Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

babcia,grill_10

Ogłaszam otwarcie sezonu grillowego!!!! :)

 szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń - 2

Składniki: (100 g = 120 kcal)

  • 75 dag piersi kurczaka
  • puszka brzoskwiń
  • sól

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • sok (zalewa z brzoskwiń)
  • łyżka przyprawy do pierników
  • 3-4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Umyte i osuszone piersi kurczaka pokroić na małe kwadratowe kawałki, posolić.

Przygotować marynatę:

1. Brzoskwinie osączyć na sitku (zalewę zachować). Z oleju, zalewy brzoskwiniowej, sosu sojowego i przyprawy do pierników przygotować marynatę, posolić ją do smaku.

2. Do miski z gotową marynatą włożyć kawałki mięsa, wymieszać, przykryć i trzymać w lodówce około 3 godzin.

3. Brzoskwinie podzielić na kawałki nieco większe niż mięso. Na szpadki nabijać na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Piec na grillu, obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą. Podawać gorące.

A to warto wiedzieć…

Co można rzucić na ruszt?

Oprócz mięs, ryb i warzyw do grillowania nadają się także niektóre owoce, np. jabłka, gruszki, ananasy, brzoskwinie, banany – świeże lub z puszki. Można z nich robić apetyczne szaszłyki, smarować je sosem, np. z ostrego keczupu i klarowanego masła, i pięknie rumienić albo owinąć folią aluminiową i upiec w całości.

Z czym podawać

Do mięs i ryb możemy zaserwować pikle warzywne, ogórki kwaszone lub małosolne, sałatę, pieczone ziemniaki, pokrojone w słupki warzywa, pieczarki, musztardę, keczup i różne sosy.

18 myśli na temat “Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

  1. Mam autentyczny ślinotok 🙂 Zapisałam do stosowania. Jesteśmy już po dwukrotnym grilowaniu /w gościach – u bratostwa/, teraz pora na nas. A ja bardzo lubię grilowaną karkówkę i grilowany boczek oraz cukinię i te cudeńka popijać piwkiem. Pozdrawiam Marylko :))

    Polubienie

  2. JaGuś, narobiłaś mi ochoty na ogórki małosolne, muszę jutro kupić. Młodą kapustę kiszoną już w tym roku jadłam, była rewelacyjna i, oczywiście, też kupiona. Sama zjadłam 30 dag, nawet z mężem się nie podzieliłam.
    Wiesz, że jestem leniwa i samej mi się nie chce robić.
    Buziaczki.

    Polubienie

    1. Ogórków małosolnych jeszcze w tym roku nie jadłam, ale młodą kapustę kiszoną, i owszem. Uwielbiam ją… I masza rację, można ją jeść i bez niczego, bo jest pyszna! Może jesteś leniwa – jak sama piszesz – jednak nie jesteś chytra 🙂
      Serdeczności.

      Polubienie

  3. Mam ustrojstwo do grillowania, ale nie grillujemy. Nie przepadamy i chyba dlatego niezbyt umiemy. A może na odwrót? Czy można to jakoś inaczej „wykończyć? Myślałam o piecyku, ale nie ma on takiej funkcji.

    Polubienie

    1. Jaskółko ja kiedyś lubiłam zjeść szaszłyka od czasu do czasu, teraz jednak za nim nie przepadam, chyba dlatego, że niezbyt mogę jeść takie dania z grilla. I wiesz, to dobry pomysł z tym piecykiem. I wcale nie musi mieć funkcji na grill. Przecież na grillu też go musimy obracać, przewracać i marynatą smarować od czasu do czas. Dlaczego i w piecyku kuchenki gazowej tak nie zrobić. Super myśl poddałaś. 🙂
      Serdeczności.

      Polubienie

  4. U Ciebie tyle pyszności. Jak to dobrze, że jesteś. Dziś u mnie to danie tyle, że na grilowej patelni. Z Twoimi opiekanymi kartofelkami z czosnkiem i ziołami.
    Zasyłam serdeczne pozdrowienia

    Polubienie

    1. 🙂 A z grillowanej patelni też będzie pycha! No to królewski obiad dzisiaj u Ciebie się szykuje. Ciekawa jestem, czy będzie smakowało? Kartofelki, to wiem, że zasmakują, na pewno!
      Smacznego życzę i miłego dnia.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s