Jajka faszerowane: pastą z awokado, musztardą, borówkami

Już niedługo święta wielkanocne nastaną i czas pomyśleć o szykownych przysmakach, pośród których prym będą wiodły jajka.

Ja dzisiaj chcę powiedzieć o jajkach przystrojonych w kolory wiosny, które wyglądają niczym kwiaty na talerzu.

Te piękne kolory otrzymamy robiąc:

  • zielonkawy otrzymamy z pasty awokado
  • kolor żółty z musztardą
  • różowy da nam pasta z borówkami

Sami zobaczcie jak one ładnie będą wyglądały na talerzu, podane  na sałacie.

jajka faszerowane_0

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 10 dag kremowego twarożku
  • dojrzałe awokado
  • garść listków szpinaku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub 2 nitki szafranu
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • łyżeczkę musztardy
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • papryka
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki borówek, np. z konfitury

Przygotowanie:

   Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na połówki. Żółtka wyjmij  i rozdziel na dwie części. Zrób trzy rodzaje farszy.

Farsz awokado

   Zmiksuj na gładki mus połowę żółtek. Dojrzałe awokado obrać ze skórki, przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ zmiażdżyć widelcem. Czosnek, parmezan, osuszone listki szpinaku, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Mus przełóż do szprycy cukierniczej i napełnij nim cztery połówki białek, tworząc spiralki.

Farsz z kurkumą

   Utrzyj na jednolitą masę drugą połowę żółtek wraz z musztardą, kurkumą i majonezem (lub gęstą kwaśną śmietaną). Farszem napełnij kolejne cztery połówki białek.

Farsz z borówkami

   Kremowy twarożek wymieszaj z borówkami i zmiksuj. Jeśli chcesz, żeby nadzienie miało intensywny, różowy kolor, możesz dodać łyżkę koncentratu barszczu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą ostrej papryki. Nadzieniem napełnij pozostałe białka.

Jajka podawaj na sałacie, ozdobione listkami świeżych ziół (natka, koperek, bazylia) i borówkami.

Kurczaczki z jajek

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 28th, 2015

Kurczaczki z jajek   Miałam tyle przed świętami Wam napisać ale coś ostanio czas mi się „skurczył”, niestety. Myślę jednak, że na te jajka wyglądające jak kurczaczki, nie jest za późno.    Takie jajka można nadziewać różnymi farszami na bazie żółtek. Polecam wiosenny z dymką, rzodkiewką i dodatkiem jogurtu lub ostry – z anchois, []

Kolorowe jajka jako przystawka

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 16th, 2016

Kolorowe jajka jako przystawka

Wielkanoc: jajeczka, zajączki, kurczaczki i… gwiazdki! Oj nie, przecież gwiazdki są z innej bajki. Pamiętam niedawno Było Boże Narodzenie a to już zaraz będzie Wielkanoc. Czas leci jak „wściekły pies”, którego nikt nie zatrzyma. http://www.foodjimoto.com/2011/04/easter-eggs.html    Jajka gdy ładnie pomalowane, cieszą nie []

Żabki i muchomorki z jajekTe wesołe żabki mogą również dekorować sałatki i półmiski z wędliną, muchomorki… również. Czyż niezabawnie będą wyglądały na naszym stole, np. wielkanocnym :) Żabki na sałatce cebulowej … (składniki na 4 porcje) Składniki … ♦ 4 jajka ♦ 40 dag cebuli ♦ 50 ml octu z białego wina ♦ 4 czubate łyżki []

Zapisz

16 myśli na temat “Jajka faszerowane: pastą z awokado, musztardą, borówkami

  1. Ne dość, że te połówki jajek będą rewelacyjnie smakowały, to jeszcze pięknie będą zdobiły stół wielkanocny.
    Myślę, że też coś tak wspaniałego zrobię.
    Buziaczki.

    Polubienie

    1. Aniu bardzo się cieszę, że Ci się spodobały… naprawdę ładnie wyglądają i smakują też. Wyobraź sobie swój stół wielkanocny zastawiony tymi jajkami (oczywiście nie tylko jajkami).
      Buziole.

      Polubienie

  2. Odpisałam przepisy, więc myślę, że zrobię jeszcze przed Wielkanocą pojedynczo, a w święta wszystkie. Piękna inspiracja, dziękuję. Jak zawsze, Twoje przepisy są życiowe i ładnie wyglądają.
    Zasyłam serdeczności

    Polubienie

  3. Nie dosyć, że pięknie wyglądają, to i pysznie brzmi przepis. Z borówkami najbardziej mnie zaskoczyłaś.
    Zapisałam przepis, dziękuję i buziaki ślę, Marylko 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s