Słonina topina z boczkiem = pyszne smarowidło do chleba

Będąc kiedyś w sklepie, napotkałam piękną słoninę, która miała grubość około 3-4 cm. Rzadko mi się zdarza napotkać taką słoninę.

Postanowiłam więc ją kupić i zrobić sobie smalcu.

Do tej słoniny dokupiłam jeszcze surowego boczku. I zrobiłam sobie pyszny smaluszek do chlebka.

smalec z cxhlebem i ogórkiem_2

Posmarowałam nim chlebek, a na wierzch ułożyłam pokrojone ogórki małosolne. Mówię Wam – pycha!

Składniki:

    • około 1 kilo i 20 dag słoniny
    • 0,5 kg surowego boczku
    • cebula
    • majeranek, pieprz  odrobina soli

smalec słonina i bocz-cats

Przygotowanie:

1. Słoninę kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Żeby słonina lepiej nam się kroiła, dobrze jest ją wcześniej włożyć na chwilę do zamrażalnika (około 30 min). Pokrojoną słoninę wkładamy do garnka najlepiej ze stali nierdzewnej. Topimy na średnim ogniu, potem na małym. Słonina ma się stopić a nie spiec.

2. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w wiórka. Gdy słonina jest już prawie na pół wtopiona, wkładamy do niej pokrojony boczek i razem smażymy-topimy.

3. Pod koniec smażenia dajemy cebulę, majeranek roztarty w rękach (dla wydobycia lepszego aromatu), pieprz oraz odrobinę soli, wymieszać. Wszystko jeszcze razem smażymy, aż do zeszklenia się cebuli.

4. A potom, a potem takim smaluszkiem smarujemy chlebek.

Podobne linki:

Kilka sposobów na domowy smalec

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 20th, 2011

Kilka sposobów na domowy smalecNie ma to jak pyszny domowy smalczyk, zwłaszcza teraz gdy za oknem mróz i ziąb. Aby jednak smalec nie był wyłącznie wytopionym tłuszczem, musimy dodać do niego kilka składników. Napiszę teraz cztery proste sposoby, na to, aby smalec stał się bardziej wyborny i jeszcze smaczniejszy. SMALEC Z DODATKIEM PRZYPRAW Słoninę kroimy w []

Smarowidła na chleb – czyli pasty

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 21st, 2010

Smarowidła na chleb – czyli pasty

Smaruj z fantazją … Jak odmienić zwyczajną kanapkę? A tak! Nałóż na pieczywo pastę. Szybko ją przygotujesz i … zjesz ze smakiem i apetytem, a jaka odmiana na kanapce będzie, bo nie będzie to zwyczajna wędlina, która tak Wam szczerze powiem już mi się przejadła i czasami chce się czegoś innego. Proponowane pasty przez []

Pasta do chleba z wątróbki drobiowej

Autor : JaGa Opublikowano: Sierpień 21st, 2014

Pasta do chleba z wątróbki drobiowej

Kiedyś, jak pisałam o Pierogach z wątróbką i jabłkami   kupiłam więcej wątróbki, zamiast pół kilo to 75 dag. Nie chciałam już sprzedawczyni zostawiać tej końcówki.    Zrobiłam pierogi a z reszty wątróbki, ową pastę, o której dzisiaj chcę napisać. Ponieważ do pierogów wątróbkę przesmażyłam więc tą na []

    A dla wszystkich, którzy chcą się uczyć plecenia z wikliny papierowej, dzisiaj nadałam na moim drugim blogu (nareszcie) pierwszą lekcję. Zapraszam.

Osłonka np. na doniczkę z wikliny papierowej

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 4th, 2016

Osłonka np. na doniczkę z wikliny papierowej

Tak wygląda moja plecionka z góry. To będzie moja pierwsza lekcja plecenia z wikliny papierowej. Tyle razy już do niej podchodziłam ale zawsze coś mi się w tej plecionce nie udało. A to zapomniałam o tym, a to o tamtym (w splocie oczywiście), a to za luźno splot był zrobimy i zawsze była plecionka nieudana. Dlatego starajmy się []

10 myśli na temat “Słonina topina z boczkiem = pyszne smarowidło do chleba

  1. Uwielbiam taki smalec i skwareczki, może być także z podgardla. Niestety, nie mogę sobie na to pozwolić, bo mam nadkwaśność i cierpię na mocną zgagę. Jednak w przyszłym tygodniu zrobię sobie, chociaż troszeczkę…
    Serdeczności zasyłam, Marylko 🙂

    Polubienie

    1. Krysiu przychodzi taki czas, że człowiek musi zrezygnować prawie ze wszystkiego. Zwłaszcza teraz gdy jedzenie jest pełne chemii…
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Witam.
      No dobrze alEllu, tylko, że w trzaskające mrozy nie ma ogórków małosolnych a smaluszek z nimi, wyjątkowo mi smakuje.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s