Szynkowe kieszonki

 Kolejna przekąska na stół…

Niby to nic takiego, ale za to ładnego i innego. Możemy to podawać na stół przy okazji świąt różnych, jak i na kolację lub śniadanie.

Składniki: (na 6 porcji)

  • 40 dag gotowanej szynki w kawałku
  • 10 dag sera rokpol
  • 10 dag gładkiego twarożku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • strąk czerwonej papryki
  • sól

szynkowe-kieszonki-2p

Przygotowanie:

1. Szynkę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w plasterki grubości 2 cm i każdy naciąć (nie do końca), tworząc kieszonkę.

2. Rokpol rozgnieść widelcem. Twarożek utrzeć z rokpolem i jogurtem, przyprawić do smaku solą.

3. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kieszonki szynki napełniać pastą twarogową i przybrać paskami czerwonej papryki.

Porcja: 230 kcal.

Zapisz

16 myśli na temat “Szynkowe kieszonki

  1. Eeeech… Tyle teraz fajnych przepisów. Dań nie tylko smacznych, ale i efektownych. Tylko że np. w mojej rodzinie nie robi się już większych imprez, a dla paru osób to tylko na święta się takie cudeńka robi…
    Wcześniej w komentarzu pomyliłam tytuły książek. Chodziło mi oczywiście o „Kuchnię pełną cudów”.:))) Widziałam zapowiedź wznowienia tej uroczej książki.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. No właśnie Grażynko, u mnie też tylko na święta goszczą takie przekąski. Ponieważ jednak miałam te notki przygotowane na święta, ale nie zdążyłam ich wydać, to teraz o nich piszę. Kto to wie co za rok będzie 🙂 Jeszcze troszku takich różnych notek mam przygotowanych, więc je wydam 🙂
      Hmm… jeśli będzie ta książka już w nowym wydaniu, będę musiała nią się zainteresować. Dziękuję.

      Serdeczności.

      Polubienie

    1. Aniu droga, zamiast rokpola możesz kupić więcej białego sera i też się nada. Jeśli będzie troszku za kruchy ser, możesz dodać też więcej jogurtu. A to wszystko będzie zależało od jakości białego sera.
      Buziole.

      Polubienie

  2. JaGuś, muszę kiedyś spróbować tę przekąskę, tylko najpierw trzeba poszukać w jakimś klepie sera rokopol, bo nigdy go nie kupowałam.
    Serdeczności.

    Polubienie

    1. Aniu rokpola ci u nas w sklepach dostatek. Jednak Ty piszesz, że z pleśnią serów nie jadasz, za to ja bardzo je lubię. Ale są smaki i smaczki…
      Serdeczności.

      Polubienie

  3. Prościutka w przygotowaniu przekąska. A kiedy jeszcze szynka będzie z domowej wędzarni, no, to juz pełna rozkosz!
    Jeszcze wspomnienie z lat niedawnych.
    Mój pzyjaciel nieżyjący już, niestety, wyśmienity rysownik, na początku lat 80, w czasie wrednej zimy stanu wojennego, wykonał jakże znaczący rysunek satyryczny.
    Na stylowej francuskiej ludwikowej sofie umieścił kawałek szyny i zatytułował:
    „Kanapka z szynką”.
    ściskam i niezmiennie zapraszam na dawnych wspomnień żar

    Polubienie

    1. Andrzeju oj zjadłabym takiej własnej roboty szyneczki. Najlepiej z własnego chowu i własnoręcznie uwędzonej, cóż… pomarzyć można 🙂
      hahaha, kanapka i szynka mówiły same za siebie 🙂
      Serdeczności.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s