„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami
Do dzisiaj nie wiadomo skąd wzięła swoją nazwę tak przygotowywana ryba. Gdybyśmy spytali rodowitego Greka, czy jadł „rybę po grecku”?, odpowiedziałby, że tak, ale tylko u nas … Ryba po grecku podobnie jak ruskie pierogi czy też fasolka po bretońsku – nie mają nic wspólnego z krajami, z których ponoć pochodzą. Znawcy […]
Kotleciki rybne i kiełbaski rybne
Nie muszę chyba nikomu nadawać, że ryba to samo zdrowie. Zresztą już o tym napisałam (tu: Polub ryby ! ). Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć, jak zrobić ją troszku inaczej. Jak nie którzy już wiedzą z mojej wcześniej notki (tu: Ryba smażona w ocet zaprawiona ) dostałam dość sporo ryby, która czerniakiem się zwie i zrobiłam z niej […]
Ryba smażona w ocet zaprawiona
Daleko, bo w morzach północnych, rybka sobie żyła i nawet, dobrze sobie radziła. Pewnego razu jednak pewien rybak młody, a zięciem mym zwany, będący w Norwegii (nie na wczasach, chyba?!), rybki sobie łowił i właśnie ją złowił. A ta ryba czarniakiem się zwała i już kiedyś babcia ją miała. Ponieważ bardzo tę […]
Ryba gotowana na parze
Kiedy pytano pewnego Japończyka, skąd się bierze okrągła szczupłość i piękne gęste włosy u Japonek, odpowiedział: ” bo żywią się głównie rybami morskimi i innymi owocami morza „. Ryby nie tuczą ! Na przykład 100 g dorsza dostarcza zaledwie 70 kalorii, a szynki – około 340 kalorii. Więcej w temacie ryb znajdziecie tu: Polub […]
Rybne placki po tajsku
Przepis ten znalazłam w jednym z moich gazetowych wycinków, i spodobał mi się … 🙂 Składniki: ♦ 60 dag filetów z łososia lub białej ryby (dorsz, morszczuk) ♦ 4 cebulki dymki ♦ 1 duży pomidor ♦ 2 łyżki oleju ♦ 2 łyżeczki dżemu z pigwy lub sosu słodko-kwaśnego ♦ 5 kromek chleba […]