Rolada ze szpinakiem

Czy lubicie szpinak? Ja pomału się do niego przyzwyczajam, a kiedyś go nie cierpiałam. Z czasem i nasze kubki smakowe zmieniają swoje smaki : ) Ale chyba nie będę mogła go polubić, bo ostatnio męczy mnie zgaga. A jak wiadomo, szpinak zawiera w sobie sporo kwasu szczawiowego. Więc dla mnie niewskazany.

Dobrym dodatkiem do tej rolady będzie sos pomidorowy z dużą ilością czosnku oraz świeżych ziół.

roladki ze szpinak-1

Składniki: (na 4 porcje, porcja zawiera 410 kcal.)

  • 80 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 30 dag szpinaku (może być mrożony)
  • 10 dag goudy
  • 20 dag pomidorów
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

1. Bułkę namocz. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Szpinak ugotuj, dokładnie odsącz na sitku.

2. Mięso połącz z odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i cebulą. Przypraw solą i pieprzem. Następnie przełóż na folię, formując prostokąt o wymiarach 26 cm x 30 cm.

3. Rozsmaruj na nim szpinak, przykryj tartym serem i pokrojonymi pomidorami. Zwiń  w rulon, zaczynając od dłuższej strony.

4. Przełóż do formy, piecz około 55 minut w temperaturze 175 st. Gotową pieczeń podawaj np. z frytkami i uduszonymi warzywami.

SZPINAK – perski smakołyk

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 22nd, 2010

SZPINAK – perski smakołyk

Na pewno pomyślicie, że tylko ostatnio serwuję Wam jakieś zielska. Wszak ostatnio było o (Madame Pokrzywie ), a wcześniej o (Sałatkach z mniszka ). Ponieważ teraz zacznie się pora, właśnie na wszystko co jest zielone, więc dzisiaj chcę napisać o szpinaku. Osobiście za nim nie przepadam, ale może już wkrótce zmienię o nim []

Roladki z indyka ze szpinakiem

Autor : JaGa Opublikowano: Kwiecień 26th, 2010

Roladki z indyka ze szpinakiem

Takie kąski zrobione z drobiu, są delikatniejsze niż wieprzowe czy wołowe, a konkretniejsze od ryb lub warzyw – takie jest grillowane mięso z drobiu. I dlatego te złociste kąski zadowolą wszystkie, nawet dziecięce podniebienia. INDYCZE ROLADKI ZE SZPINAKIEM Składniki: … 70-80 dag piersi indyka, 3 łyżki masła, 5-7 łyżek []

12 myśli na temat “Rolada ze szpinakiem

  1. Tak jak i inni, używam często szpinak i bardzo go lubię, zwłaszcza z czosnkiem. Nie znałam tej kombinacji i chętnie wypróbuję. Zawsze mnie zaskoczysz pomysłem…:-)

    Polubienie

  2. My też lubimy szpinak. Najbardziej z makaronem. Dodaję do niego serek topiony, a wśród przypraw jest jeszcze odrobina masła orzechowego.:)
    Fajne są też naleśniki zapiekane, posypane żółtym serem.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Grażynko, bo szpinak to samo zdrowie i powinniśmy go jadać ile się da i w każdej formie. Szkoda, że ja nie mogę tak nim się objadać 😦
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Witaj
    Uwielbiam dania ze szpinakiem. Często coś z niego wymyślam, bo to smaczny król wśród warzyw, zdrowy przede wszystkim.
    Na święta był „Leśny mech” na szpinakowym cieście oczywiście:)
    Serdeczności ślę:)

    Polubienie

  4. Już kiedyś pisałam, że wielbicielką szpinaku była młodsza siostra, ja niekoniecznie, ale wydaje mi się, że przy takiej ilości mięsa, szpinak będzie ledwo wyczuwalny.
    Może kiedyś skorzystam z Twojej propozycji.
    Serdeczności.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s