–
Składniki: (6-8 porcji, porcja 100 kcal)
- 25 pomidorków koktajlowych
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2-3 łyżki majonezu
- łyżka kaparów z zalewy
- 2 filety anchois
- 2 gałązki świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
- garść liści bazylii
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Z pomidorków odciąć wierzchołki, łyżeczką do kawy wydrążyć miąższ. Osączonego tuńczyka zmiksować na gładką masę z majonezem, osączonymi kaparami, anchois, oregano, bazylią, orzechami i parmezanem.
2. Masą napełnić pomidorki. Ułożyć na półmisku, lub włożyć do kieliszków do jajek wypełnionych zieleniną, podawać od razu na stół.
Pomidorowy show…
O tym chyba nie muszę mówić, że pomidory są pyszne, zdrowe i wprost niezastąpione w kuchni. Można z nich przyrządzać smaczne surówki, ale też nadziewać farszami, robić znakomite zupy i pachnące sosy. Żadne inne warzywo nie jest tak uniwersalne, jak właśnie pomidor! Fot: […]
Polskie kapary – zróbmy sami, a jak ?!
Nasturcja nie tylko potrafi zdobić nasze grządki w ogrodzie ale także może służyć nam jako przyprawa, czy wprost dekoracja na talerzu, którą bez obaw możemy zjeść. KAPARY to pączki kwiatu południowoeuropejskiego Capparis spinoza. Kisi się je w solance, marynuje w occie lub konserwuje w oleju. Im […]
Orzechy włoskie
Fot: Orzechy włoskie z mego ogródka. W daniach mięsnych czy warzywnych orzechy uchodzą za szlachetny dodatek. Nadają bowiem niepowtarzalny smak i aromat. Dobrze nam znany poczciwy orzech włoski, należy do rodziny Junglas, skupiającej 15 gatunków tych drzew. Każde z nich rodzi nieco inne owoce. Amerykańskie orzechy są czarne, […]
Bazylia
Ojczyzną tej rośliny są Indie. Nazwa wywodzi się od greckiego basileus, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilecus odwoływała się do bazyliszka. – Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Libijczycy natomiast, używali jej dla […]
Zapisz
Bardzo te propozycje z pomidorków są fotogeniczne, a i smaczne na pewno też są.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Pomysł jest dobry. Tylko robić i smakować. Można też zrobić to danie i z większych pomidorków. I będzie smacznie.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie