Karp

Karp, jak przygotować?

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 3rd, 2008

Karp, jak przygotować?Ta królewska ryba zawsze świetnie smakuje, smażona, duszona, z chrzanem i w galarecie. Nie należy do ryb wyjątkowo szlachetnych, jak łosoś czy pstrąg. Jednak to on właśnie króluje na polskich wigilijnych stołach. Marynować karpia czy nie?     Oczywiście, że tak! Świeże karpie czy karasie moczymy w kefirze, jogurcie []

Karp w tęczowej galarecie

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 8th, 2010

Karp w tęczowej galarecieStary zwyczaj każe, by do kolacji wigilijnej zasiadać, gdy pierwsza gwiazdka pojawi się na niebie. W dawnej Polsce liczba podawanych potraw zależała od stanu: na chłopskich stołach bywał ich 7, na szlacheckich – 9, na arystokratycznych – 11, a nawet – 13. Zawsze jednak, i tak jest do dzisiaj, liczba dań powinna być nieparzysta. I []

Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 27th, 2010

Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

Chińczycy słyną ze swej maestrii w sztuce kulinarnej, a potrawy z ryb i krewetek są tego najlepszym dowodem.     W Chinach jest taka obfitość ryb, że można je łowić przez cały rok, nie obowiązują bowiem okresy ochronne, tak jak u nas. Sposób połowów jest bardzo zróżnicowany; od stosowania bambusowych kijów, sieci, po []

Zapisz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s