Włochy

Włoska zupa szparagowa

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 30th, 2009

Włoska zupa szparagowaSzparagi znane są od pięciu tysięcy lat, a rozróżnia ich się gatunków, aż 120. WŁOSKA ZUPA SZPARAGOWA (dla 4 osób) Składniki : …  Pół kilo szparagów, 3 łyżki tłuszczu, cukier, pojemnik śmietany (125 g), 2 duże pomidory, kilka listków zieleniny (bazylia,natka pietruszki), sól, pieprz, łyżka soku z []

Pizza calzone

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 15th, 2010

Pizza calzone

Calzone, jest specjalnością Neapolu, można spoko ją nazwać wielkim drożdżowym pierogiem. Nadziewa się ją warzywami, grzybami, szynka, wędzonym boczkiem, owocami morza i serami – do wyboru, do koloru, jak kto chce … Brokuły, cebula, czerwona papryka i bazylia oraz trzy rodzaje sera stanowią pożywne i smaczne nadzienie kruchej pizzy []

Makaronowe szaleństwo

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 28th, 2015

Makaronowe szaleństwo

Można cały świat objechać ale takich wystaw makaronów – jak we Włoszech – nigdzie nie zobaczymy.    Z wrodzonym sobie poczuciem piękna, Włosi z setek rodzajów i kształtów swoich makaronów tworzą prawdziwe obrazy, mozaiki, cuda.    Gdy Francuzi chwalą się, że mają tyle gatunków serów ile dni w roku, to Włosi []

Zupa minestrone o „trzech twarzach”

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 4th, 2011

Zupa minestrone o „trzech twarzach”Powiem jedno, że zupa ta, zwana „wielką” zupą, została uznana nie tylko przez włoskich smakoszy za … najwspanialszą zupę świata.    Wiadomą sprawą jest, iż kuchnia włoska słynna jest z innych, znanych w całym świecie potraw (pizze, makarony, itd), ale minestrone, też zdobyła światową sławę.    Legenda mówi, że []

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s