Kochani, czas przerwać milczenie – a więc przerywam 🙂 U mnie ostatnio pogoda wymarzona jest wprost na grilla!! Grzeje słońce z nieba, deszczu zero już od dawna, a roślinki na ogródku wciąż trzeba podlewać. Bez picia są takie biedne i główki spuściły w dół, od razu posmutniały.
A na grill proponuję szybkie potrawy, wystarczy je tylko najpierw – potrzymać w marynacie. Oczywiście marynata potrzebna będzie nam tylko do karkówki.
GRILLOWANA KARKÓWKA
Składniki:
- 4 kotlety ze schabu karkowego
Marynata:
- po 2 łyżki:
- sosu sojowego
- octu winnego
- miodu
- oleju
- łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz, rozbij lekko. Z podanych składników przygotuj marynatę, posmaruj nią mięso, marynuj całą noc. Następnie grilluj z każdej strony około 5-6 minut.
SZASZŁYKI
Składniki:
- 16 (średnich, jednakowej wielkości) pieczarek
- 2 czerwone cebule
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- 16 kawałków boczku (podobnej wielkości co pieczarki)
- olej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pieczarki wytrzyj papierowym ręcznikiem, przytnij trzonki. Cebule obierz, pokrój na kawałki podobnej wielkości co pieczarki. Tak samo przygotuj oczyszczone z nasion papryki i boczek. Na szpadki nadziewaj na przemian pieczarki, boczek, papryki i cebulę. Posmaruj szaszłyki olejem, oprósz solą, pieprzem i gałką. Grilluj około 4-5 minut ze wszystkich stron.
Pikantny łosoś
Składniki:
- 4 dzwonka łososia (po ok. 16 dag
- sok z jednej cytryny
- pieprz
- przyprawa do ryb
- olej
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
Kawałki ryby opłucz, dokładnie osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i przyprawą do ryb. Posmaruj z obu stron olejem i ułóż na grillu. Piecz 7-8 minut z każdej strony. Masło utrzyj ze zmiażdżonym czosnkiem i drobno posiekaną natką. Podawaj do ryby.
Miłego grillowania…
A tak przy okazji warto przeczytać to:
Wojna z komarami i innymi owadami
Odpieramy ataki owadów Te co latają i w trawie się ukrywają, ludziom latem żyć nie dają. Czy to nocą, czy to w dzień – ciągle koło nas kręcą się. Kąsają, krew wysysają i ciągle im mało i mało. Dość już tego, powiedziałam ! I wojnę im wydałam… Pewną strategię obrałam, którą skrzętnie […]
Marynaty do grilla
Uważam sezon grillowy za otwarty! Chociaż u mnie ostatnie dni nie sprzyjają grillowaniu, bo pogoda zmienną, w ciągu jednego dnia potrafi padać i słońce świecić. Miejmy nadzieję jednak, że w końcu doczekamy się lata z prawdziwego zdarzenia. Ostatnio słuchałam w radio prognozy pogody, o której mówił góral, a […]
Przechowywanie żywności bez lodówki
Zanim napiszę o tym, opowiem Wam kawał, który kiedyś zasłyszałam : Dwaj koledzy nocują pod namiotem. W środku nocy jeden budzi drugiego. – Co widzisz ? – Gwiazdy i księżyc. – Co to oznacza ? – Że jutro będzie ładna pogoda. – Ty gapo ! To oznacza, że ukradli nam namiot -:) Wprawdzie już nie wyobrażamy sobie życia […]
Źródło: „naj magazyn” – czerwiec 2011 r.
Świetne pomysły na grilla. Zapraszam tez do mnie http://www.ewa-gotuje.pl/
PolubieniePolubienie
fajne przepisy.
Ja ostatnio robiłam pyszne szaszłyki w warzyw.
Wyszły znakomite.
I jak widzę podobnie robimy
🙂
Pozdrawiam
a przy okazji proszę zobaczyć jak wstrętnie potrafi oszukiwać klientów przemysł mięsa.
To jest naprawdę niedopuszczalne.
http://zdrowie.hotto.pl/niedopuszczalne-praktyki-przemyslu-miesnego-oto-jak-latwo-oszukac-klientow/
😦
i jak tu robić grilla z mięsa ?
PolubieniePolubienie
Szaszłyki z warzyw są bardzo dobre.
Ewo jeśli chodzi o nasze jedzenie, nie tylko o mięso ale i warzywa, którymi nas karmią – też trzeba byłoby nie jeść. Najlepiej to byłoby mieć własny ogródek a do tego hodować zwierzęta, wtedy moglibyśmy powiedzieć, że zdrowo się odżywiamy. A tak w ogóle temat o tym co jest zdrowe, a co nie to temat długi jak rzeka. Byłam, widziałam tylko szkoda, że filmik nie działa.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Pyszne przepisy, zapraszam na świetne steki z grilla
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/steki-z-antrykotu.html
pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Same pyszności u Ciebie, ja robię na grillu szaszłyki z kurczaka, cebuli i boczku
http://bulkazchlebem.pl/szaszlyki-z-kurczaka-boczku-i-cebuli/
PolubieniePolubienie
W marynatach sprawdza się sok spod kiszonych ogórków, dla przykładu – http://www.stachurska.eu/?p=18583 .
PolubieniePolubienie
Byłam, widziałam i zrobię. Chciałam dać komentarzyk ale nijak nie mogę go dać, nie wiem dlaczego?!
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
pyszne, musze spróbować, a ja polecam ser feta i inne spróbować zrobić własnoręcznie w domu, super sprawa, a oscypek z żurawiną rewelacja, masełko z kremówki, chleb bez wyrabiania, szyneczki
http://blog.winoiser.com
PolubieniePolubienie
Pychotka polecam też mojego ananasa z grilla
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/ananas-z-grilla-z-kokosem.html
PolubieniePolubienie
Mniam, pyszne, musze spróbować, a ja polecam ser feta i inne spróbować zrobić własnoręcznie w domu, super sprawa, a oscypek z żurawiną rewelacja http://blog.winoiser.com
PolubieniePolubienie
zgłodnieliśmy 🙂
grillowe inspiracje:
http://ronddel.blogspot.com/?q=grill+przepisy
PolubieniePolubienie
Aniu Twój ser wygląda ładnie ale jak dla mnie za dużo przy nim poracy. Ostatnio zrobiłam się leniuszkiem 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
same smakowitości tutaj 🙂
zapraszam na moje szaszłyki
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/szaszyki.html
PolubieniePolubienie
Karkóweczka to moje ulubione mięso z grilla. Tym zajmuje się mąż, przygotowując karkówkę, filety drobiowe, boczek. Ja zaś dokładam cukinię i przygotowuję sałatki, w tym pyszną z ziemniaków, ekstra do mięs. Pozdrawiam Marylko 🙂
PolubieniePolubienie
U mnie też mąż zajmuje się mięsiwem na grill a ja przygotowuję marynaty i sałatki. A o przepis na tę sałatkę Cię poproszę…
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Ale szczęściary!
U mnie nie ma komu zajmować się karkówką i grillem, więc uznałam, że nie znoszę grillowania, o!
🙂 🙂 🙂
PolubieniePolubienie
Można powiedzieć, że tak. Jak bym miała robić wszystko sama, też bym chyba nie grillowała.
PolubieniePolubienie
Klik dobry:)
Bardzo dziękuję za rady w sprawie insektów. Szczególnie spodobał mi się sposób cytrynowo – miętowy.
Pozdrawiam serdecznie
PolubieniePolubienie
Ależ nie ma za co, zawsze do usług 🙂
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Dziś słyszałam w telewizji, że w Twoim województwie mieliście porządną wichurę, która połamała drzewa w lesie.
Z kolei na temat grilowania mówiono (oczywiście w innym programie, że kiełbasę i kaszankę też powinno się marynować przez co najmniej pół godziny.
Nie znam się na grilowaniu, bo to domena mego męża i syna.
Gorąco pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Akurat Aniu w tym miejscu gdzie ja mieszkam, na razie wszystko mnie omija. Miały być takie wielkie deszcze a nawet burze i owszem były ale w centrum miasta gdzie muszę jechać 15 minut (około). Wichura to dobrze, że mnie ominęła ale ten deszcz by się przydał, oj przydał. Wiem jedno, że wszystkie mięsa i,t.p zamarynowane są o wiele lepsze i na pewno marynata im nie zaszkodzi.
Pozdrawiam serdecznie w pochmurny ale niedeszczowy dzień.
PolubieniePolubienie
JaGuś, już znam tylu ludzi z internetu, że ilekroć oglądam pogodę, to zawsze patrzę, jaka jest u kogo. U nas przedwczoraj deszcz i błyskawice wygoniły męża z działki. Solidnie popadało, ale nie było burzy, tylko trzy grzmoty. Bałam się, bo w Austrii i Czechach było solidne gradobicie, a wiesz, co to znaczy dla działkowiczów.
Ten program o grilowaniu prowadził Jakub Kuroń i Olga Kwiecińska. Ich marynata do kiełbasy i kaszanki była podobna do Twojej, tylko że jeszcze dołożono jakieś zielsko, chyba kolendrę.
U nas w tej chwili jest nieciekawa pogoda- szaro, mgliście, ale na szczęście nie pada deszcz.
Buziaczki.
PolubieniePolubienie
A wiesz Aniu, że ja też patrzę na pogodę, np. u Ciebie i Lotki jaka będzie. To następnym razem przyślij deszcz w mój rejon 🙂 U mnie chyba przedwczoraj grzmiało i gdzieś na pewno padało a nawet lało, bo jak mąż wracał z pracy to mówił, że lało jak nie wiem a u mnie nic, ominęło. Wiem, że kolendrę niemal do wszystkiego lubi dodawać Karol Okrasa, bo często oglądam jego program kulinarny. A u mnie rano było zachmurzone a teraz słoneczko świeci.
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
O kurczę!!!
Ale mi narobiłaś apetytu:
:-))
PolubieniePolubienie
To nie kurczę lecz karkówka… 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszności 🙂
PolubieniePolubienie