Pomidorki z tuńczykiem i orzechami

pomidorki-koktajl-3p

Składniki: (6-8 porcji, porcja 100 kcal)

  • 25 pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka kaparów z zalewy
  • 2 filety anchois
  • 2 gałązki świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z pomidorków odciąć wierzchołki, łyżeczką do kawy wydrążyć miąższ. Osączonego tuńczyka zmiksować na gładką masę z majonezem, osączonymi kaparami, anchois, oregano, bazylią, orzechami i parmezanem.

2. Masą napełnić pomidorki. Ułożyć na półmisku, lub włożyć do kieliszków do jajek wypełnionych zieleniną, podawać od razu na stół.

Pomidorowy show…

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 1st, 2015

Pomidorowy show…

O tym chyba nie muszę mówić, że pomidory są pyszne, zdrowe i wprost niezastąpione w kuchni. Można z nich przyrządzać smaczne surówki, ale też nadziewać farszami, robić znakomite zupy i pachnące sosy. Żadne inne warzywo nie jest tak uniwersalne, jak właśnie pomidor! Fot: []

Polskie kapary – zróbmy sami, a jak ?!

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 19th, 2010

Polskie kapary – zróbmy sami, a jak ?!       Nasturcja nie tylko potrafi zdobić nasze grządki w ogrodzie ale także może służyć nam jako przyprawa, czy wprost dekoracja na talerzu, którą bez obaw możemy zjeść. KAPARY  to pączki kwiatu południowoeuropejskiego Capparis spinoza. Kisi się je w solance, marynuje w occie lub konserwuje w oleju. Im []

Orzechy włoskie

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 23rd, 2008

Orzechy włoskie

Fot: Orzechy włoskie z mego ogródka. W daniach mięsnych czy warzywnych orzechy uchodzą za szlachetny dodatek. Nadają bowiem niepowtarzalny smak i aromat.    Dobrze nam znany poczciwy orzech włoski, należy do rodziny Junglas, skupiającej 15 gatunków tych drzew. Każde z nich rodzi nieco inne owoce. Amerykańskie orzechy są czarne, []

Bazylia

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 1st, 2015

Bazylia

Ojczyzną tej rośliny są Indie. Nazwa wywodzi się od greckiego basileus, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilecus odwoływała się do bazyliszka. –    Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Libijczycy natomiast, używali jej dla []

Zapisz

2 myśli na temat “Pomidorki z tuńczykiem i orzechami

    1. Pomysł jest dobry. Tylko robić i smakować. Można też zrobić to danie i z większych pomidorków. I będzie smacznie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s