Kuchnia Bliskiego i Dalekiego Wschodu
Znalazłam trochę ciekawostek, o kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu, i pomyślałam, że …. może Was zainteresuję – tym jak to tam, przygotowuje się posiłki. Mnie, np. to bardzo zainteresowało a więc troszku postukam sobie w klawiaturkę, przekazując od razu Wam, to co mi wiadomo w tym temacie. Na Bliskim i […]
Najlepsze sosy świata – (cz. 1)
Zanim spełnię prośbę mojej drogiej blogowej przjacóki alELLi i napiszę o różach karnawałowych (róże robią się! :)), pomyślałam, że najpierw jednak założę taki cykl, w którym to będę pisała o „Najlepszych sosach świata”. Będzie to tak jakby mini-encyklopedia o najlepszych sosach z całego świata. Sosy będą zamieszczane […]
Może herbatkę ?
Herbata, pija się ją teraz wszędzie na świecie i to pije się prawie jak wodę (chociaż u mnie w domu kawę, pije się jak wodę). Tylko Japonia jeszcze utrzymuje ceremoniał picia herbaty, rozsmakowując się w niej i celebrując jej picie. Ten rytuał ma swoją nazwę: Chanoyu i o tym rytuale napiszę, ale w innej notce. Pomimo, iż kawa […]
Różne sposoby gotowania ryżu
Ryż po polsku Szklankę ryżu wsypać na gęste sito i przemyć pod bieżącą wodą. Tą samą szklanką odmierzyć 2 i ćwierć szklanki wrzącej wody, wlać do garnuszka, a gdy woda znowu zawrze wsypać przepłukany ryż. Do smaku osolić, zamieszać, przykryć i gotować od chwili zawrzenia 7 minut. Następnie szczelnie przykryty […]
Wędrówki z szarlotką
Szarlotka raz jest zwyczajnym plackiem, kiedy indziej wytwornym deserem. Sławę zawdzięcza niepowtarzalnemu aromatowi jabłek. Szarlotka od swych pierwszych dni stała się ulubionym deserem wyrafinowanych smakoszy. Była ozdobą królewskich stołów. Jej nazwa pochodzi od imienia żony króla Anglii, Jerzego III, królowej Charlotte – […]
SZARLOTKI – jak je pieką na świecie?
Szarlotka znana jest w większości krajów, ale nie w każdym pod tą nazwą kryje się to samo ciasto. Na zimno albo na gorąco, w półfrancuskim cieście lub na kruchym spodzie, w „domku” z biszkoptów, ozdobiony bitą śmietaną, galaretki czy kruszonką – poczciwy swojski jabłecznik niejedno ma imię. Amerykański apple – […]
Sery w kolorze blue
Sery w kolorze blue, tworzą prawdziwą serową arystokrację. Protoplastami, a zarazem najważniejszymi reprezentantami tej smakowitej rodziny serów z niebieską pleśnią są francuskie roquefort i włoska gorgonzola. Wszystkie sery pleśniowe łączą w sobie słodycz mleka z charakterystycznym ostrym posmakiem pleśni. Choć powstają w […]