Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat temu. Udomowili ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji i Afryce a dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata.
Najczęściej jadana jest żółta albo zielona.
Fasolka szparagowa, szczególnie jej zielona odmiana, stanowi cenny składnik w diecie osób ze skłonnościami do niedokrwistości. Zawiera bowiem cenny kwas foliowy, witaminę B6, a także żelazo.
Nigdy nie jadamy fasolki szparagowej w surowej postaci, bo jest trująca. Ból brzucha, wymioty i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wywołuje związek o nazwie toksalbumina, który zostaje unieszkodliwiony w wyniku obróbki termicznej.
Najczęściej podajemy ją w duecie z bułką tartą. Można ją również podać z kiełbasą, z pomidorami lub z ryżem. Bardzo dobrze smakuje z jajkiem np. sadzonym, albo z kurczakiem, albo z patelni na azjatycką nutę.
I właśnie dzisiaj chcę napisać, jak zrobić fasolkę szparagową z migdałami. Odstawiamy na ten czas bułkę tartą do kąta, a zamiast niej dodajemy podprażone migdały.
Połączenie płatków migdałowych z fasolką szparagową daje niesamowity efekt. Wspaniale smakuje.
Składniki:
- 60 dag fasolki szparagowej w dowolnych kolorach
- 5-10 dag płatków
- migdałowych
- masło ( niedużo)
Przygotowanie:
1. Gotujemy przebraną i umytą fasolkę w osolonej i osłodzonej wodzie. Odlewamy. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy rozdrobnione płatki migdałowe, trzeba je mieszać tak, by przyrumieniły się z każdej strony. Do zrumienionych płatków migdałowych dodajemy masło i jeszcze chwilkę smażymy.
2. Fasolkę szparagową wykładamy do salaterki i polewamy prażonymi migdałami z masełkiem.
3. Zawsze najpierw musimy uprażyć płatki na suchej patelni a dopiero potem dodać masło. Gdybyśmy dali odwrotnie, płatki by nam się nie przyrumieniły, a masło poddane zbyt dużej obrócę termicznej, mogłoby nam się przypalić.
I drugi sposób na fasolkę szparagową z migdałami
Składniki:
- 30 dag żółtej fasolki szparagowej
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 5-10 dag płatków migdałowych
- 2 pomidory
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Usuwamy końce fasolki a potem dokładnie ją myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy sól i troszku cukru (dla smaku). Gotujemy od chwili zagotowania 15-20 minut, zależy jak młoda jest fasolka, zresztą po tym czasie zawsze ją próbuję czy jest już dobra.
2. Moja jest zawsze chrupiąca, bo taką lubię. Odcedzić i zahartować. Polewam ją na durszlaku zimną wodą, dlaczego? Dlatego, że dalej już się nie blanszuje (czyli nie zmięknie) i zachowa ładny kolor.
3. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w kostkę.
4. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory, płatki migdałowe i fasolkę szparagową wyłożyć do salaterki, polać sokiem, wymieszać.
Zobaczcie jeszcze jak robię fasolkę szparagową z bułką tartą
Fasolka szparagowa, smaczne i zdrowe strączki
Fasolka szparagowa to moje ulubione warzywo i zanim podam kilka przepisów na jej urządzenie, trzeba nam wiedzieć o niej nieco więcej. Fasolka jest letnim warzywem. Mrożoną i w puszkach można jadać przez okrągły rok, ale tylko świeża jest chrupka i delikatna. Należy do roślin strączkowatych i tak jak wszystkie warzywa […]
Uwielbiam blogi o takiej tematyce. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Bardzo mi się podoba.
PolubieniePolubienie
Jeden z moich ulubionych dodatków do dań 🙂
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam fasolkę szparagową! w takiej postaci nie miałam okazji skosztować, z przepisu na pewno skorzystam.
PolubieniePolubienie
Dla mnie fasolka szparagowa jest super nawet taka prosto z wody, ugotowana. Uwielbiam ją.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
teraz to bym sobie zjadła…
PolubieniePolubienie
Ja mrożę fasolkę szparagową, ale to już nie-jest to co świeża…
Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Bardzo proste danie do wykonania, a jakie efektowne.Niby zwykła fasolka a za sprawą płatków migdałowych całkowicie zmienia swój charakter.
PolubieniePolubienie
Czasami proste dania też potrafią nas zaskoczyć.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
a tak jeszcze nie próbowałam
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam fasolkę i chętnie wypróbuję ten przepis. Połączenie z migdałami brzmi bardzo ciekawie 😉
PolubieniePolubienie
🙂
Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za wspaniały pomysł. Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Loteczko cieszę się, że już wróciłaś do blogowego życia 🙂
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
Zachwycający przepis na fasolkę z płatkami migdałowymi. Następna fasolka, którą uwielbiam będzie właśnie taka.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Jolanto myślę, że Ci zasmakuje 🙂
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
Jak zawsze najprostsze jest najlepsze! Pomysł z płatkami wypróbuję natychmiast! I ten drugi przepis z pomidorkami (u mnie koktailowymi -tak myslę, krojonymi na pół). Z góry dziękuję!
PolubieniePolubienie
Joanno czasami ta prostota bywa całkiem smaczna. A z koktajlowymi pomidorkami będzie super!
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
Nowoczesna wersja kultowej potrawy. Super dodatek tych migdałów na górze. Dzięki za inspiracje.
PolubieniePolubienie
No i będzie inaczej niż tradycyjnie, i też smacznie.
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Witaj!
Fasolkę uwielbiam, podprażone migdały dodaję do sałatek.
Koniecznie muszę spróbować w/g Twojego przepisu:)
Smacznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
Witam.
Jeśli Morgano lubisz migdały podprażone, to na pewno Ci taka fasolka zasmakuje.
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
Wydaje mi się, że oba przepisy warte są wypróbowania.
Wprawdzie na działce zostało nam już niedużo fasolki, ale kupię w zaufanym sklepie.
Ciekawa jestem, jakby smakowała z podprażonym sezamem.
Gorąco pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Aniu zawsze można spróbować i pokosztować. U mnie też na ogródku dzisiaj zbiorę ostatnią fasolkę i też zacznę ją kupować. Tylko ja nie mam zaufanego sklepu i tu jest kłopot, bo nie-zawsze mi ta sklepowa smakuje. A z podprażonym sezamem na pewno będzie równie dobra.
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
Niestety, już kupujemy fasolkę, dobrze, że nie jest droga, bo tylko 7,50 zł.
Ostatnio syn kupił mi w pewnej hurtowni kilogram pestek dyni styryjskiej, bezłupinkowej i zastanawiam się, czy można też jej użyć do fasolki, oczywiście po podprażeniu.
Poza tym kupił mi 1kg daktyli, 1 kg bardzo taniej soli himalajskiej (w markecie za 40dag płacę więcej niż w tej hurtowni za kilogram) i 1kg śliwek suszonych. Śliwki chyba wykorzystam do bigosu i do sosów.
Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Aniu u mnie też się fasolka szparagowa skończyła na ogrodzie i też ją kupujemy.
Myślę, że możesz użyć tych pestek do fasolki. Możesz spróbować. Nigdy jeszcze nie jadłam takich pestek i nie wiem jakie one są w smaku. No to świrnie Cię syn zaopatrzył w te produkty, chwała mu za to.
Serdeczności.
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście dosyć nietypowe połączenie smaków, zapisalam przepisy,/chociaz bardziej podoba mi się pierwszy/ i dziękuję 🙂
Serdeczności zostawiam, Marylko 🙂
PolubieniePolubienie
Aniu są różne smaki i każdy ich szuka – może ten, a może tamten… 🙂 No i dobrze, bo byłoby nudno na naszych stołach!
Serdeczności.
PolubieniePolubienie