Zupy i sosy

 * Zupy rybne, sosy do ryb, marynaty *

Zupa rybna

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 20th, 2009

Zupa rybnaZUPA RYBNA (na 6-8 porcji)  Składniki: ♦ 2 karpie (ok. 1,5 kg) ♦ pęczek włoszczyzny ♦ cebula ♦ 5 dag rodzynek ♦ szklanka śmietany (12 %) ♦ 4-5 łyżek powideł śliwkowych ♦ po łyżce mąki i miodu ♦ natka ♦ kieliszek białego wytrawnego wina ♦ 2 goździki ♦ sok z cytryny ♦ 3 ziarna ziela []

Bouillabaisse – zupa z Prowansji

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 11th, 2010

Bouillabaisse – zupa z Prowansji

O jejku, wcześniej nie napisałam, abyście potraktowali to jako ciekawostkę ! Ale… niekoniecznie ! Zamieściłam ten oryginalny przepis, abyście wiedzieli jak taką Bouillabaisse robią w Prowansji. Wiem, że mamy swoje przyzwyczajenia, ale nasz świat jest duży a nawet powiedziałabym – ogromny, i ludzie na nim mają różne smaki. []

Idealne sosy do ryb

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 13th, 2008

Idealne sosy do ryb

Przygotowanie tych sosów nie zajmie nam zbyt wiele czasu, szczególnie polecane są do ryb smażonych. SOS GRZYBOWY   Składniki: 1 dag suszonych grzybów, 2 suszone grzybowe kapelusze, posiekana cebula, szklanka bulionu warzywnego, 125 ml śmietany, łyżeczka mąki, sól, []

Halibut w sosie pomarańczowym

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 13th, 2011

Halibut w sosie pomarańczowymHalibut zarówno wędzony jak i smażony (najlepiej w głębokim tłuszczu) jest bardzo superowy, bardzo smaczny jest również zapiekany z serem. Dzisiaj jednak zrobimy go w delikatnym – sosie pomarańczowym. Jeśli jednak zechcecie, aby ten sos stał się ostrzejszy, wystarczy przyprawić go imbirem. Ale wtedy warto też dodać do niego []

Marynaty do mięs i ryb

Autor: JaGa Opublikowano: Maj 6th, 2010

Marynaty do mięs i ryb

Jak już pisałam wcześniej, mięso zawsze warto marynować. Marynata bowiem nadaje potrawom kruchości i smaku. A każdy z Was stosujący marynaty wszelkie, dobrze o tym wie.    Podstawą marynaty jest olej, oliwa oraz ocet, sok z cytryny lub wytrawne wino. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną. Dzięki []

Zapisz

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s