Kruche ciasto dla każdego (przepis podstawowy)

Kruche ciasto, niby takie proste w przygotowaniu, ale jednak nie zawsze udaje się.

tarta z truskawkami-2_L

Zastosuj tych kilka rad, a na pewno będzie perfekcyjne. Ze wszystkich ciast najmniej pracochłonne jest kruche. Wystarczy połączyć mąkę z masłem, dodać ew. żółtka i cukier. Jednak i ono ma swoje tajemnice. Poznaj je a zawsze doskonale wyjdzie.

Proporcje są najważniejsze. Przy słodkich wypiekach obowiązuje reguła 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 masła i 1 część cukru, np. na 30 dag mąki bierzemy 20 dag masła i 10 dag cukru. Jeśli ciasto ma być wytrawne, można użyć 1 części masła na 2 części mąki, a cukier ograniczyć do minimum.

Szybkość ma duże znaczenie. Ciasta nie wolno zbyt długo zagniatać, bo traci kruchość i staje się zakalcowate. Składniki sieka się nożem, by skrócić możliwie jak najbardziej kontakt ciasta z ciepłymi dłońmi. Ciasto można też zagnieść w malakserze, z końcówką z nożami.

Woda jest niezbędna, gdy zagniecenie ciasta jest zbyt trudne. Powinna być lodowata, by jak najmniej „rozmoczyć” mąkę.

Chłodzenie ciasta to kolejny klucz do sukcesu. Zapewnia kruchość i ułatwia rozwałkowanie. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą. W lodówce powinno spędzić najmniej 30 minut. Ja zawsze trzymam swoje w lodówce, około 60 minut.

m.ka.jajka.mas.o.1

Produkty na ciasto

Mąka. Najlepsza jest zwykła pszenna. Niektórzy preferują krupczatkę – ciasto jest wtedy bardzo kruche i delikatne.

Żółtka. Można ich nie dodawać, jednak warto to zrobić. Mogą być surowe lub ugotowane na twardo i starte na tarce.

Masło. Prawdziwe o zawartości tłuszczu 82%. Jeśli dodamy zamiast masła margarynę – ciasto wtedy jest mniej smaczne.

Przygotowanie kruchego ciasta

Oto podstawowy przepis na słodkie wypieki, np. pyszną szarlotkę lub babeczki – krok po kroku

1. 30 dag mąki przesiej na stolnicę. Dodaj 10 dag cukru pudru, ew. drobnoziarnistego cukru do wypieków. Zrób dołek, włóż 20 dag masła, posiekaj nożem.

2. Do posiekanych składników dodaj 3 żółtka, po czym szybko, ale dokładnie wymieszaj nożem, tak żeby składniki się ze sobą połączyły.

3. Rękami szybko i energicznie zagnieć składniki na gładkie, pozbawione grudek ciasto. Ewentualnie dodaj do niego 1-2 łyżki lodowatej wody.

4. Zagniatając, nie podsypuj mąką, bo ciasto będzie później twarde. Uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Chłodź około 30 minut.

5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na płat grubości około 1/2 cm. Przenieś go do tortownicy, ewentualnie pokrój na kawałki i ułóż w małych foremkach. 

6. Nakłuwać ciasto widelcem, by ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Dokładnie – chodzi o to, że podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para, która mogłaby porobić brzydkie wybrzuszenia. Aby nie powstawały „brzuszki” robi się dziurki widelcem.

   Dodatkowo przy tarcie warto też widelcem docisnąć brzegi ciasta, jeśli nie chcemy by brzuszek zrobił się gdzieś na krawędzi. Na szarlotkę podpiecz ciasto około 15 minut w temp. 200°C. Dopiecz po obłożeniu jabłkami.

Zobacz jeszcze to:

Kruche „kanapeczki” z jabłkami

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 16th, 2010

Kruche „kanapeczki” z jabłkamiDzisiaj moi drodzy podam Wam przepis na pyszne i wcale, ale to wcale nie trudne do zrobienia kruche, słodkie „kanapeczki” z jabłuszkami. Wynalazłam ten przepis w jednym z wycinków gazetowych, a mam ich mnóstwo tak, że na pewno jeszcze nie jedno znajdę danie lub coś innego, równie dobrego i smacznego. Wczoraj właśnie je zrobiłam, a []

Zapisz

14 myśli na temat “Kruche ciasto dla każdego (przepis podstawowy)

  1. Bez kruchego trudno sobie wyobrazić jesień. To wtedy jest najwięcej świeżych owoców. Czasem zalewam galaretką, bo dzieci proszą. Kilka razy wyszło mi twardsze, jakiś błąd w sztuce, a i tak wszyscy zjedli.
    Serdeczności.

    Polubienie

    1. O tak Ultro, wtedy można zaszaleć z różnością ciast kruchych, tart, szarlotek itd., itp. Czasami to i galaretka wystarczy i już ciasto jest super! Wiem, że twardość kruchego ciasta zależy o ilości mąki w nim, może troszku za dużo jej dałaś?! Ale i tak najważniejsze, że wszyscy zjedli 🙂

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Od czasu do czasu robię spody z kruchego ciasta pod sernik i makowiec. Ciasteczka wychodzą mi w miarę dobre. Mój organizm nie toleruje fabrycznych ciast i ciastek.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Polubienie

    1. Każdy z nas ma inny organizm jeden toleruje to, drugi tamto i trzeba się do niego przystosować. Łucjo postaram się w najbliższym czasie podać kilka przepisów na różności z kruchego ciasta.

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  3. Klik dobry:)
    Ciasto kruche zawsze wychodzi mi za kruche. Nie da się wziąć do ręki ani podnieść z tacy. Trzeba zsuwać delikatnie na talerzyk.

    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Witaj.
      alEllu, tak się zastanawiałam dlaczego to Twoje kruche jest, aż tak mocno kruche. Wiem jedno, że kruchość kruchego ciasta zależy od tego ile do niego damy żółtek. Czym więcej będzie żółtek, tym ciasto będzie bardziej kruche. A jak za dużo dodamy mąki, to ciasto będzie znowu twarde, ale jak za mało mąki, to znowu może wpłynąć też na kruchość ciasta.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Witaj
    Ja kruche robię na „oko”. Koniecznie z samych żółtek, niekoniecznie surowych i nie zawsze ciasto schładzam.
    Wyrabiam w misce, wylepiam w formie. Zawsze się udaje.
    Co pani domu, to swój przepis ma:)
    Pozdrawiam smacznie:)

    Polubienie

    1. Witaj Morgano.
      Pewnie, że można ciasto kruche robić na „oko” jak ma się już wprawę i praktykę w jego robieniu. Ja też do ciasta kruchego dodaję same żółtka, bo jeśli dodamy całe jajko to już raczej będzie ciastem półkruchym. Chociaż po upieczeniu mało kto zauważy różnicę.Tyle ile jest kucharzy, to każdy z nich inaczej kucharzy i ma swoje ulubione i jedyne receptury.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  5. Wspaniałe rady. Rzeczywiście kruche ciasto jest niby takie proste, ale łatwo je można ‚uszkodzić’. Ja tak zrobiłam jakiegoś czasu. Zagadałam się przez telefon i za długo wyrabiałam. Ciasto nie było kruche. Długo się zastanawiałam dlaczego? Ty dałaś odpowiedź, za długo wyrabiane.
    Dzięki za przypomnienie …
    Serdeczności zostawiam 🙂

    Polubienie

  6. JaGuś, może nie uwierzysz, ale nigdy nie piekłam kruchego ciasta, choć doskonale wiem, jak je przygotować. Piekłam tylko biszkoptowe, piernik i murzynka, aha, jeszcze karpatkę.
    Teraz już mi przeszło, jeśli mąż chce jeść ciasto, to sobie kupuje kawałek.
    Już trzy miesiące nie miałam ani kawałka ciasta w ustach.
    Wczoraj w programie Kuchnia+ widziałam, jak robione jest kruche ciasto na tartę.
    Buziaczki.

    Polubienie

    1. Ja już kilka razy, albo kilkanaście robiłam ciasto kruche, bo bardzo je lubimy. A można je robić na różne sposoby: z jabłkami i innymi owocami, bardzo dobre też z tego ciasta są zrobione ciasteczka, małe babeczki (kupiłam sobie kiedyś na nie foremeczki), czy małe tarteletki. Ja to mogłabym się obejść i bez tych ciast i innych słodyczy gdyby mąż nie zajadał się nimi i przy okazji kusi mnie 🙂
      Ciekawa jestem, czy w podobny sposób było to ciasto robione, jak moje?

      Pozdrowionka.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s