Francuska sałata winiarzy

Na szczęście moda na sałatki nie przemija, no i dobrze, bo one służą nam mnogością witamin i swoim „szlachetnym” smakiem. Sałatki różnego rodzaju modne są na całym świecie a jedną z nich jest ta sałatka, o której dzisiaj napiszę. Czemu nie, wszak Francuzi słyną z kuchni swej.

Przepis na tę winiarską sałatkę znalazłam w jednej z moich gazet i pomyślałam – koniecznie muszę o niej napisać.

francuska sałatka winiarzy(1)

Składniki: (na 4 porcje, porcja – 290 kcal)

  • 5 łodyg selera naciowego
  • po 25 dag białych i ciemnych winogron
  • jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 10 dag twardego żółtego sera (np. gouda)
  • 10 dag roszponki
  • 20 łuskanych orzechów włoskich
  • łyżka octu z białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

1. Łodygi selera naciowego umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Winogrona oderwać od kiści, umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

2. Ser pokroić w średnią kostkę. Sałatę umyć, osączyć, osuszyć. Orzechy uprażyć na suchej patelni.

3. Z octu, oliwy, soli i pieprzu utrzeć gładki sos. Składniki sałatki połączyć w salaterce, wymieszać z sosem.

Źródło:

„Moje gotowanie” kwiecień 2009 nr 4 (173)

20 myśli na temat “Francuska sałata winiarzy

  1. Bardzo lubię seler naciowy w sałatkach. W odpowiedniej ilości wręcz podkreśla walory innych składników. Tutaj już moja wyobraźnia podpowiada, że na tle słodkich i kwaśnych dodatków wspaniale wypadnie.
    Dziękuję za obiecujący przepis!!!

    Polubienie

    1. Powinniśmy jadać więcej selera naciowego niż jadamy go, bo mało go jadamy. A to jedna z propozycji na wykorzystanie go. Jolanto spróbować, zawsze można.
      Serdeczności.

      Polubienie

  2. Ciekawa kompozycja.:) Za zwykłym selerem nie przepadam, ale naciowy jakoś toleruję, ma nieco inny zapach. W sałatce fajnie chrupie.:)
    Muszę to sobie spisać. Jednak kartki są zawsze wygodniejsze w kuchni.:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Grażynko, ja też zawsze ściągi z kartek zapisanych w kuchni używam. Przepisuję przepis na kartkę i zabieram do kuchni, bo nawet nie miałabym gdzie postawić komputera czy też laptopa. Pozatym mogłyby się zalać czymś i dopiero byłby kłopot 🙂 A tak w ogóle, to nasza polska kuchnia jest mało bogata w seler naciowy, za mało go jadamy – a szkoda.
      Serdeczności.

      Polubienie

  3. Seler ma ostry smak i taki też ostry aromat. Zawsze jednak można dać mniej selera. Za to jest to obok wartości witaminowych bardzo aromatyczna sałatka i to też jest jej plus.
    Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

    1. Jolu dziękuję Ci za tą uwagę. Z selerem to jest tak, w zależności czy ktoś lubi jego smak czy też nie za bardzo. Może sobie jego ilość dopasować.Tak samo jest i z selerem korzeniowym, jeśli go za dużo w zupie czy też w innej potrawie, może zabić smak innych warzyw.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s