„Zawińfilet” zapiekany z warzywami

  Filet z kurczaka jest prosty do przygotowania. Jedyny problem, jaki może się pojawić, to utrata soczystości.

Główny błąd jaki popełniamy przy przygotowaniu fileta to zbyt długi czas pieczenia. Mięso jest chude, nie ma już kości i wystarczy krótkie pieczenie. Ja, np. kotlety cztery – piekę przez ten czas, zanim ugotują się ziemniaki, czyli około 20-30 minut.Wychodzi mi tak po 2-3 minut z każdej strony.

Jeśli pieczemy w piekarniku, np. roladki, kotlet, wystarczy piec w zależności od formy 20-30 minut w temp. 180-190 st.C

Filet można też gotować na parze – 15-20 minut. Aby mięso nie wyschło, możesz je piec zawinięte w folię aluminiową lub w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Warto je także posmarować olejem lub majonezem.

 czawińfilet_ats

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka  lub cztery pojedyncze
  • po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 15 dag sera z niebieską pleśnią
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • olej
  • po 10 dag pieczarek i pomidorów koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz i z każdej strony oprósz solą i pieprzem. Musicie uważać tylko z solą, bo przecież boczek też jest słony, no ale jeśli ktoś lubi słono, bo ja nie 🙂

2. Paprykę i ser pokrój w słupki. Na każdym płacie połóż kilka kawałków papryki i 1-2 kawałków sera oraz gałązkę tymianku.Zwiń roladkę, owiń ją plastrem boczku.

3. „Zawijańce” ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Skrop olejem, obłóż pokrojonymi pieczarkami i pomidorkami (wcześniej opłukanymi w wodzie i osuszonymi). Przykryj, piecz ok. 30 minut w temp. 190 st. C

Można te „zawijańce” zrobić jeszcze inaczej, np:

Przygotuj mięso jak powyżej

   Na każdym płacie połóż kilka liści szpinaku, 2 suszone pomidory i pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Zwiń roladę, zepnij wykałaczką.

   Wierzch posmaruj olejem, piecz około 30 minut w temp. 190 st.C Jeśli na warzywach (w obydwu przypadkach) położysz też kostki sera feta – doda potrawie ostrości.

Roladki drobiowe z natką i pieczarkami

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 9th, 2014

Roladki drobiowe z natką i pieczarkami   Bardzo lubię roladki mięsne, przecież niekoniecznie, zawsze trzeba z fileta drobiowego robić kotleta jakiego. Można go urozmaicić różnymi dodatkami, które w ten filet zawiniemy. Mogą to być pieczarki, ser (żółty i biały też), szpinak i co tylko chcesz!    Ostatnio (muszę się przyznać, bez bicia 🙂 ), zrobiłam się []

Drób – „mięso puste”

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 11th, 2009

Drób – „mięso puste”

Jedni twierdzą, że udomowiony a więc oswojony drób istnieje tak dawno jak ludzka cywilizacja. Inni obliczają, dokładniej: gęś – 3000 lat, kura – 2500, kaczka – 1500. Perliczki jadali starożytni Grecy i Rzymianie, a indyki – Indianie amerykańscy, bo do nas trafiły dopiero w XVI wieku. Od tamtych czasów zdążono już wyhodować []

25 myśli na temat “„Zawińfilet” zapiekany z warzywami

  1. Wygląda pysznie i tak pewnie smakuje. Ja jestem leniuch i dlatego duszę filecik w całości. Nie jest to oszczędne, ale jakie dobre. Po umyciu i wysuszeniu fileta przyprawiam solą, pieprzem, papryką łagodną, curry i majerankiem. Kropię solidnie olejem, mieszam wszystko i pozostawiam na pół godziny. Rozgrzewam mocno olej na patelni, układam filety i szybko obsmażam z obu stron. Przykrywam pokrywką i zmniejszam gaz i to mocno. Tak się dusi w oleju i własnym sosie. Nie nakłuwam i nie przekrawam. Jak mięsko zrobi się nieco mniejsze, to dla mnie sygnał, że już. Jest soczyste w środku i fajnie przypieczone na zewnątrz. Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. ~ivonar każdy z nas ma w sobie lenia, chociaż bywają wyjątki ale ja też do nich nie należę. Super pomysł, muszę i ja tak spróbować – dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Hej
    Kurczaki to ja lubię w różnej postaci. A najbardziej filety z kurczaka. Ostatnio jadłem filet z kurczaka w sosie serowym. Bardzo mi smakował. papryka tez jest super w każdej postaci. na przykład Duszona faszerowana i marynowana. Ważne, że podajesz czasy. Zawsze miałem z tym kłopot.
    Smacznego i pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

  3. Ze szpinakiem roladki spróbuję, ponieważ nie robiłam, a brzmią niezwykle ciekawie, dodam czosnek, bo lubię smażony (a nie surowy). Zasyłam serdeczności.

    Polubienie

  4. Za często jadłam mięso z kurczaka i nieco mi obrzydło, ale te filety są rewelacyjne. Gdy tylko będę w mięsnym, na pewno kupię filety z kurczaka i upiekę te pierwsze roladki, bo za czosnkiem nie przepadam.
    Serdeczności.

    Polubienie

      1. JaGuś, według Twoich przepisów robiłam filety z kieszonką, do której wpychałam wszystko, co miałam w lodówce i bardzo rodzinie smakowało.
        Filety już kupiłam, na razie leżą w zamrażalniku i czekają aż dokupię paprykę, boczek, pieczarki i pomidorki. Z sera pleśniowego zrezygnuję, wykorzystam inny.
        Spokojnego weekendu!

        Polubienie

        1. Wiem, że próbowałaś te „wypchane kieszenie”, mam nadzieję i myślę, że te „zawińfilety” również przypadną Wam do gustu.
          Całuski.

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s