Włoska zupa szparagowa
Szparagi znane są od pięciu tysięcy lat, a rozróżnia ich się gatunków, aż 120. WŁOSKA ZUPA SZPARAGOWA (dla 4 osób) Składniki : … Pół kilo szparagów, 3 łyżki tłuszczu, cukier, pojemnik śmietany (125 g), 2 duże pomidory, kilka listków zieleniny (bazylia,natka pietruszki), sól, pieprz, łyżka soku z […]
Pizza calzone
Calzone, jest specjalnością Neapolu, można spoko ją nazwać wielkim drożdżowym pierogiem. Nadziewa się ją warzywami, grzybami, szynka, wędzonym boczkiem, owocami morza i serami – do wyboru, do koloru, jak kto chce … Brokuły, cebula, czerwona papryka i bazylia oraz trzy rodzaje sera stanowią pożywne i smaczne nadzienie kruchej pizzy […]
Makaronowe szaleństwo
Można cały świat objechać ale takich wystaw makaronów – jak we Włoszech – nigdzie nie zobaczymy. Z wrodzonym sobie poczuciem piękna, Włosi z setek rodzajów i kształtów swoich makaronów tworzą prawdziwe obrazy, mozaiki, cuda. Gdy Francuzi chwalą się, że mają tyle gatunków serów ile dni w roku, to Włosi […]
Zupa minestrone o „trzech twarzach”
Powiem jedno, że zupa ta, zwana „wielką” zupą, została uznana nie tylko przez włoskich smakoszy za … najwspanialszą zupę świata. Wiadomą sprawą jest, iż kuchnia włoska słynna jest z innych, znanych w całym świecie potraw (pizze, makarony, itd), ale minestrone, też zdobyła światową sławę. Legenda mówi, że […]