od kuchni

 

Zupa cebulowa a la Stanislaus

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 23rd, 2011

Zupa cebulowa a la StanislausPoczytajcie sobie teraz, jak to zwykła zupa, a do tego jeszcze cebulowa – trafiła na pańskie stoły …           Król polski Stanisław Leszczyński, podczas jednej ze swych podróży z Luneville do Wersalu, gdzie odwiedzał królową Francji, swoją córkę Marię, zatrzymał się w przydrożnej oberży w Chalons. Tam podano mu []

Biesiady były, oj były, no i są… dalej!?

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 20th, 2009

Biesiady były, oj były, no i są… dalej!? „Za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa. Zażywaj życia, smakuj przednie potrawy, nie oszczędź talarów na wystawne dworskie zabawy”. Aby przybliżyć atmosferę panującą na królewskim dworze Augusta, wystarczy zacytować owe słowa i mamy mniej więcej jako takie wyobrażenie. Chcąc jeszcze bardziej wam przybliżyć owe uczty []

Sławna polska gościnność „Zastaw się, a postaw się”

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 11th, 2016

Sławna polska gościnność „Zastaw się, a postaw się”   Zapewne powiecie, że macie już dość ucztowania a ja dalej o tym chcę opowiadać.    Święta dopiero co się skończyły i Nowy Rok nastał. Zapewne w każdym domu stół był suto zastawiony, każdy starał się jak mógł by niczego w te święta nie zabrakło.    Polska gościnność jest znana od wieków i często powielamy []

Obiady czwartkowe króla Stasia

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 18th, 2009

Obiady czwartkowe króla  Stasia      Książka, którą tutaj widzicie nie jest nowością, ale jeśli lubicie książki historyczne, to z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić. Autorem książki jest Stanisław Wasylewski (1885-1953) – jeden z największych, choć dziś  zapomnia

Reklama