Zielona sałatka z grzankami

To będzie pyszna sałatka w sam raz na letnie upały. Aby ją przygotować, wystarczy tylko chwila, około 15 minut. A do tego będzie mało tucząca i zapewne… posmakuje.

sałatka z grzankami zielona

Składniki: (4 porcje, 85 kcal)

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (płynne)
  • łyżka majonezu
  • 2 kromki bułki lub chleba
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

   Odrywamy liście sałaty, płuczemy, osączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z majonezem i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Kromki bułki kroimy w kostkę. Ząbek czosnku siekamy i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy, chwilę podsmażamy. Potem zdejmujemy z patelni.

   Na oleju, który nam się pozostanie rumienimy grzanki i studzimy. Porwaną sałatę mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy grzankami.

I gotowe!

Zapisz

21 myśli na temat “Zielona sałatka z grzankami

  1. Sałatka wydaje się bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam takie dania, bo są lekkie i smakują wyśmienicie. Ja polecam Wam sałatkę z paluszkami krabowymi i podsmażanym słonecznikiem… Pyszna, oryginalna i sprawdza się na każdą okazję 🙂

    Polubienie

  2. Grzanki i pestki słonecznika lub dyni, podpieczone na suchej patelni to cudowne dopełnienie smaku sałaty. Grzanki wcale nie rozmiękają. Już sobie wyobrażam smak tej sałaty! Pozdrawiam Cię najserdeczniej!

    Polubienie

    1. Witam.
      No na pewno troszku rozmiękną, to wiadoma sprawa. Ale jak do zupy grzanki dodasz – też rozmiękną. Ale możesz je jeść osobno do tej sałatki, jeśli nie lubisz namokniętych 🙂
      Pozdrowionka.

      Polubienie

  3. Pozdrawiam Pana Stanisława Królaka Twojego tatusia! Impreza goni imprezę i aż tak ich nie przeżywamy jak kiedyś. Giną w masie innych imprez w Polsce i na świecie.

    Bardzo lubię krótkie i proste przepisy! Ten jest właśnie taki. Przynajmniej na Mazowszu czuć już nadciągający nieubłaganie koniec wakacji.
    Pozdrawiam smacznie i serdecznie
    Vojtek

    Polubienie

    1. Niestety Vojtku, ale mój tatuś już dawno umarł. Dziękuję za pozdrowienia dla niego.
      Cieszę się, że Ci ten tak prosty przepis pod pasował. Niestety, jakieś krótkie to lato w tym roku było.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

      1. Dobrze, że mamy poflancowaną sałatę na działce, to będę mogła zrobić ją z grzankami. Wczoraj do obiadu mieliśmy kupioną fasolkę szparagową, dziś mizerię, więc jutro będzie pasować sałata.
        Nie wyobrażam sobie obiadu bez żadnej zieleniny, byle to nie był szczypiorek lub por.
        Serdeczności.

        Polubienie

        1. U mnie na ogródku już fasolka szparagowa się skończyła i chyba też zacznę ją kupować. Ja też sobie nie wyobrażam obiadu bez dodatku jakiejś sałatki warzywnej czy jej podobnej. Wtedy nie zapycham się tak 🙂
          W takim razie Aniu życzę smacznego.
          Pozdrowionka.

          Polubienie

    1. Jeśli ją lubisz Mości Wachmistrzu, to możesz spróbować i odrobinkę dodać, np. do grzanek. Kurkuma podgrzana, a jeszcze z zapachem czosnku, to dobrana para. Kurkumy przeważnie używa się do różnych ogórkowych i z cukinii przetworów, mięsa.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s