To będzie pyszna sałatka w sam raz na letnie upały. Aby ją przygotować, wystarczy tylko chwila, około 15 minut. A do tego będzie mało tucząca i zapewne… posmakuje.
Składniki: (4 porcje, 85 kcal)
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (płynne)
- łyżka majonezu
- 2 kromki bułki lub chleba
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Odrywamy liście sałaty, płuczemy, osączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z majonezem i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Kromki bułki kroimy w kostkę. Ząbek czosnku siekamy i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy, chwilę podsmażamy. Potem zdejmujemy z patelni.
Na oleju, który nam się pozostanie rumienimy grzanki i studzimy. Porwaną sałatę mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy grzankami.
I gotowe!
Zapisz
Sałatka wydaje się bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam takie dania, bo są lekkie i smakują wyśmienicie. Ja polecam Wam sałatkę z paluszkami krabowymi i podsmażanym słonecznikiem… Pyszna, oryginalna i sprawdza się na każdą okazję 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję za wizytę i polecenie swojej sałatki.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Grzanki i pestki słonecznika lub dyni, podpieczone na suchej patelni to cudowne dopełnienie smaku sałaty. Grzanki wcale nie rozmiękają. Już sobie wyobrażam smak tej sałaty! Pozdrawiam Cię najserdeczniej!
PolubieniePolubienie
Joanno świetny pomysł z tymi pestkami dyni lub słonecznika!
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
CIEKAWY PRZEPIS POZDRAWIAM
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Klik dobry:)
A grzanki nie rozmiękną na sałacie z sosem? Pytam, bo nie lubię zmokniętych grzanek.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Witam.
No na pewno troszku rozmiękną, to wiadoma sprawa. Ale jak do zupy grzanki dodasz – też rozmiękną. Ale możesz je jeść osobno do tej sałatki, jeśli nie lubisz namokniętych 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście prosty przepis a ciekawy. Czosnek ma tu duże znaczenie. Zapisałam, dziękuję i pozdrawiam :))
PolubieniePolubienie
Grzanki z udziałem czosnku, smakują znakomicie.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Pozdrawiam Pana Stanisława Królaka Twojego tatusia! Impreza goni imprezę i aż tak ich nie przeżywamy jak kiedyś. Giną w masie innych imprez w Polsce i na świecie.
Bardzo lubię krótkie i proste przepisy! Ten jest właśnie taki. Przynajmniej na Mazowszu czuć już nadciągający nieubłaganie koniec wakacji.
Pozdrawiam smacznie i serdecznie
Vojtek
PolubieniePolubienie
Niestety Vojtku, ale mój tatuś już dawno umarł. Dziękuję za pozdrowienia dla niego.
Cieszę się, że Ci ten tak prosty przepis pod pasował. Niestety, jakieś krótkie to lato w tym roku było.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Na pewno jest pyszna , ale ja poproszę ciepłą sałatkę na mokre i zimne lato :-)))
Pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
Krysiu będę musiała nad tą sałatką – pomyśleć 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Wydaje mi się, że może być każda sałata. Uwielbiam grzanki, ale do tej pory dodawałam je do zupy.
Gorąco pozdrawiam, droga JaGusiu.
PolubieniePolubienie
No pewnie Aniu, każda sałatka do tego się nada.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Dobrze, że mamy poflancowaną sałatę na działce, to będę mogła zrobić ją z grzankami. Wczoraj do obiadu mieliśmy kupioną fasolkę szparagową, dziś mizerię, więc jutro będzie pasować sałata.
Nie wyobrażam sobie obiadu bez żadnej zieleniny, byle to nie był szczypiorek lub por.
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
U mnie na ogródku już fasolka szparagowa się skończyła i chyba też zacznę ją kupować. Ja też sobie nie wyobrażam obiadu bez dodatku jakiejś sałatki warzywnej czy jej podobnej. Wtedy nie zapycham się tak 🙂
W takim razie Aniu życzę smacznego.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Ciekawy przepis.
Muszę wypróbować.
Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubienie
A kurkumy szczyptę można?:)
Kłaniam nisko:)
PolubieniePolubienie
Jeśli ją lubisz Mości Wachmistrzu, to możesz spróbować i odrobinkę dodać, np. do grzanek. Kurkuma podgrzana, a jeszcze z zapachem czosnku, to dobrana para. Kurkumy przeważnie używa się do różnych ogórkowych i z cukinii przetworów, mięsa.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie