i nóżki z jednego jagnięcia
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 1 posiekany pęczek koperku
  • 1 posiekany pęczek zielonej pietruszki
  • 6 cebulek
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • sos cytrynowy

Przygotowanie:

Dokładnie oczyścić i umyć flaki, nóżki i podroby. Jelita natrzeć solą, wypłukać, oskrobać, wywrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność.

Flaczki pokrajać na 4-5 części. Nóżki i flaczki sparzyć wrzątkiem.

Nóżki i flaczki włożyć do garnka, wlać 4½ l wody, zagotować. Sól i mąkę wymieszać z małą ilością wody, wlać do garnka, zamieszać, gotować na małym ogniu przez 40 minut.

Wątrobę, serce, jelita namoczyć w wodzie zakwaszonej cytryną na 1/2 godziny, osączyć. Dodać do nóżek i flaków, gotować dalej na małym ogniu.

Masło rozgrzać w rondelku, wsypać koperek, pietruszkę i cebulę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, stale mieszając. Dodać do zupy, wymieszać, gotować, aż podroby będą miękkie.

Zupę przecedzić do drugiego garnka. Włożyć wypłukany ryż, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zestawić z ognia.

Sos cytrynowy wymieszać z jedną szklanką zupy, wlać do garnka i podgrzewać stale mieszając. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć płomień i trzymać na małym ogniu przez 5 minut.

Zupę podawać bardzo gorącą.

Sos cytrynowy

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 23rd, 2016

Sos cytrynowy

SOS CYTRYNOWY Terbiye unlu (Turcja) Składniki: 2 łyżki soku z cytryny 2½ łyżki mąki sól i pieprz do smaku 1½ szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową roztrzepane żółtko Przygotowanie: Dokładnie wymieszać na pastę: mąkę, sól, pieprz, sok z cytryny i ¼ szklanki zimnego rosołu. Zagotować rosół lub []

PRZEPIS Z NASZEJ KUCHNI

Składniki:

1/2 kg baraniny lub wołowiny z kością

1 serce wieprzowe lub 1/ kg wołowego

1/4 kg wątróbki wieprzowej, wołowej lub z drobiu

3 cebulki dymki, drobno posiekane

sól, pieprz

mały posiekany kawałek selera

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

4 łyżki ryżu

sok z 1/2 cytryny lub 1-2 łyżki octu (6%)

2 żółtka roztrzepane

2 łyżki mąki 

1/2 szklanki śmietany

Przygotowanie:

Kości, wątróbkę i serce dokładnie umyć, z serca usunąć błonę i tłuszcz.

Kości i serce włożyć do dużego garnka, wlać 2½ l wody, po odszumowaniu gotować na małym ogniu przez 2 godziny.

Wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości, serce pokrajać w paski, włożyć do wywaru.

Wątrobę posiekać, obgotować, osączyć, przełożyć do garnka z zupą, zagotować, odszumować. Włożyć cebulkę dymkę, seler, koperek, pietruszkę, wsypać sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, dodać wypłukany ryż, wymieszać, gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Garnek zestawić z ognia, odlać szklankę zupy.

Mąkę wymieszać z żółtkami, dodać 1 łyżkę octu, połączyć ze śmietaną, powoli wlewać 1 szklankę wywaru, wszystko wlać do zupy, stale mieszając. Podgrzewać 5 minut nie dopuszczając do zagotowania.

Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką.

Pomocne źródła:

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Grecja

„Przygoda kulinarna” – Katarzyna Pospieszyńska, Warszawa 1987r.

Podobne linki:

Flaczki swojskie, czyli po polsku

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 8th, 2011

Flaczki swojskie, czyli po polskuCieszą się uznaniem nie tylko w Polsce. Lubią je Francuzi, Niemcy i Austriacy. Ta znana niemalże w całej Europie potrawa ma wielu zwolenników, a jednym z nich – jestem ja. UWIELBIAM JE !!!    Przyrządzone starannie, domowym sposobem, smakują wybornie.    Jeśli macie świeże korzenie imbiru, użyjcie ich zamiast suszonych. A []

 

14 myśli na temat “Zupa wielkanocna (Grecja) + sos cytrynowy

  1. JaGuś, pozwolisz, że zrobię żurek z szynką i jajkami, bo akurat nie mam pod ręką żadnych flaków ani jagnięcej nóżki (fuj!)
    Spokojnych i cieplutkich świąt!
    Buziaczki.

    Polubienie

  2. W oczekiwaniu na Zmartwychwstanie Pańskie, godnie przeżywajmy i przygotowujmy się do tego najważniejszego wydarzenia kościelnego.
    Chrystus -Zwycięzcą śmierci i świadectwem życia.
    Niech Wielkanoc niesie ze sobą orędzie życia wyzwolonego od śmierci.
    Radujmy się w tym wielkanocnym okresie ze zwycięstwa Chrystusa Pana.
    Zdrowych, wesołych, pełnych miłości, dobra Świąt Wielkiej Nocy.
    Miłych spotkań przy rodzinnym stole 🙂

    Polubienie

  3. Prawdziwie egzotyczne przepisy.
    Co do obyczajów greckich na ulicach to szczera prawda. Mój kuzyn i chrześniak zarazem miał ciężki wypadek na motorze jadąc po ateńskich ulicach z powodów, o których napisałaś. W greckim szpitalu uratowali mu życie ale musiał wrócić do Polski i od kilku lat kontynuuje leczenie.
    Jaguś życzę Ci zdrowych i radosnych Świąt!
    Bardzo dziękuję za miłe życzenia…:-))

    Polubienie

  4. Witaj JaGuś. Podziwiam Ciebie za te wpisy przed samą Wielkanocą. Ja się jakoś trudno wyrabiam z czasem. Chyba się starzeję.
    JaGuś , pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary , nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny , oraz Wesołego Alleluja życzę Ci za całego serca.
    Pozdrawiam serdecznie. Danuta.

    Polubienie

  5. Witaj JaGuś. Podziwiam Ciebie za te wpisy przed samą Wielkanocą. Ja się jakoś trudno wyrabiam z czasem. Chyba się starzeję.
    JaGuś , zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary , nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, oraz Wesołego Alleluja życzę Ci za całego serca.
    Pozdrawiam serdecznie. Danuta.

    Polubienie

    1. Witaj!
      O tam, zaraz starzeję. Ja po prostu przewidziałam i wcześniej te wpisy sobie naszykowałam. Ot i cała prawda.
      Danusiu dzięki za życzenia.

      Polubienie

  6. Droga Marylko!
    Tobie i Twoim bliskim życzę by nadchodzące święta były czasem radości, udanych spotkań z Rodziną i Przyjaciółmi, ciepła, odpoczynku i wszystkiego co najlepsze.
    Łucja

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s