Karp, jak przygotować?
Ta królewska ryba zawsze świetnie smakuje, smażona, duszona, z chrzanem i w galarecie. Nie należy do ryb wyjątkowo szlachetnych, jak łosoś czy pstrąg. Jednak to on właśnie króluje na polskich wigilijnych stołach. Marynować karpia czy nie? Oczywiście, że tak! Świeże karpie czy karasie moczymy w kefirze, jogurcie […]
Karp w tęczowej galarecie
Stary zwyczaj każe, by do kolacji wigilijnej zasiadać, gdy pierwsza gwiazdka pojawi się na niebie. W dawnej Polsce liczba podawanych potraw zależała od stanu: na chłopskich stołach bywał ich 7, na szlacheckich – 9, na arystokratycznych – 11, a nawet – 13. Zawsze jednak, i tak jest do dzisiaj, liczba dań powinna być nieparzysta. I […]
Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)
Chińczycy słyną ze swej maestrii w sztuce kulinarnej, a potrawy z ryb i krewetek są tego najlepszym dowodem. W Chinach jest taka obfitość ryb, że można je łowić przez cały rok, nie obowiązują bowiem okresy ochronne, tak jak u nas. Sposób połowów jest bardzo zróżnicowany; od stosowania bambusowych kijów, sieci, po […]
Zapisz